Kód pojišťovny

Nezapomeňte na mamograf

Ilustrační obrázek

Žen, které se tomuto přístroji z různých důvodů vyhýbají, je bohužel stále příliš. Riskují však úplně zbytečně. Vyšetření prsou na mamografu není právě příjemné – pár chvil, které na něm strávíme, nám může zachránit i život.
Počet žen, které u nás onemocní rakovinou prsu, dosahuje kolem sedmi tisíc. Přibližně 1600 žen s touto diagnózou umírá. Karcinom prsu je typicky multifaktoriální onemocnění, na jeho vzniku se podílí velké množství faktorů, které od sebe není možné oddělit. Mezi faktory, jež nepříznivě ovlivňují situaci, patří stres, nevhodné stravovací návyky, omezený pohyb, málo porozených dětí a pozdní věk prvního porodu. Kouření s největší pravděpodobností nemá vliv na nádory prsu, na rozdíl od jiných nádorů, především plic. U žen velmi mladých (do 30 let) se karcinom prsu vyskytuje poměrně vzácně, žen s nádory prsu v mladém věku podstatně nepřibývá. Velký nárůst je ale zaznamenán  kolem 35. a 40. roku věku a výskyt se v zásadě zvyšuje se vzrůstajícím věkem. Asi za desetinou onemocnění rakovinou prsu je dědičnost. Jde o nádory prsu či vaječníku v přímé příbuzenské linii. Prevence je pak víc než žádoucí.

Rakovinu prsu, což je nejčastější nádorové onemocnění u žen, mamograf dokáže odhalit už v počátcích. Rozpozná už nádory o velikosti několika milimetrů, a tehdy je možné onemocnění úspěšně léčit. Nemusí dojít ani na tolik obávané odoperování prsu. Největší chybou je, když si žena myslí, že jí se toto onemocnění netýká. Jestliže si žena něco v prsu nahmátne, měla by vyšetření absolvovat co nejdřív. Vypravte se k praktickému lékaři pro žádanku na mamologické vyšetření. Nebo se rovnou můžete obrátit na mamologické centrum. Bez žádanky si ale návštěvu budete muset zaplatit. Vyšetření mamografem vás přijde asi na 800 Kč, ultrazvukem na 400 Kč. Při objednávání vysvětlete, že jste si něco našla a potřebujete přijít co nejdřív.
Co se bude dít, až dorazíte? Pokud vám ještě nebylo čtyřicet, čeká vás vyšetření ultrazvukem. Pravděpodobnost, že byste měla rakovinu je malá – přibližně 1:9, ale musíte mít jistotu. Jestliže se  nález ukáže jako závažný, bude třeba ho doplnit mamografickým vyšetřením. Každý podezřelý nález se ověřuje pomocí biopsie.

Mamograf se při vyšetření prsů žen po čtyřicítce používá proto, že mléčná žláza není tak hutná, a tím pádem je pro rentgenové paprsky prostupnější. Naopak u mladších žen spolehlivě funguje ultrazvuk. Od 45 let hradí vyšetření mamografem pojišťovna.

Ruce na prsa

Jednou za měsíc si ňadra prohlédněte v zrcadle. Pak následuje prohmatání třemi prsty naplocho a nakonec celými dlaněmi. V 30 % případů objeví ženě bulku v prsu partner. Naučte ho proto vaše prsa vyšetřovat důkladně. A na oplátku mu zase můžete prohmatat varlata. Vzájemné vyšetřování může obohatit váš vztah – získáte hmatatelný důkaz, že vám na sobě záleží.

Je vhodné si vyšetřovat prsy v první polovině menstruačního cyklu, a to stále ve stejném období. Ani normální povrch prsu není při pohmatu zcela hladký, hmatá se okraj žlázy a tukové lalůčky v podkoží, jako měkké obláčky a jemné nerovnosti. Důležité je, aby se ženy naučily znát své prsy a při jakýchkoli nových změnách, zatvrdlinách, nových útvarech v prsu a podpaží či změnách na kůži šly k lékaři. U žen, které si dosud samovyšetření neprovádějí, je dobré jít nejprve k lékaři (u mladých žen na sonografii prsu, u starších na mamografické vyšetření), pokud je vše v pořádku, brát okamžik vyšetření jako výchozí bod.

Nahmatáte-li si v prsu bulku a máte-li pravidelný menstruační cyklus, měly byste vyčkat do nejbližší menstruace – pokud bulka přervává, jde o známku, že nejde o hormonálně zduřelou žlázu. Tehdy je nutné vyhledat lékaře. Jiná pravidla platí, máte-li nepravidelný cyklus nebo jste-li již v přechodu – lékaře byste měla navštívit co nejdříve.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.