Kód pojišťovny

Kostní dřeň a transplantace kostní dřeně

Ilustrační obrázek

Po narození je červená kostní dřeň, tj. kostní dřeň, která vyrábí krevní buňky, ve všech kostech lidského těla. V šesti letech věku dřeň v kostech končetin přestává krvinky produkovat a mění se ve žlutou kostní dřeň. Tento děj pokračuje až do věku okolo 20 let, kdy lze červenou kostní dřeň nalézt již jen v lebce, žebrech, v tělech obratlů, v hrudní kosti a pánvi. Malé ostrůvky krvetvorné dřeně se vyskytují také v hlavicích kostí pažních a stehenních. Zhruba v 70 letech je množství kostní dřeně zhruba poloviční. Jakmile nároky na množství červených krvinek vzrostou, (například při dlouhodobých krevních ztrátách), může se žlutá kostní dřeň přeměnit zpět na červenou, představuje tedy rezervu pro tvorbu krvinek.

Úloha kostní dřeně

V kostní dřeni se tvoří 3 druhy buněk: červené krvinky odpovědné za přenos kyslíku, několik druhů bílých krvinek, které se účastní obrany organismu proti infekcím a krevní destičky – úlomky buněk kostní dřeně, které představují nezbytnou součást systému srážení krve a hojení ran.

Nemoci kostní dřeně

Kostní dřeň může být defektní od narození nebo se může poškodit později jako následek získaného onemocnění. Vrozenými defekty se rozumí, že jedinec se může narodit s neschopností tvořit jeden nebo více druhů výše popsaných buněk. Může být tedy od narození anemický kvůli neschopnosti tvořit červené krvinky, může mít velký sklon k infekcím následkem nedostatku bílých krvinek  nebo může snadno krvácet, protože má málo krevních destiček podílejících se na vzniku krevní sraženiny. Mezi získané nemoci patří např. náhle vzniklá neschopnost tvořit některý druh krevních buněk. Příčina může být nejasná nebo se může jednat o následek alergie na nějakou látku.

Transplantace kostní dřeně

Úspěch transplantace kostní dřeně se odvíjí od mnoha faktorů (věk, typ a fáze onemocnění, kondice nemocného apod.). Nejdůležitější je shoda tkání dárce a příjemce. V České republice existuje několik center pro transplantaci kostní dřeně např. v Praze, Brně, Olomouci nebo Hradci Králové.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.