Kód pojišťovny

Medem nejen proti nachlazení

Ilustrační obrázek

Med je vzácně vyvážený přírodní produkt, jedná se o účinný tradiční lék, zvyšuje přirozenou odolnost lidského organismu, příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitaminů.

Med patří k potravinám lehce stravitelným, a tedy pro člověka, který asimiluje sacharózu jenom do určité míry, velmi přijatelným. Jednoduché cukry, obsažené v medu, se vstřebávají do krve bezprostředně. V normálním množství nemá med na organismus škodlivé účinky.  Kromě glukózy a fruktózy naházíme v medu enzymy, organické kyseliny, minerální soli, bílkoviny, sloučeniny dusíku, vitaminy, éterické silice a z prvků sůl, draslík, vápník, železo, hořčík, stříbro, wolfram, kobalt. Léčivé vlastnosti medu závisejí na rostlinách, z jakých včely sbíraly nektar.

Různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Liší se pouze barvou, chutí, vůní.
Květový med je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých, a je snadno stravitelný. Vyznačuje se tím, že není příliš aromatický. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství. Trápí-li vás chřipka, pomůže vám nápoj připravený z teplého mléka, dvou lžiček medu a na špičku nože másla. Popíjejte ho několikrát denně. K uklidnění nervů si dopřejte před spánkem jednu lžičku medu. Při zánětech dýchacích cest se taktéž doporučuje med v teplém mléce či čaji s citronem. Málokdo ví, že lžička medu před spaním upravuje stolici a zabraňuje zácpě.

Lesní (medovicový) med je většinou tmavší barvy, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovým medem obsahuje více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků prospívajících lidskému organismu. Lesní med má charakteristickou, velmi lahodnou chuť, pro kterou je velice ceněný.

Med pastovaný je vlastně medem květovým, a to především z květů řepky, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoli přísad. Najdeme v něm velké množství bílkovin a také hodně vitaminů, například B1, C a E. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a lahodnou chuť. Snadno se roztírá, ale neteče, proto je vhodný zvláště pro děti.

Při nákupu medu je potřeba věnovat plnou pozornost jeho kvalitě. Pokud chcete mít záruku a dopřát si med opravdu prvotřídní, obraťte se na některého z ověřených českých farmářů. Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační  účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla skladování. Med se doporučuje skladovat výhradně v uzavřeném obalu v suché, tmavé místnosti při teplotě nejvýše 25°C. Negativně na něj působí přímé sluneční paprsky.

Zahříváním medu se ničí jeho aktivní substance, a tím se jeho hodnota snižuje na úroveň směsi jednoduchých cukrů. Substance objevená v medu je sloučeninou velmi nestálou a vyskytuje se jen v medu čerstvém, přímo z plástve. Pod vlivem světla se rozkládá. Med by měl co nejdéle zůstávat v horních částech trávicího traktu, takže by se měl jíst s pečivem. Trávení medu trvá – podobně jako u ovocných šťáv – méně než dvě hodiny (pro srovnání: kávy a čaje – nad dvě hodiny, ředkvičky, okurky, chleba, brambor a pečeného kuřete 3-4 hodiny, tučného masa přes pět hodin). Velký obsah glukózy a fruktózy kvalifikuje med na lék při srdečních onemocněních, vředech žaludku a dvanáctníku, jaterních a kožních obtížích a očních onemocněních. Působí detoxikačně při nadměrném pití kávy, alkoholu a kouření. Vodní roztok medu (jedna lžička na sklenici vody, macerujeme 12 hodin) obsahuje biokatalyzátory ovlivňující např. hodnoty hemoglobinu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.