Kód pojišťovny

K podzimu patří i bolest v krku

Ilustrační obrázek

Obtížné polykání, ztráta chuti, někdy vám dělá potíže i mluvit. I když bolest v krku k tomuto ročnímu období patří, je často velmi nepříjemná. Její příčinou bývají viry i bakterie. Mandle jsou prvním obranným valem proti nežádoucím mikroorganismům, které mohou vniknout do vašeho těla společně se vzduchem nebo potravou. Většina z nás se s bolestí v krku, ať už je způsobena viry nebo bakteriemi, vyrovná během několika dnů – za pomoci přípravků z lékárny si ulevíme od nepříjemných příznaků. Použít můžeme lokální antiseptika ve formě cucavých tablet nebo roztoky na kloktání či spreje. Tyto přípravky se používají dva- až čtyřikrát denně. Pomoci může i inhalace, popíjení vincentky a přípravky podporující hojení a regeneraci sliznic. Přidá-li se i teplota, užíváme analgetika a zároveň zvýšíme příjem vitaminů a minerálů.

Čajem s citronem a medem niv nezkazíte stejně jako kloktáním slané vody. Sůl totiž působí mírně antisepticky a pomáhá zbavit sliznice v krku hlenu. Tradici má také česnek – rozdrtíme dva stroužky a smícháme je se šťávou z citronu a se dvěma lžičkami olivového oleje. Tuto směs a pak užíváme třikrát denně po jedné čajové lžičce. Pokud bolest v krku teprve nastupuje, je účinná čajová směs z lipových a heřmánkových květů.

Jak je to s obklady krku? Teplé obklady urychlují zánět, tedy mohou i urychlit hojení. Na druhé straně však mohou stav zkomplikovat. Studené obklady tlumí bolest a mírní polykací obtíže. Zmrzlina rozhodně není vhodná – ta prospívá v případě bolestí v krku spojených s pooperačním stavem, například po operaci krčních mandlí.

Příčina bolesti v krku určí léčbu

Pro stanovení správné léčby tedy záleží na tom, jaká je příčina bolesti v krku, jak dlouho trvá a zda ji případně provázejí některé další obtíže, jako například zvýšená teplota a horečka, pocení, úbytek hmotnosti či zduření uzlin na krku. Pokud jde o akutní bolest v krku trvající několik dní a často spojenou s rýmou, je dobré aplikovat protizánětlivé přípravky místně, tedy do krku. Pomohou také místní desinficiencia, jako například různé pastilky na cucání a spreje. Některé z nich obsahují i látky tlumící bolest.  Je-li ale bolest krku spojena s horečkou a obtížným polykáním, neváhejte s návštěvou lékaře. Může jít o angínu, která se léčí antibiotiky, většinou penicilinem. Angína se může i velmi zkomplikovat: pokud zánět přestoupí hranic krčních mandlí, může například vznikem abscesu ohrozit pacienta i na životě. Proti angíně a nachlazení očkování neexistuje. Do značné míry se ale proti nim můžete chránit posilováním imunity pomocí dostatečného odpočinku, příjmu tekutin a zdravou vyváženou životosprávou. Můžete přidat i vitaminy C a E, minerály zinek a hořčík a bylinky, jako například vodilku kanadskou či kozinec slizodárný.

Angínu nepřecházejte

Trvá-li bolest krku delší dobu, je dobré navštívit ORL lékaře, který provede výtěr z krku a další vyšetření, která vyloučí další méně častá, ale vážná onemocnění, jako je mononukleóza, nákazy od zvířat, nádor, lymfom a podobně. Poslední studie ukazují, že při opakování angín více než čtyřikrát za sebou je pro organismus menším zlem  podstoupit operaci než mořit tělo opakovanou léčbou antibiotiky. Nejšetrnějším způsobem je tzv. plazmová intrakapsulární tonzilektomie, která nepoškodí imunitní funkci mandlí.
Jestliže vaše bolesti v krku, otoky nebo zarudnutí trvají déle než dva dny, máte výrazné potíže s polykáním nebo vysoké teploty, pak byste vůbec neměli váhat a jít k lékaři. Může jít o zmiňovanou angínu. Neklamným znamením je zarudlé měkké patro, zadní stěna hltanu, a především zduřelé a překrvené mandle. Časem se na nich mohou objevit i charakteristické hnisavé čepy – drobné bílé flíčky. Antibiotika užíváte podle přesného časového harmonogramu, který určí lékař, a tak dlouho, jak doporučí. Dostatečná léčba musí trvat minimálně sedm dní, antibiotika musíte využívat všechna, i když se vám zdá, že potíže již pominuly. Nemoc by se vám totiž mohla rychle vrátit a antibiotika by už nemusela být tak účinná.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.