Kód pojišťovny

Zdraví z kuchyně

Ilustrační obrázek

Naše zdraví je velmi úzce spjato s imunitním systém a jeho stav se do velké míry odvíjí podle toho, jakým způsobem se stravujeme. Naše kuchyň by měla být naše lékárnička a měli bychom se naučit, které potraviny nám mohou v případě nemoci nebo jako prevence prospět.

Řepa červená

Červená řepa je velkou zimní zásobárnou vitaminů a minerálních látek, jako jsou draslík, zinek, železo, vápník, hořčík, selen a vitaminy B, C i provitaminu A. Šťáva z červené řepy je výborná  na čištění jater, má protirevmatické účinky a dovede v těle vázat škodlivé těžké  kovy. Červená řepa aktivuje tvorbu červených krvinek, odstraňuje zácpu, zahání únavu a zpevňuje pokožku. Pokrmy, které si z ní připravíme, zlepšují trávení a příznivě ovlivňují snižování krevního cholesterolu.

Rajčata pro zdraví

Čím červenější, tím zdravější, a tím lépe pro náš mozek. Pak totiž obsahují obzvlášť velké množství barviva lykopenu (přírodní pigment), který dokáže dlouhodobě chránit naše mozkové buňky a celý nervový systém. Lidské tělo si jej nedokáže vyrobit samo a přijímá ho pouze z potravy, a to až 85% z rajčat. Byl také objeven v červeném grapefruitu a vodním melounu. Lycopen může také působit preventivně proti vzniku nádorů a působí také kladně proti některým degenerativním očním chorobám, jejichž vznik souvisí se stářím. Již při užití 540 ml, to jsou dvě sklenky rajčatové šťávy denně, dosáhneme požadovaného účinku. Ten, kdo si při prvních symptomech nachlazení dá porci rajčatové polévky nebo rajčatového salátu, ten může průběh choroby zmírnit a zkrátit tak dobu jejího trvání.

Ostružiny a maliny

Ostružiny obsahují velké množství vápníku, takže ostružinový koktejl velmi prospívá našim zubům a kostem. Ostružiny na sebe vážou měď, tudíž dokážou snižovat nervozitu a neklid a mají vysoký obsah vitaminu C, což posiluje imunitní systém. Účinné látky jsou obsaženy také v jejich listech, např., éterické silice, organické kyseliny a tříslovina. Čaj z listů ostružníku pomáhá při zánětech dutiny ústní, kašli a chrapotu. Ostružinová šťáva je účinným prostředkem na zvětšenou štítnou žlázu a je všestranně povzbuzujícím nápojem, který dodává tělu elán a energii. Maliny snižují hladinu cholesterolu v krvi a snižují i riziko infarktu.  Svým vysokým obsahem kyseliny acetylsacylové mohou mírnit bolesti kloubů a svalů, hlavně revmatického původu.

Červené papričky

Minilusky červených papriček dodávají jídlu patřičnou sílu, ale přispívají také k rychlejší látkové výměny, a tím vlastně odbourávají daleko více tuků. Jsou také výborným antioxidantem a mohou nám velmi dobře posloužit proti zánětům, migrénám, artróze a bolestem svalů. Obsahují množství vitamínů A, C, E, kyselinu listovou a draslík. Čím jsou pálivější, tím jsou zdravější, dokonce podle současných amerických výzkumů jsou pálivé papričky schopny pomoci v boji proti rakovině a zvětšené prostatě.

Pistácie

Pistáciové oříšky dokážou posilovat nervy, a nejen to. Jejich jádra jsou významným zdrojem železa (dokonce se vyrovnají luštěninám, konkrétně čočce) a mědi, která podporuje jeho vstřebávání. Nedají se opomenout ani tuky, kterých je opravdu nad míru, ovšem převažují tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny a jsou tedy našemu zdraví prospěšné.

Pohanka

Pohanka je k dostání jako loupaná i neloupaná, jako lámanka nebo ve varných sáčcích. Patří do skupiny obilnin jako pšenice, rýže, kukuřice nebo sója. Drobná semena pohanky obsahují bílkoviny, polysacharidy, tuky, vlákninu, minerální látky a esenciální kyseliny: zinek, měď, selen, mangan, vitaminy B1 a B2, E, C. Pokrmy z pohanky velmi příznivě působí na činnost zažívacího traktu a snižují hladinu LDL cholesterolu. Pohankaje bezlepková obilnina, to ocení především pacienti s celiakií, u níž je dodržování bezlepkové diety nutností. Bezlepková dieta je určena pro pacienty s celiakií a dodržování bezlepkové diety je jediným léčebným opatřením.Pacienti často používají výrobky z pohanky jako svou základní surovinu při sestavování jídelníčku.

Pórek

Pórek obsahuje alkalické soli, důležité bílkoviny, vitamin C a vzácný vitamin B1. Napomáhá odvodnění a funguje proti kašli a je výborný také n zlepšení hlasu. Je také dobrým a cenným lékem, který se osvědčuje při léčbě artritidy, zánětu močového měchýře a dny. Dá se použít na spáleniny, když jej uvaříme v mléce. Dětský průjem lze zmírnit vývarem z pórku, který musíme vařit asi jednu hodinu. Při bodnutí hmyzem, zejména vosou nebo včelo, pórek značně uleví od bolesti.

Skořice

Malé ruličky skořicové kůry obsahují vonné esence, které povzbuzují krevní oběh a zmírňují zánětlivé stavy organismu a snižují hladinu cukru v krvi, zejména při cukrovce II. typu. Její pozitivní účinky při střevních potížích a léčbě alergií byly prokázány již v minulosti.

Zázvor

Tento zvláštně vonící kořen chrání srdce, posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu v krvi v játrech a zvyšuje produkci žluče. Zlepšuje krevní oběh, a působí velmi aktivně na chladné končetiny, kromě toho může ulevit při nevolnosti a nadýmání. Snad žádné jiné koření nemá tolik pozitivních účinků jako zázvor. Obsahuje minerální látky draslík, hořčík a železo, které napomáhají odvádění jedů a škodlivin. Stačí do oblíbeného čaje přidat špetku čerstvě nastrouhaného zázvoru a osladit medem. Tento čaj zlepšuje krevní oběh, zahřívá organismus a celkově posiluje.

Šípek

Šípky jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, jeho množství záleží na jejich zralosti a na druhu. Běžný druh obsahuje na 100 g váhy dužiny přibližně 480 mg tohoto vitaminu. Plody se musí trhat před prvními mrazíky a sušíme je celé, nebo podélně rozkrojené, zbavené semínek a chloupků. Důležité je větratelné místo a rychlost sušení. Šípky by měly být v tenké vrstvě poskládané vedle sebe. Z šípků nejčastěji připravujeme čaj, který je výborný proti podzimnímu nachlazení a chřipce. Šípkový čaj slouží pro povzbuzení při jarní únavě a nejen to. Je velice účinný při zánětu močových cest nebo proti zácpě. Při přípravě šípkového čaje by se měl dodržovat tradiční postup, aby byl co nejbohatší na vitamin C. Předně vrchovatou lžíci sušených plodů řádně rozdrtíme a v půl litru studené vody louhujeme asi jednu hodinu. Poté směs vaříme a na 15 minut odstavíme. Pijeme ještě horké a sladíme nejlépe domácím medem.

Grapefruit

Grapefruit obsahuje velké množství vápníku, enzymů, hořkých látek. Známe dva druhy, bílý a růžový. Oba pro svůj obsah důležitých látek urychlují látkovou výměnu a podporují spalování tuků. Mimo to působí pozitivně i na naše nervy a svým velmi malým podílem cukru mohou být bez rizika ovocem diabetiků. Grapefruit bývá hojně využíván při různých dietách, protože dokáže snižovat nadváhu. Jeho nahořklá chuť potlačuje chuť na sladké.

Hroznové víno

Hroznové víno značně podporuje naši mozkovou činnost tím, že pročišťuje krev, která pak snáze proudí cévami a lépe okysličuje mozek. Vysoký obsah draslíku má odvodňovací účinky a balastní látky prospívají střevní činnosti. 100 g hroznového vína obsahuje pouze 74 kalorii.

Meloun vodní

Toto oblíbené letní ovoce obsahuje 95 % vody a podle druhů různé množství sacharózy. Představuje pro náš organismus zdroj vápníku, fosforu, manganu, železa, niklu a jodu. Působí močopudně, čistí ledviny i močový měchýř. Melouny se doporučují nemocným s dnou a revmatismem, avšak pozor na jejich přehnanou konzumaci.

Meruňky

Vitamin A, který je v meruňkách výrazně obsažen má posilující účinky na náš zrak tím, že udržuje oční sítnici pružnou. Tento vitamin se také podílí na spalování tuků. Kromě toho meruňky obsahují také vitamin C, vápník, fosfor, železo a betakarotén, který urychluje hojení kůže a sliznic, pomáhá při hubnutí, využívá se proti revmatických chorobám a má také močopudné účinky.

Mrkev pro zdraví

Mrkev chrání nejen před infekcí a jinými onemocněními, ale také zlepšuje zrak a čistí krev, zpomaluje stárnutí a omlazuje. Svým vysokým obsahem selenu zlepšuje činnost srdce a posiluje krevní oběh. Obsahuje značné množství karotenu. Čím sytější má mrkev barvu, tím je obsah karotenu větší. Vařená  nebo dušená je velmi chutná a vhodná jako strava pro malé děti. Nezapomeňte ji podávat s troškou rostlinného oleje, protože jen v kombinaci s ním může tělo v mrkvi obsažené vitaminy maximálně zužitkovat.

Ovesné vločky

Ideálním ranním jídlem jsou ovesné vločky, protože obsahují balastní látky, které náš zažívací systém pomalu tráví. Hladina krevního cukru tak zůstává dlouho stabilní. Ovesné vločky by měly být užívány pravidelně vždy alespoň po dobu 3 týdnů, aby se jejich účinky plně uplatnily.

Proso

V případě, že nás celulitida a nevzhledně povolená pokožka, měli bychom do svého jídelníčku zařadit proso nebo výrobky z prosa. Tato obilnina obsahuje velké množství kyseliny křemičité, která má schopnost dodávat vazivu pružnost a kromě toho dokáže zpevnit naše vlasy a nehty.

Švestky

Švestky rozhodně nepatří mezi kalorické bomby, snadno utiší hlad a pomáhají při redukční dietě. Obsahují přírodní látky antokyany, které dodávají švestkám barvu. Kromě vitaminu A obsahují skoro všechny vitaminy, které ovlivňují imunitní systém B a omezují nepříznivé důsledky stresu. Ve švestkách také najdeme draslík, vápník, fosfor, hořčík, zinek.

Třešně a višně

Toto velmi drahé ovoce je výborné pro udržení zdravé pokožky a zpevnění šlach. Obsahují velké množství jódu, proto se doporučují pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře. Konzumace třešní se doporučuje také při artritidě, paradontóze a proti zánětům. Obsahují až 80% vody, vitamin C, E, B, karoten, železo, draslík, fosfor i vápník. Višně mají svoji typickou chuť a vůni, jsou bohaté na draslík, betakarotén i vitamin C. Zlepšují zažívání, ovlivňují svalstvo a šlachy.

Z višňových stopek se dělá čaj proti bronchitidě. Jednu čajovou lžičku stopek přelijeme šálkem vařící vody a po 5 minutách scedíme. Tento čaj se doporučuje pít dvakrát denně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.