Kód pojišťovny

Solit stačí málo

Ilustrační obrázek

V lidském těle klasickou sůl ve formě bílých krystalků nenajdeme. Uvnitř nalezneme pouze rozpuštěnou sůl, a to volné prvky sodíku a chloru. Zhruba sedmdesátikilový člověk nese přibližně 105 gramů od každého prvku. Minerálních solí jiného původu je v našem těle vícero, a všechny dohromady tvoří asi 0,4 % naší hmotnosti. Kamennou sůl najdeme volně v přírodě, například ve formě nerostu halitu nebo rozpuštěná v mořské vodě, avšak naše tělo si ji samo vyrobit neumí. Soli však všude kolem nás nachází dostatek.

Proč potřebujeme sůl?

Společně s dalšími minerály a stopovými prvky se sůl podílí na udržování rovnováhy tekutin a správném krevním tlaku. V lidském těle je hlavní součástí krve a lymfy. Bez soli se neobejde ani činnost srdce, nervy a svaly. Sůl j potřebná pro správnou funkci svalové kontrakce, pro přiměřené zadržování vody v organismu a také pro přenos nervových vzruchů. Pouze díky nim je možné vstřebávání látek ve střevě nebo ledvinách. Díky chloru z okolního světa je kyselina chlorovodíková součástí našich žaludečních šťáv v žaludku. Sůl je zkrátka nezbytným kořením života. Jestliže dojde k překonání určité prahové hodnoty nebo k jejímu poklesu pod limit, může dojít k celé řadě komplikací.

Jaké množství?

Za optimální denní příjem soli pro dospělé se považuje okolo 2300 miligramů sodíku na den a podle různých zdrojů se tato hranice posouvá ke čtyřem gramům.  Podle WHO (světové zdravotnické organizace) se uvádí za optimum 3,51 gramů soli na den. Záleží na stupni fyzické aktivity jednotlivce. Doporučení rozhodně nemůžeme brát jako univerzální, protože ve zvláštních případech, například u jedinců s hypertenzí, nemocnými ledvinami nebo játry, je zapotřebí denní příjem snížit. Problém pro většinu populace je však zcela opačný.

Přemíra soli

S nadbytečným množstvím soli začíná naše tělo zadržovat ve větší míře tekutiny, což později vede k celkové oteklosti a nafouklosti a s tím spojených komplikací. Tato skutečnost není rozhodně dobrá pro naše ledviny, které jsou nadměrně zatěžovány. Bylo prokázáno, že nadužívání soli má přímou souvislost s kardiovaskulárními chorobami a vznikem cévních mozkových příhod.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.