Kód pojišťovny

Pouze s tlačenkou nevystačíme

Ilustrační obrázek

Kolagen je látka, kterou lidský organismus zcela přirozeně obsahuje a je důležitá pro naši kůži a také další orgány. Slovo kolagen pochází z řečtiny (kolla) a znamená klih. Ten se vařil ze zvířecích šlach, a proto stále panuje u mnoha lidí představa, že postačí konzumace vepřových nožiček, kolena a tlačenky a máme o dávku kolagenu vystaráno.

Během postupného stárnutí organismu však tělo ztrácí schopnost kolagen sám o sobě vyrábět. Deficit kolagenu se následně projevuje zhoršeným stavem pokožky, vlasů lámáním nehtů nebo bolestmi a sníženou kloubní pohyblivostí.

Ztráta elasticity

 S postupujícím věkem přichází vazivo o svou elasticitu a zdá se, jako bychom vysychali. Kolagen je potřeba do organismu dodávat. Do pokožky i kloubů jej lze doplňovat prostřednictvím speciálních potravinových doplňků. Odborníci doporučují účinné přípravky, které obsahují alespoň 3000 mg kolagenu v denní dávce. Chrupavce můžeme také dopřát zvýšený zdroj vitaminu C a D nebo kolagen. Ve výhodné  koncentrované formě dokážou kolagenní látky organismu poskytnout některé vhodné doplňky stravy obohacené navíc o tolik potřebné minerály a také důležitý vitamin C, který vlastní tvorbu kolagenu podporuje. Jedním z doporučovaných preventivních opatření pro dobrou výživu kloubů je také důležitý vitamin C, který vlastní tvorbu kolagenu stimuluje. Jedním z doporučovaných preventivních opatření pro dobrou výživu kloubů je také zvýšený příjem některých nutraceutik, například mukopolysacharidů, jednotlivých cukerných komponent a především pojivových bílkovin.

Fyzioterapie

Značnou úlevu pro klouby může představovat fyzioterapie. Především přírodní osvědčené zdroje, jako je například slatina, vracejí ztuhlým kloubům svou pohyblivost. Také cílené rehabilitační cvičení a různé formy elektroterapie a magnetoterapie působí protibolestivě a zlepšují zdravotní stav kloubů.

Zpátky do formy

V lidském organismu je množství malých a velkých kloubů. Osteoartrózu však nejvíce postihuje kolenní klouby. Artróza je v podstatě choroba chrupavky. Ve zdravém těle je chrupavka hladká a neporušená, chráněná kloubní, odborně řečeno synoviální tekutinou. Klouby, které jsou postiženy osteoartózou  mají trhliny a objevují se u nich osteofyty (kostní výrůstky). V nejzávažnějších stádiích nemoci se v kloubu o sebe při každém pohybu třou holé kosti, což je velice bolestivé.

Během pohybu

Při pohybu chrupavka vylučuje tekutinu do kloubní štěrbiny. Díky ní může lépe tlumit nárazy, které jsou způsobené pohybem. V klidovém stavu chrupavka tekutinu z kloubní štěrbiny nasaje zpět a se naváže na proteoglykany, které jsou základními stavebními kameny chrupavky. Na tvorbu proteoglykanů má vliv glukosamin, který napomáhá  ke spojení kyseliny hyaluronové a chondroitin sulfát, který následně vytváří právě proteoglykany. Ty lze vnímat jako cihly, které chrupavku budují. Kolagen je potom pojivem, které vše pružné drží pohromadě. Zcela zjednodušeně můžeme říct, že kolagen spojuje proteoglykany, tak jako malta spojuje cihly.

Vyvarujte se nadváhy

Celá řada lidí se domnívá, že potíže s klouby jsou spojeny výhradně se starším věkem nebo nadměrným zatížením při sportu nebo fyzické práci. Avšak na to, abychom pocítili ztuhnutí kloubů, bolest nebo sníženou ohebnost nemusíme být nutně vrcholoví sportovci.  Také každodenní sezení u počítače nebo minimální pohybová aktivita se může v dlouhodobém časovém úseku projevit. Opatrní by měli být ti, kteří jsou po chirurgickém zákroku nebo trpí vrozenými vadami, neurologickými nebo infekčními nemocemi. I tyto faktory se mohou projevit na stavu chrupavky a kloubů. Negativní vliv mají rovněž obezita a nadváha.

Naši fantazii postačí představa, že sebou vláčíme například 10 kilový batoh. Je jasné, že takovou dlouhodobou zátěž odnášejí naše klouby. Lidé mohou subjektivně trpět celou řadou potíží od mírných po velmi úporné bolesti, které je limitují v běžném životě. Své klouby bychom tedy měli udržovat ve formě, což platí jak pro sportovce, tak pro nesportovce.

Ztuhlost kolenních kloubů

Ve vyšším věku začínají lidé pociťovat postupující ztuhlost a bolestivost kolenních kloubů. Zejména ranní ztuhlost , která se v průběhu dne zlepšuje , je charakteristická pro degenerativní onemocnění kloubní chrupavky – artrózu. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.