Kód pojišťovny

Zatočte s otoky

Ilustrační obrázek

Otoky vznikají v důsledku hromadění tekutiny v mezibuněčných prostorech měkkých tkání. Důvodů, proč k tomu dochází, je řada. V případě dolních končetin jsou nejčastějšími důvody problémy se žilami, lymfatickým systémem, úrazové a poúrazové stavy, kardiologické potíže, onemocnění ledvin či jater, případně špatně fungující štítná žláza.

Při otoku dolních končetin je vždy nutné nejprve zjistit, z jaké příčiny otok vznikl. Zda jde o ortopedickou záležitost, nebo zda problém souvisí s celkovým interním onemocněním. Pokud dojde ke vzniku otoků a ty se opakují, je vhodné navštívit praktického lékaře, který navrhne další postup. To znamená, že doporučí odpovídající způsob vyšetření, například ultrazvuk cév končetin, analýzu krve, eventuálně jiné vyšetření, a následně zvolí i vhodnou léčbu. V případě nejasností či při potřebě potřebnějšího vyšetření může být pacient odeslán do interní ambulance, na specializované kardio-angiologické pracoviště, případně na dermatologii nebo ortopedii.

Otoky nohou nás trápí převážně v létě. Někdy to může být vedrem, ale jak již bylo uvedeno, za otoky mohou být i závažnější zdravotní potíže. S otoky se trápí více ženy, zvláště v období těhotenství. V jiném stavu totiž žena kvůli vývoji plodu v těle zadržuje větší množství tekutin, a to zvláště v druhé polovině gravidity. Ženy jsou s touto situací smířeny, ale boj s oteklýma nohama vzdávat nemusí. Stačí každou chvíli měnit polohu a být v pohybu, třeba vyrazit denně na svižnější krátkou procházku. Základem by také měl být správný pitný režim.

Otoky nohou mohou signalizovat vážnější zdravotní problém, který není radno podceňovat. Zvláště pozor si dávejte na problémy s ledvinami, hromadí se v těle tekutiny a nejsnáze tak otečou nohy, což je způsobeno gravitací. V případě, že máte oteklé nohy od kotníků dolů, mohou být důvodem srdeční problémy a následné zadržování solí. Co se týče jater, za otoky stojí bílkovina albumin, která se v poškozených játrech přestává tvořit, a tím dochází k úniku tekutiny z cév do okolních tkání. Ty se pak následně zvětšují. Jestliže se k otokům přidají další příznaky, jako třeba oteklé oči, únava či nechutenství, pak už s návštěvou lékaře neotálejte. Problém s chronickými otoky může souviset i se špatně fungující štítnou žlázou. V tomto případě je třeba stanovit hladiny hormonu a léčbou se snažit dosáhnout stabilizace hormonální hladiny.

Nevýhoda pro sedící

Sedíte-li nebo stojíte-li v práci každý den na nohou a nijak si to nevynahrazujete, pak si můžete zadělávat na pořádný problém. Ve chvílích, kdy se nehýbete, svaly na nohou stagnují a nepohánějí dostatečně žilní systém. Kvůli gravitaci pak krev zůstává v dolních končetinách. Důsledkem toho jsou pak oteklé nohy. Je proto velmi důležité se při sedavém zaměstnání pravidelně protahovat.

Chronická žilní choroba

Podle statistik patří chronická žilní choroba mezi nejčastější důvody otoků nohou. Trpí jí zhruba 50 % populace, ženy jsou postiženy dvakrát více než muži. Tento problém se objevuje hlavně v teplých měsících, protože kvůli teplu ztrácejí nohy napětí, uvolňují se a netlačí krev efektivně zpátky k srdci jako za normálního stavu. Současně s otoky nohou se na nich objevují také rozšířené žíly menšího či většího průsvitu. Otoky bývají nejvýraznější večer, ale později jsou znatelné trvale po celý den.

Lymfatické otoky

Kromě žilního systému mohou otoky končetin souviset i se špatnou funkcí lymfatického systému. Při tomto problému dochází k otoku od prstů a nártů nohy, který se v čase postupně horší a posouvá se výše po dolní končetině.  Otok je na pohmat pevný, tuhý až gumovitý a nebolestivý. Typické pro tento typ otoku je, že ani klidový režim nepomáhá výrazně zlepšit jeho stav. Otoky vzniklé v souvislosti se špatně fungujícím lymfatickým systémem mohou souviset s vrozenými vadami nebo poškozením lymfatických cév, které mohou vznikat při infekčním onemocnění, jako je růže, nebo po úrazu. Léčba lymfatického otoku spočívá v celkové léčbě, stav výrazně zlepší i speciální masáže končetiny nebo lymfodrenáže. Léčbu je možné zahájit až po pečlivém vyšetření, které jasně určí, zda je příčinou otoků problém na straně žil, lymfatického systému, nebo jde o kombinaci obojího.

Lymfodrenáž  a akupresura

Jedním z důvodů, proč lidi trápí oteklé nohy, je tedy špatný oběh lymfy. Lymfatická masáž zlepšuje krevní oběh, a tím účinně zbavuje problémů právě s hromaděním tekutiny v nohou. Pro správné fungování celého organismu a skvělý vzhled je důležité udržovat lymfu v neustálém toku. Ten lze ovlivnit hned několika způsoby: aktivním a pravidelným pohybem, zdravou stravou, masážemi a pak speciálními lymfodrenážemi.

Důležité je omezit přísun toxinů do těla – ve stravě jsou hojně zastoupeny v soli, cukru a ztužených rostlinných tucích. Tok lymf také zpomaluje přemíra alkoholu nebo kávy a kouření. Tělo naopak potřebuje dostatek vody, ovoce a zeleniny, a to nejlépe v čerstvém stavu. Lymfatický systém úzce souvisí nejen s cévním systémem, ale také se systémem imunitním. Lymfatický systém jako jediný transportuje z těla ven škodliviny, jež vznikají samotným fungováním organismu, nebo třeba tuky. Je tak hlavní součástí našeho obranného systému. Udržováním lymfy v toku dochází ke správnému a pravidelnému odplavování nežádoucích látek z těla, posílení imunity a vyhýbání se právě například otokům nohou nebo celulitidě.
Toku lymfy prospívají vlastně všechny masáže celého těla, které se při nich uvolní i přiblíží rovnováze, o niž se snaží i lymfa v rámci svého poslání. Nejúčinnější jsou nicméně masáže lymfodrenážní. Na počátku lymfatické masáže uvolní masér hlavní uzliny na krku, a pak provede masáž buď ruční nebo přístrojovou ve speciálních kalhotách. Lymfatická masáž aktivuje lymfatický systém, který je přímo pod kůží. Při masáži se jemnými krouživými pohyby uvolňují nánosy usazených látek, které pak tělo vyloučí. Masáž je relaxační, jde do menší hloubky než klasická sportovní nebo regenerační, protože  lymfatický systém je blíže ke kůži než svaly. Po této proceduře není výjimkou ani tmavá moč, která jasně ukazuje na množství látek dříve zadržovaných a nyní vyloučených z lymfatického systému. Po lymfatické masáži proto zvyšte příjem tekutin alespoň o jeden litr, aby se uvolněné látky mohly odplavit z těla.

Součástí tradiční čínské medicíny je také léčba různých tělesných obtíží pomocí masáže tlakových bodů. Říká se, že stlačováním těch správných akupresurních bodů lze ulevit od bolesti, zácpy, únavy, a také oteklých nohou. I když odborníci používají akupunkturní jehličky, stejného účinku lze doma dosáhnout i díky prstům. Při problémech s oteklýma nohama zkuste stlačovat tři body: na přední straně nohy nahoře v místě rozdvojení holenní a lýtkové kosti, ve středu lýtkového svalu zezadu a na vnější boční straně lýtkového svalu. Sedněte si na židli, uvolněte se a můžete začít. Vydechněte, přitlačte bod na dobu zhruba tří sekund a při uvolňování tlaku se pomalu nadechněte. Postupujte vždy shora dolů a masáž u každého bodu neprovádějte déle než minutu.

Strava a pohyb

Za nateklýma nohama může být také vaše strava. Tedy hlavně množství soli, které svému tělu v rámci stravovacích zvyklostí dodáváte. Doporučené denní množství sodíku je zhruba 10 g pro muže a 8 g pro ženy. Dobrým způsobem, jak dostat sodík z těla, je zařadit do jídelníčku potraviny obsahující draslík, např. petržel, avokádo, tuňáka, špenát, kuřecí a vepřové maso, česnek, banán.

Cvičením můžete snadno rozproudit lymfu v oblasti rukou a nohou, Cvičení je totiž ta nejúčinnější a nejrychlejší úleva při problémech s nateklýma nohama. Jedním z hlavních důvodů, proč se krev hromadí právě v nohách, je gravitace. Toto cvičení proto využije jednoduchý trik, jak dostat krev zpět tam, kam patří. Lehněte si na záda a zvedněte ruce i nohy do výšky. Rukama i nohama začněte třást podobným způsobem, jako byste setřásali vodu při sušení.
I vyvýšená poloha pro nohy je dobrým pomocníkem při problémech s otoky. Srolujte ručník nebo použijte polštář a položte si na něj nohy. Preferovaná výška by měla být minimálně 15 cm, aby si nohy mohly dostatečně odpočinout.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.