Kód pojišťovny

Bolí vás nohy?

Ilustrační obrázek

Nohy jsou velmi podstatnou částí pohybového aparátu a plní hned několik funkcí. Mezi základní funkci nohy patří vytvářet pevnou základnu a umožnit rovnoměrné zatížení, které na ně působí jak při stoji, tak při pohybu. Přední odborníci uvádějí, že noha je také součástí tzv. funkčních řetězců a porucha funkce nohy může způsobit následně změnu na všech stupních řízení pohybu. Nožní klenba ochraňuje měkké tkáně chodidla a je důležitá pro pružnost nohy. Během chůze tlumí nárazy a je stavěna tak, aby mohla překonávat různé terény. V případě, že je nožní klenby nefunkční, je přerušen přenos informací do centra těla.

Motorické funkce

Funkce nohy je klíčovým faktorem, který rozhoduje o kvalitě napětí svalstva při chůzi, stání a sedu. V případě poruchy postavení nebo pohybové funkce nohy dochází také k poruše pohybového stereotypu a jsou ovlivněny další segmenty dolních končetin a páteře. Jestliže není kvalitní opora nohy, nelze zajistit správné napřímení páteře. Z těchto důvodů je nutné zvládnout dobřestabilizační funkce nohy i celé páteře.

Hmatový orgán

I když si to mnohdy neuvědomujeme, tak nohy patří mezi významný hmatový orgán. Abychom mohli vnímat bezpečný nášlap, jistý stoj a kvalitní odraz, potřebujeme naše nohy dobře cítit. Své nohy do jisté míry „oslabujeme“ v nevhodných botách. Mezi prastarý recept otužování nohou patří chození naboso v trávě, což je také významné a posilující pro náš imunitní systém.

Příčiny deformit nohy

Nejčastější příčinou deformit nohou je nošení nevhodné obuvi. Zejména nošení úzké obuvi na vysokém podpatku vede k výraznému přetížení přednoží, což se později projevuje rozvojem různých deformit. Při chůzi na podpatku s tzv. vyšší patou, dochází ke zkrácení Achillovy šlachy. Oproti tomu špičatý a úzký tvar přední části boty vede k přetížení přednoží a prsty se deformují do typického úzkého držení.

Vývoj nožních deformit

Zrádnost nožních deformit tkví v tom, že potíže nastupují velmi plíživě a po bezbolestném období dochází k nástupu náhlé bolestivosti, která je způsobena otlaky atypicky zatížených kloubů a kostí. Mezi další častý problém patří změna stereotypu chůze, kterou postižený ani nemusí vnímat. Ideální je navštívit odborníka v nejranějším stádiu deformity, kdy ještě mohou pomoci doporučení, které se týkají správné obuvi, cvičení nohy a prstů, posílení svalstva a popřípadě podpora pomocí ortotických pomůcek. Při těžších deformitách nebo artritických změnách je již pozdě s konzervativním přístupem léčby a přichází na řadu operativní řešení. Deformity se dělí na deformity palce (Halle vagus, Halle rigidus), deformity prstů nohy a dále tzv. metatarzalgie.

Hallux valgus

Jedná se o abnormální zvětšení kloubu mezi chodidlem a palcem u nohy, která je důsledkem nadměrného tlaku. Všechny klouby obklopuje pouzdro z vazivové tkáně. Mimo to zde bývají také váčky naplněné vazkou tekutinou, které slouží jako polštářky například pod šlachami a usnadňují jejich pohyb v okolí kloubu. Při zánětu a otoku a otoku kloubu palce se zde shromáždí více tekutiny a konec kosti se rozšíří. Kloub se vytáčí v ostrém úhlu zevně a to vytváří tlak na tkáně mezi kostí a obuví a ve výsledku vzniká otlak.

Jaká je příčina deformity Halle valgus?

Příčina vzniku deformity je ovlivněna mnoha faktory.  Mezi nejčastěji zmiňovanou příčinu patří nošení nevhodné obuvi, dědičná vazová  hyperlaxicita a hypermobilita drobných kloubů nohy. Rovněž zkrácení Achillovy šlachy může být příčinou zmíněné deformity. Někteří jedinci se s deformitou palce již narodí a jsou potom k vytvoření otlaku daleko více náchylnější. Bez ohledu na příčinu má onemocnění po svém začátku sklon se zhoršovat a samo se již k normálu nevrátí, dokonce ani tehdy ne, kdy nemocný boty nenosí. Důvodem je skutečnost, že šlachy, které kostmi pohybují, jsou již odkloněny. Místo toho, aby vedly přímo nad kloubem, běží stranou. Z toho vyplývá, že když se natáhnou nebo stáhnou svaly, aby palcem pohnuly, což se děje při chůzi nepřetržitě, nesprávný tah šlachových úponů situaci dále zhoršuje.

Prevence a léčba

V prvních stádiích je léčba konzervativní. Na řadu přichází korektory vbočeného palce. Nezbytností jsou dostatečně široké boty. Lze použít také speciální podložky, které se nalepují na otlak, aby zmírnily tlak a přispěly k vhodnější poloze prstu. Nakonec se může ukázat, že není jiné alternativy než operativní zákrok. Měli bychom však pamatovat na to, že prevence je lepší než léčba.

Hallux rigidus

Pod tímto názvem se ukrývá artróza základního kloubu palce. Mezi hlavní klinické příznaky patří bolest a omezení pohybu kloubu. Pohyb je omezen především do přitažení prstů k nártu. Mezi hlavní příčinu vzniku potíží patří především chronické mikrokazy  a přetěžování kloubů. Dále se jedná o  opakované záchvaty metabolických nebo autoimunitních onemocnění (např. dny nebo revmatické artritidy).

Jaká je léčba?

V raných stádiích se doporučuje konzervativní léčba, která spočívá v omezení rozsahu pohybu v kloubech, k čemuž se doporučuje obuv s pevnou podrážkou nebo vyztuženými vložkami s podložením přednoží. Chůze bez obuvi většinou bolest ještě více zhoršuje. Mezi doporučované metody patří fyzikální terapie (např. aplikace laseru, ultrazvuku, magnetoterapie apod.). Ve vyšších stádiích nemoci je nutná chirurgická terapie.

Deformity prstů nohy

Tyto deformity se vyskytují samostatně nebo spolu s jinými deformitami přednoží. Nejčastější příčinou deformit je nošení příliš úzké obuvi, kdy jsou prsty utlačeny v příliš těsné špici a kdy dochází k přetížení oblasti přednoží. Tzv. kladívkovitý, paličkový nebo drápovitý prst jsou projevem dysbalance a neúměrné zátěže šlach svalů nohy. V rámci terapie je nutná podpora příčné klenby pomocí korektorů.

Metatarzalgie

Je název pro příčinně odlišné syndromy, které se projevují stejným symptomem a to bolestí přednoží pod hlavičkami metatarsů. Postižení trpí zejména bolestí při došlapu, větší zátěži nebo při únavě. Deformity nohou se objevují zcela ojediněle jednotlivě. Ve většině případů se jedná o komplexní deformitu a takto je potřebné k ní také přistupovat.

Ostruha patní kosti

Je nejčastější příčinou obtíží v oblasti patní kosti. Důvodem vzniku potíží je přetížení úponu vazivové vrstvy probíhající od patní kosti ke všem pěti prstům. Mezi rizikové faktory vzniku tohoto poškození patří obezita, nadměrné fyzické přetěžování nebo nevhodná obuv. Potíže se projevují silnou a ostrou bolestivostí v oblasti patní kosti. V pokročilejší fázi potíží j obtížný každý krok a postižený je limitován také při pohybu.

Léčba

Mezi základní léčebná opatření patří režimová opatření zahrnující redukci váhy, nošení vhodné obuvi, magnetoterapie, ultrazvuk nebo aplikace laseru. Zejména u sportovců je léčba obtížná, protože ti často jdou až na maximum svých schopností a často sportují nedoléčení, což je důvodem, proč se zdravotní potíže stávají chronické.

Jak vybrat správnou obuv?

Správné boty by měly splňovat určitá kritéria. Měly by být velice lehké, pohodlné a materiál by měl být velice prodyšný a poddajný. Tvar obuvi by měl být odpovídající anatomií lidské nohy – umožnění pohodlného rozložení prstů. Podrážka by měla být tenká, pružná, lehce ohebná ve všech směrech a po celé délce. Bohužel boty s těmito vlastnostmi se v běžných obchodech hledají pouze velmi těžce. V současné době se vedou bouřlivé diskuze mezi zastánci klasického obouvání  a zastánci barefoot obouvání. Zastánci první skupiny jsou přesvědčeni, že noha potřebuje pevnou oporu pomocí boty, zatímco druhá skupina je názoru, že noha sama o sobě tvoří dokonalý nástroj, který žádné obutí nepotřebuje. Musíme však objektivně zdůraznit, že barefoot obutí se nehodí pro každého. U určitých diagnóz se barefoot obutí vůbec nedoporučuje a nošení obuvi je naprostou nezbytné.

Reflexologie nohy

Reflexní terapie nohy pracuje na principu propojenosti jednotlivých plošek na noze s vnitřními orgány organismu. Pomoci terapeutického působení na

jednotlivých zónách lze docílit stimulaci autoregulačních schopností organismu. Mimo běžných terapeutických postupů můžeme ošetřením jednotlivých plošek na noze ovlivnit zóny pánevní oblasti, ošetření lymfatického systému a také ovlivnění vegetativního nervového systému.

Syndrom diabetické nohy

Tímto problémem trpí zhruba 6% pacientů postižených cukrovkou. Jedná se o destrukci tkání nohy, která je spojená s diabetickou neuropatií a s různým stupněm ischemické choroby dolních končetin. Mezi rizikové faktory syndromu diabetické nohy patří např.: především přítomnost senzomotorické neuropatie, ischemická choroba dolních končetin, trauma, které je způsobeno nevhodnou obuví, chůzí naboso a různá poranění.

Diagnostické vyšetření

K základním vyšetřením pacientů postižených syndromem diabetické nohy patří: základní anamnéza a fyzikální vyšetření, kontrola a objektivní zhodnocení nošené obuvi, orientační neurologické vyšetření dolních končetin a orientační cévní vyšetření dolních končetin. Pomocí současné moderní odborné terapie syndromu diabetické nohy, která je spojena s edukací umožňuje snížit množství amputací o více než polovinu.

Chronické problémy

V případě chronických potíží trvá léčba vždy delší dobu a jedná se o dlouhodobý proces. Jestliže chceme pozitivně ovlivnit naše zdraví a fyzickou pohodu, musíme rovněž změnit své myšlení a postoj sami k sobě. Žádná terapie nemá trvalý a rychlý efekt hned, což mnoho lidí odrazuje od práce na sobě samém. Nemůžeme však očekávat, že ke změnám dojde bez našeho přičinění.

Starejme se o své nohy

Jsme zvyklí se s pečlivostí starat o svůj obličej, ale na své nohy mnohdy zapomínáme a vzpomeneme si na ně, až když nás bolí. Jsou totiž schované a někdy jim oblékáme nevhodné ponožky, neprodyšné materiály, které odvádějí teplo a otlaků si všimneme až v létě, když se máme obout do sandálů.  To jakým způsobem zacházíme s našima nohama, se nám však později neb dříve vrátí a rozhodně bychom naši péči neměli podceňovat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.