Kód pojišťovny

Na vši platí důslednost

Ilustrační obrázek

Veš se vesele šíří i v rodinách přísně dodržujících osobní hygienu a přenést se může i na dospělou osobu. Jedním z důvodů šíření dětského parazita je to, že veš se po čase stává rezistentní vůči mnoha používaným přípravkům a nelze se jí snadno zbavit. Pokud tedy objevíte vši, zbavte se pocitu viny ze zanedbané hygieny. Právě pocit studu je příčinou, že rodiče nenavštíví dětského lékaře, a výskyt vší tak není evidován. O tom, že vši jsou stále velmi rozšířené, svědčí poptávka po volně prodejných prostředcích proti tomuto hmyzu. V posledních letech se v ČR ročně prodalo takových balení několik desítek tisíc. V první polovině devadesátých let minulého století to však bylo ročně i několik stovek tisíc přípravků. Přípravky na hubení vší jsou k dostání bez lékařského předpisu. Sledování počtu prodaných balení těchto přípravků slouží k odhadu četnosti výskytu onemocnění, protože k lékaři jde s pedikulózou jen mizivé procento pacientů.  Lékař vám může poradit účinnější triky a způsoby odstraňování vší. V boji s úpornými parazity je důležitá hlavně trpělivost. Zavšivené dítě by se mělo vyhýbat všem kolektivům až do úplného vyléčení.

Zavšivení neboli pedikulóza je onemocnění rozšířené celosvětově, a to i ve vyspělých zemích. Vši může dostat každý člověk bez ohledu na věk a pohlaví. Typicky se však napadení objevuje u školních a předškolních dětí.

Veš si nevybírá

Pedikulóza častěji postihuje děvčata, honosící se dlouhými vlasy. Pokud dodržíme zásady odvšivování, onemocnění proběhne během 14 dnů nekomplikovaně. Nepříjemné jsou pro děti především příznaky spojené s napadením vlasového parazita. Zejména svědění pokožky hlavy spojené se škrábanci vede k neklidu a nervozitě dítěte, časté bývají poruchy spánku, ve dne pak poruchy koncentrace (zejména u školních dětí). Neméně nepříjemné je pro dítě i nutná absence pobytu mezi kamarády do zlikvidování nákazy. Tato absence může dítěti způsobit psychické problémy, zejména pokud není poučeno, že zavšivení není spojeno s úrovní hygieny a že jde o onemocnění jako každé jiné.

S kým máme tu čest…

Veš dětská (Pediculus humanus capitis) je 2 až 4 mm dlouhý parazit, který klade svá vajíčka na vlasy blízko pokožky hlavy. Veš má ploché tělo, malou hlavu a krátké silné nohy, které slouží k přichycení na vlas hostitele. Jsou zakončeny jedním srpovitým drápkem, proti němuž vyrůstá na holeni palcovitý výrůstek. Díky těmto kleštím se vše pevně drží u kořene vlasu. Dospělec vši dětské saje krev asi čtyři- až pětkrát denně. Samice žijí maximálně měsíc a během této doby nakladou 50-150 vajíček, známé hnidy. Samci žijí o něco kratší dobu. Pokud veš nenajde svého hostitele, zhruba po 18 hodinách ztrácí v důsledku dehydratace schopnost sát krev.

Ve vlasech dětí můžete objevit tři stadia růstu. Téměř přehlédnutelné jsou tzv. průhledné nymfy o velikosti zhruba 1 mm. Dospívají zhruba osm dní a následně se z nich stávají vši, které pak v průměru žijí 30 dní. Hnidy jsou k vlasu přilepeny speciálním bílkovinným tmelem těsně u kořínku vlasu. Hnidy se nedají smýt ani sfouknout, musí se pouze mechanicky odstranit. Po týdnu se z hnid líhnou larvy (již výše zmíněné nymfy), které ihned začínají bodat a sát.

K nejčastějšímu místu rozšíření vší dochází u menších dětí ve větším kolektivu. Tedy hlavně ve školách a školkách. Vši se nejčastěji objeví na zátylku a za ušima. K přenosu dětské vši je nutný těsný kontakt, tedy nestačí jen zběžný kontakt s vlasy postiženého.

Škrábání – první příznak

Vši bývají zpočátku nenápadné (ve stadiu nymfy jsou téměř průsvitné) a nemusíte se jich hned tak všimnout. Přesto ale na dětech můžete poznat, že se s nimi něco děje. Nejnápadnějším příznakem je svědění hlavy, hlavně po večerním ulehnutí do postele. Dále jsou děti neklidné, ospalé a nepozorné. Na pokožce hlavy se pak mohou objevit rozedřená místa a boláky. Rozškrábaná hlava může být vstupní branou pro další infekce. Vzácně se mohou objevit také zvětšené mízní uzliny nebo zvýšená teplota.

Jedním umytím speciálním šamponem to ale nekončí. Po použití jakéhokoliv přípravku na hubení vší je důležité bezprostřední vyčesávání, které se následně provádí denně do další aplikace kosmetickým či jiným přípravkem – zejména u dlouhých a hustých vlasů. Vyčesávání je nejen základ hubení, ale i prevence. Důslednost rodičů, kteří by měli na vyčesávání vlasů použít nejlépe všiváček, tak hraje zcela zásadní roli. Také zásah šamponem se musí provádět opakovaně, protože se může stát, že po aplikaci přípravků na živé vši se nepodaří odstranit všechny živé hnidy. Kontrola a opakované ošetření se provádí přibližně po sedmi dnech, kdy pokračuje biologický vývoj zapomenutých hnid, které je pak snazší zahubit na bázi například olejů. Během týdne se totiž může z živé hnidy vylíhnout larva a ta dospět v dospělou veš. Živou hnidu poznáte podle klasického lupnutí ve chvíli, kdy ji zmáčknete mezi prsty. Prázdné hnidy jsou oproti živým světlejší a odrůstají spolu s vlasy.

Výběr přípravku

Často slýcháme, že na vši můžeme použít i přípravky pro psy nebo různé oleje, například tea trea oil. Rozhodně však nelze doporučit používání přípravků doporučených pro veterinární použití, i když lze předpokládat, že by člověku neměly ublížit. Oleje obecně blokují u hmyzu respirační vzdušnice, čímž znemožňují dýchání; s jistotou to platí pro živý hmyz. Používání nestandardního řešení však může také vést  ke vzniku alergické reakce na určitou látku. Také na petrolej opravdu zapomeňte, mohl by totiž vašemu dítku způsobit lokální dermatitidy až spáleniny. Největším problémem současnosti bývá rezistentnost vší na preparáty z lékárny. Pomoci tak mohou některé přírodní prostředky nebo přímo lékař. Přípravky, které jsou na trhu, nejsou na bázi chemických isekticidních látek. Ty, které byly na trhu dříve, nyní nesplňují požadovanou legislativu ve vztahu k chemickým látkám. Některé přípravky zase přestaly působit, byla na ně prokázána rezistence, a proto se už nevyrábějí. Uvádění nového insekticidního přípravku na trh je nejen zdlouhavé, ale i finančně náročné, a proto momentálně chemické přípravky chybí.

Pokud aplikaci šamponu provedete opakovaně a vlasy dětem pečlivě vyčesáváte a denně sledujete, měli byste se vší do 20 dnů zbavit. U chlapců, kteří mají krátké vlasy, je to o dost jednodušší než u dlouhovlasých děvčat. Ale i vlasy dlouhé až do pasu lze zbavit vší, i když je to časově mnohem náročnější.

Abyste nemuseli stejný problém za pár dnů řešit znovu, vyperte vše, s čím přišly hlavičky vašich dětí do styku. Veš je schopna přežít mimo hostitele i několik hodin, pokud má dobré podmínky. Praní a žehlení povlečení je nedílnou součástí odvšivování. Velkou pozornost při „odhmyzování“ věnujeme také oblečení, které se dotýká vlasů, dále prostoru postele a rovněž textilním předmětům v koupelně, hřebenům či různým vlasovým pomůckám.

Stoprocentní metoda, jak šíření vší zabránit nebo jak zabránit tomu, aby vši chytilo zrovna vaše dítě, neexistuje. Možná jedině ostříhání dohola, což většina dětí samozřejmě nechce. Proto nezbývá nic jiného než důkladná kontrola vlasů a pokožky hlavy. Především po návratu dítěte z kolektivních akcí, např. táborů, nebo při nástupu do školek a škol umývejte celé rodině důkladně hlavy běžným šamponem s pár kapkami tea tree oleje alespoň jednou za měsíc. Dobrým tipem je natírání tea tree oleje či alpy za uši před vstupem do prostředí, kde se vši vyskytují.

Co už není pravda…

I přesto, že o vších se toho již ví hodně, stále u některých lidí přetrvává názor, že stačí kolem napadeného dítěte jen projít a veš sama přeskočí.
Poslední výzkumy dokázaly, že přenos na předmětech, jako je třeba hřeben, je velmi nepravděpodobný. Veš se totiž vlasů drží drápy a na hladkém povrchu se udržet nedokáže. Možný ovšem je přenos na různých tkaninách – čepice, ručníky, ložní prádlo, kde se drápky snadno zachytí. Mimo hostitele ale veš nevydrží žít příliš dlouho. Umírá zhruba do 24 hodin po posledním sání. Navíc se v řádu několika hodin vyčerpá, dehydratuje a ztrácí schopnost lézt.

Mezi maminkami dívek stále přetrvává mýtus, že vši lze zabít obarvením či dokonce odbarvením vlasů malých dívek. Ani lak na vlasy vši nijak neodpuzuje. Vším tak nezpůsobíte žádnou újmu, ale můžete zničit jemné dětské vlasy.
Pečlivě dodržujte pokyny, které jsou uvedené na etiketách u přípravků proti vším. Chemické insekticidní látky používejte výhradně podle návodu. Nikdy nezvyšujte dávky, a to ani v případě, že vši po použití určitého prostředku nehynou. Pouze se jedná o veš, která je rezistentní vůči účinné látce obsažené v daném výrobku. Raději informujte lékaře a zkuste přípravky na bázi oleje. Satrší generace vám jistě bude doporučovat petrolej. Petrolej sice účinný je, ale také velmi agresivní a případná alergická reakce, může ohrozit i život dítěte.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.