Kód pojišťovny

Máme používat ústní vodu?

Ilustrační obrázek

Používání zubních kartáčku při ústní hygieně je naprostá samozřejmost, ale ani ty nedokážou vyčistit celou zubní plochu. Zhruba 40% zubní plochy je při čištění vynecháno, což je poměrně hodně. Zubní lékaři  nám také doporučují používání zubních nití a mezizubních kartáčků. Na trhu existuje také celá řada ústních vod a ty rozhodně nepoužíváme pouze pro zpříjemnění pocitu v ústech, ale má daleko větší význam.

Přínos ústní vody

Ústní vody mají především napomáhat k ochraně před vznikem zubního kazu, působit preventivně před zánětem dásní a výrobci nám také slibují účinek v boji proti bakteriím, které způsobují zubní plak a zamezují jeho tvorbu.  Některé ústní vody slibují účinky proti vzniku zubnímu kamene nebo úlevu při bolesti zubů, které jsou citlivé na teplé nebo studené potraviny.

Odstranění zubního plaku

Zubní plak vzniká v důsledku působení mikroorganismů nacházejících se na povrchu zubů. Bakteriální povlak se nazývá zubní plak. Na vzniku zubního plaku se podílí zhruba přes 300 druhů bakterií, z nichž je nejvíce známá bakterie Streptococcus mutant.  Jejich činností dochází ke vzniku kyseliny, které pronikají do sklovinné hmoty, kde začnou s jejím odvápňováním. Tvrdá zubní tkáň ubývá, až nakonec dojde k „propadu“ zubní skloviny.

Vznik paradontózy

 Vznik paradontózy a jejího předstupňě v podobě zánětu dásní je přičítán dvaceti až třiceti druhům bakterií, které náleží k běžné mikroflóře v ústní dutině.  Důvod, proč tyto bakterie způsobují u některých paradontózu a u jiných ne, se doposud nepodařilo vědecky zdůvodnit. Avšak tam, kde není plak, nedochází ani ke vzniku zubního kazu, ani zánětům dásní a tedy ani k paradontóze.

Fluoridy

Fluoridy jsou vedle látek, které odstraňují zubní plak, nejúčinnějšími bojovníky proti vzniku zubního kazu. Sama jejich přítomnost však nezaručuje pozitivní účinek. Podstatný je druh fluoridu, jeho koncentrace a pH ústní vody. Ústní voda by neměla obsahovat více než 0,05 % fluoridů, ale současně by jejich měla obsahovat dostatečné množství, aby byla účinná. Je důležité zmínit, že jejich samotná přítomnost nezaručuje dobrý účinek. Podstatný je druh fluoridu, jeho koncentrace a pH ústní vody. Ústní voda by neměla obsahovat více než 0,05 % fluoridů, ale současně by jich měla obsahovat dostatečné množství, aby byla také i účinná.

Příjem fluoru

Musíme si uvědomit, že fluor přijímáme také i z jiných zdrojů (zubní pasty, kuchyňské soli) a jeho nadměrný přísun může být škodlivý. Dlouholetý a nadměrný příjem fluoru (např. polykáním zubní pasty a ústní vody) může vyústit až v řídnutí kostí a poruchy nervové soustavy.

Zubní kámen

Pokud se na zubech utvoří zubní kámen, ústní voda jej ze zcela pochopitelných důvodů nedokáže rozpustit a je nutný zásah dentálního hygienisty. Některé ústní vody však obsahují v dostatečné koncentraci látky, které dokážou vzniku zubního kamene předcházet.

Malé děti

Děti do předškolního věku a děti, kde hrozí, že budou ústní vodu polykat se její používání nedoporučuje.  Nadměrný a dlouhodobý příjem fluoru může u dětí způsobit skvrnitost zubů (tzv. zubní fluoróza). Rovněž alkohol by ve většině ústních vod nemusel být obsažen, protože nemá žádný profylaktický účinek na zuby nebo dásně. Svůj význam má pouze v případě, pokud voda obsahuje bylinné silice, které jsou v alkoholu rozpuštěné.

Látky obsažené v ústních vodách

  • Prevence před vznikem zubního kazu – účinek fluoridů je vědecky dokázán
  • Ochrana před plakem a zánětem dásní – nejúčinnější látkou je chlorhexin
  • Ochrana před vznikem zubního kamene
  • Ochrana před paradontózou

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.