Kód pojišťovny

Kůže je náš kabát

Ilustrační obrázek

Kůže patří mezi největší orgán lidského těla, stále se na ni díváme, avšak přesto na ni někdy zapomínáme. Většinou se staráme o své oblečení, ale kolik času věnujeme své kůži?

Kůže pokrývá celé naše tělo a v místech tělních otvorů přechází do sliznice. Je složena ze tří vrstev – pokožky, škáry a podkožního vaziva. Neustále dochází k jejímu obnovování a celá výměna trvá 28 dní. S kůží jsou neodmyslitelně spjaty mazové žlázy, potní žlázy, vlasy a nehty.

Funkce kůže

Kůže zajišťuje mnoho důležitých funkcí. Ochraňuje tělo proti škodlivým vlivům vnějšího prostředí, napomáhá k udržování stálé teploty těla pomocí kožních cév a potních žláz. Je v ní uložena řada receptorů, která reagují na teplo, chlad, tlak poranění tkání.  Je také zásobárnou tuku, který izoluje a chrání tělo a jsou v něm uskladněny také vitaminy rozpustné v tucích. Kůže vylučuje chemické a odpadní látky z těla.

Jak můžeme kůži prospět?

Pokožce prospívá zejména správná životospráva, která by měla obsahovat kvalitní a hodnotné potraviny. Důležitý je také pravidelný optimální pitný režim. Samozřejmostí by mělo být dodržování hygienických návyků a pravidelná péče o kůži. Pohyb na čerstvém vzduchu prospívá nejen pokožce, ale také i naši postavě. Neoddělitelnou součástí v péči o pleť jsou vitaminy, minerály a stopové prvky.

Na co si dát pozor?

Kůži rozhodně neprospívá nedostatečná hydratace kůže, přemíra slunečního záření, kdy hrozí vznik pigmentových skvrn a vysoušení a stárnutí kůže. Pokožku bychom neměli dráždit chemickými látkami, kosmetikou nebo čisticími prostředky. Kouření a alkohol způsobuje předčasné stárnutí pleti a výskyt vrásek. Hektický způsob života a deficit spánku se ve velké míře také podepisuje na stavu naši pleti.

Čínská medicína

Podle tradiční čínské medicíny vznikají kožní potíže zejména nedostatečností na drahách plic a tlustého střeva.  Nesouhra v oblasti meridiánu plic se může projevit kopřivkou, ekzémem, otok v obličeji, skvrnami na pokožce, drsnou a suchou kůží nebo tvorbou strií. Nerovnováha v oblasti meridiánu tlustého střeva se projevuje zvýšenou citlivostí na chlad, předčasným stárnutím kůže a špatnou kvalitou sliznic. Velká část kožních potíží je spojena s játry, horkem a stagnací krve. Horko v krvi vzniká na podkladě horkosti v oblasti žaludku, a proto můžeme nalézt propojení kůže se žaludkem. Suchá pokožka vypovídá o nedostatečnosti krve jater nebo plicního jin, svědivá kůže napadení větrem.

Kožní onemocnění

V současné době se vyskytuje celá řada různých ekzémů, lupének, akné apod. Významnou měrou se na této skutečnosti podepisuje náš hektický životní styl, psychické vyčerpání a způsob stravování. Ekzém postihuje v průběhu života  zhruba jednoho člověka z dvanácti. Jedná se o nevypočitatelný stav, s těžko předvídatelným chováním. Příčinou bývají často alergie, někdy to může být zvýšená emoční zátěž nebo se může jednat o skryté příčny.

Atopická dermatitida

Mezi nejčastější typ ekzému patří atopická dermatitida, která se velmi úzce váže k astmatu a senné rýmě.  U jedinců, kteří trpí těmito potížemi se ekzém vyskytuje poměrně často.  Velmi často se ekzémy vyskytují v kojeneckém věku nebo během raného dětství a s rostoucím věkem dítěte má tendenci se zlepšovat a mizet V některých případech se však vyskytne u dospělého, který jako dítě ekzémy netrpěl. Pokožka bývá svědivá s červenými ložisky a někdy se mohou objevit mokvající puchýřky. Součástí léčby ekzémů patří úprava stravy a fototerapie.

Lupénka (psoriáza)

Jedná se o neinfekční kožní onemocnění projevující se lehce ztupělou kůží se suchými, stříbrnými šupinami zejména na loktech, kolenech, na hlavě, ve vlasech, ale také na celém těle. Na vzniku lupénky se významně podílí dědičné dispozice, prodělané infekční onemocnění nebo přemíra stresových situací. U jedinců, kteří vrozenou dispozici ke vzniku lupénky mohou výsev lupénky vyprovokovat nejrůznější faktory. Patří zde např. fyzikální nebo chemické podněty.  V případě se lupénka objeví na předem postižené kůži, jedná se o tzv. Koebnerův jev. Příčinou vzplanutí nemoci může být také běžná infekce.  V místech, které jsou postiženy lupénkou  je obrat kožních buněk nejméně desetinásobně urychlený. Buňky v hlubších vrstvách kůže se dělí ve velmi rychlém čase a hromadí se v psoriatických ložiscích. Jakmile dosáhnou povrchu, nedokážou mezi sebou vytvořit normální těsné spojení, čímž se jejich ochranná funkce oslabuje. Kůže, která je zasažena lupénkou je proti zevním vlivům chráněna slaběji. Choroba postihuje všechny věkové kategorie a často začíná v dospělosti. Onemocnění probíhá ve vlnách a existuje několik typů lupénky, které se mohou vyskytovat společně nebo se mohou střídat.

Akné

Patří mezi častá zánětlivá onemocnění mazových žláz. Projevuje se pupínky, puchýřky a zatvrdlými uzlíky. Pro akné jsou typické tmavé ucpané póry, které jsou provázeny růžovým nebo zarudlým zaníceným okolím. Organismus reaguje na množící se bakterie rozšířením krevním cév, aby se umožnil zvýšený přísun buněk bojujících proti infekci do místa zánětu – je to součástí zánětlivé reakce. Druhotně vede akné k vzniku uhrů – drobných puchýřků naplněných hnisem. Jestliže jsou hlubší struktury kůže poškozeny nebo zhmožděny vymačkáváním tmavých teček z ucpaných pórů, dochází zpravidla ke zhoršení infekce a vytváří se větší vřídky neboli abscesy.

Příčinou může být stres, nervozita,  špatná životospráva, přílišná konzumace čokolády. Léčba akné by měla být komplexní a měla by být zaměřena nejen na pleť, ale také na vnitřní orgány. Základem je detoxikace organismu, hormonální rovnováha, správná životospráva, bylinky a správně volená péče o pleť. Velmi prospívá vynechání uzenin, sladkostí a pochutin.

Kopřivka

Kopřivka je zánětlivé onemocnění kůže, které se vyznačuje náhlým intenzivním svěděním nebo pálením kůže, která je pokryta pupínky. Tento stav zpravidla ustupuje sám v průběhu 24 hodin a až 14 dnů, avšak vrací se ve formě tzv. chronické kopřivky. Ve výjimečných případech může být kopřivka doprovázena poškozením sliznic., což se následně může projevit ztíženým dýcháním, zažívacími potížemi, otoky malých kloubů a nevolností. Svědění kůže může do značné míry zmírnit heřmánkový hojivý zábal 4 lžíce olivového a 3 lžíce heřmánkového oleje dobře promícháme a pomoci krouživých pohybů vetřeme do pokožky. Necháme působit 15 -20 minut.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.