Kód pojišťovny

Zánět spojivek a záněty v organismu

Ilustrační obrázek

Spojivková membrána neboli spojivka je tenká sliznice, která kryje oční bělmo a vnitřní stranu víček.  Při onemocnění dochází k rozšíření cévy, které pod sliznicí probíhají., jsou jasně červené a propůjčují oku zarudlé zabarvení. Běžný zánět spojivek, který je častý především u dětí, není nic závažného, ale existují druhy této nemoci, které jsou závažnější.  Patří zde např. trachom, který se vyskytuje v tropických oblastech.

Jaké jsou příčiny zánětu spojivek?

Nejčastější příčinou zánětu spojivek je bakteriální infekce. Mnutím očí se bakterie mohou dostat z prstů napovrch oka.  Mohou pocházet z nosu, nastydlé děti mají často zánět spojivek, protože mají ve zvyku mnout si oči a nos.  V některých případech se zánět spojivek rozvine poté, co se do oka dostane hmyz nebo nějaké cizí těleso. Oko se stihne rychle infikovat i v případě, že je předmět z oka rychle odstraněn.

Tropické země

V tropických zemích způsobuje zánět spojivek zvláštní druh malé bakterie, Chlamydia trchomatis. Je příčinou trachomu. Šíří se přímým kontaktem mezi postiženými lidmi, zejména při špatných hygienických podmínkách. Přenáší jej rovněž mouchy. Chlamydie mohou vyvolat záněty spojivek i v rozvinutých zemích mírného pásma, ale průběh onemocnění není tak těžký. Bakterie z rodu Chlamydia jsou také zodpovědné za nejčastější nemoc přenášenou pohlavním stykem – nespecifickou uretritidu (zánět močové trubice).

Alergie

Příčinou zánětu spojivek může být také alergie. Během pylové sezóny je mívají lidé, kteří trpí sennou rýmou.  Pylová zrna se přenášejí vzduchem na spojivku a vyvolají zde alergickou reakci. Zánět spojivek mohou u citlivých jedinců vyvolat také chemické látky., oční maskara nebo kosmetické přípravky. 

Malé děti

U malých dětí se někdy vyvine zánět spojivek pouze na jednom oku. Většinou se jedná o infekční nebo alergický zánět. Příčinou bývá blokáda slzného kanálku, který vede z oka do nosu a odvádí slzy do nosní dutiny. U malých dětí se může částečně ucpat nebo nemusí být zcela vyvinutý.

V důsledku toho nemohou slzy odtékat přirozenou cestou, hromadí se v oku a to se tak mnohem snáz infikuje.  Zánět spojivek se často objevuje po prvním nasazení kontaktní čočky, Zpravidla není zánět závažný, ale někteří lidí jsou citliví.

Bellova obrna

Postihuje nerv ovládající svaly očních víček. Svaly, které drží víčka těsně u sebe, jsou v tomto případě ochrnuté a nemohou uzavřít oční štěrbinu zcela, dokonce ani při spánku. Okolní prach tedy může do nechráněného oka pronikat a pravděpodobnost infekce se tak zvyšuje.  Oko lze chránit brýlemi a speciální mastí.

Příznaky

Mezi první příznaky patří zpravidla pálení očí a podráždění víček. Oči vlivem rozšíření zornic a zvýraznění krevních cév pod spojivkami zčervenají a vypadají větší. Pod víčky se může tvořit hnis. Jestliže je příčinou bakteriální nebo virová, může se hnisu tvořit velké množství. Ten pak přispívá k rozmazanému vidění, protože jeho částečky ulpívají na očním povrchu. Po ránu mohou být oční víčka a řasy zaschlým hnisem zcela slepené.

Alergický zánět

Alergický zánět spojivek zpravidla doprovází intenzivní svědění a vodnatý výtok, ale hnis většinou není přítomen. Někdy se stane, že spojivky a víčka mohutně otečou, takže se nepodaří oko otevřít. Lékař je schopen již z vyšetření určit, zda se jedná o alergický nebo infekční zánět spojivek. Může také odebrat vzorek hnisu z očí k mikrobiologickému vyšetření a podle toho určí také léčebný postup.

Léčba

 V případě zánětu spojivek, který je vyvolán infekcí jsou většinou předepisována antibiotika ve formě mastí nebo kapek. Alergický zánět se léčí kapkami s obsahem protialergických látek. Oční kapky s antihistaminiky jsou k dostání na lékařský předpis. Důležité je při aplikaci léků si umývat ruce a dodržovat osobní hygienu (svůj ručník, kapesník), aby se zabránilo přenosu infekce.

Co je to zánět?

Zánět představuje univerzální odpověď organismu na jakékoliv poškození. Cílem zánětlivé reakce je zabránit dalšímu poškození tkáně a umožnit její zhojení. Při jakémkoliv poškozování tkání uvolňují buňky v místě poškození látku, která se nazývá histamin. Tato látka navyšuje průtok krve v poškozené oblasti a z cévy dochází k úniku značného množství tekutiny – zánětlivému výpotku. Zánětlivý výpotek se může podobně jako krev srážet a sraženiny ucpávají poraněné krevní cévy a spojují se dohromady.

Jaké jsou příčiny zánětu?

Na vzniku zánětu se může podílet několik příčin. Nejčastěji se jedná o infekci (bakteriální nebo virovou). Další příčinou může být fyzikální poranění (mechanické nebo tepelné)tělesných tkání. Méně obvyklou formou zánětu je proces, kdy tělo vytváří protilátky proti určité substanci, což vede ke spuštění alergické reakce (např. senná rýma). Ke vzniku zánětu může dojít v na kterékoliv sliznici, která přichází do styku se vzduchem, proto senná rýma postihuje nejprve nos, ale také oči a v některých případech také průdušky a plíce.

Autoimunitní děje

Jestliže organismus vytvoří protilátky proti svým vlastním tkáním, ve výsledku může dojít ke vzniku autoimunitního onemocnění. Jednou z takových nemocí je revmatoidní artritida. K autoimunitním procesům patří také některá onemocnění střev, ledvin a jater.

Jaký je průběh a příznak zánětu?

Jestliže je tkáň zanícená, probíhá zde mnoho dějů a rozsah a závažnost zánětu se odvíjí od závažnosti vyvolávající příčiny, ale rovněž od schopnosti organismu odpovědět na poškození.

Jedinec, který je již předem oslabený nějakým vysilujícím onemocněním nebo podvýživou, může mít oslabenou schopnost odpovědět zánětem na poškození. Důsledky mohou být závažnější než u člověka jinak zcela zdravého. Nadbytek tekutina a zvýšená krevní průtok v postižené oblasti vyvolávají otok zanícených tkání. Jestliže se ložisko zánětu nachází pod kůží, cítíme, že je teplejší než okolí a je zarudlé. Postižené místo je bolestivé a míra bolesti se odvíjí od rozsahu zánětu. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.