Kód pojišťovny

Vitaminy pro kůži

Ilustrační obrázek

Naše tělo tvoří až ze 70 % voda. Jestliže mu ji nedodáme v potřebném množství, strádá. A nejvíce kůže, která představuje náš největší orgán. Pokud by se rozprostřela, zabrala by plochu 1,2-2 metry čtverečních, hmotnost kůže a podkoží činí asi 15 kg.

Tloušťka kůže se pohybuje v rozmezí 0,03-0.1 mm, nejtenčí je například na očích, víčkách, nejsilnější  naopak na chodidlech. Ke kůži náleží i tzv. kožní adnexa – tedy nehty, chlupy a vlasy – a dále mazové a potní žlázy a mléčná žláza. Kůži tvoří tři vrstvy: pokožka – epidermis, škára – corium, podkožní vazivo – tela subcutanea. Pokožka je pak složená z dalších sedmi vrstev.

Nejvíce vody mají v pleti malé děti; jak pokožka stárne, ubývá i její hydratace. Vedle vody jsou důležitou součástí kůže kolagenová a elastická vlákna, která pleti napomáhají udržet její napětí a elasticitu. Ta však s přibývajícím věkem ubývají.

Důležitou složkou kůže je kyselina hyaluronová – je jednou ze součástí mezibuněčné hmoty. Právě ona má na starosti pružnost kůže a zajišťuje její hydrataci, protože má schopnost vázat na sebe vodu. Jakmile začnou tyto stavební „kameny“ stárnutím ztrácet na síle, což se začne dít už po třicátém roce věku, pokožka ochabuje, kontury obličeje povolují, objeví se vrásky a pigmentové skvrny.

Proces obnovy zdravé pokožky trvá zhruba 28 dní, během něj dochází k oploštění buněk a zároveň k jejich posunu směrem vzhůru k povrchu pokožky; konečným stadiem kožní buňky je buňka olupující se. Každé tři až čtyři týdny se vymění celá pokožka a během života se takto odloučí kolem 20 kilogramů mrtvých buněk.

Co vše kůže musí zvládnout?

Základní úlohou kůže je ochrana před nepříznivými fyzikálními vlivy okolního prostředí, například před UV zářením, řadou mikroorganismů nebo mechanickým poškozením hlubších tkání.
Její důležitou úlohou je termoregulace – kožní film spolu s podkožím chrání před nadbytečným únikem tepla do okolí, pocení a odpařování potu naopak tělo při zvýšené teplotě ochlazuje.

Kůže chrání organismus před nadbytečným odpařováním vody a před vyschnutím.
Především podkoží a jeho tukový polštář obsahuje velké množství důležitých látek, například tuk, cukr, chlorid sodný a vodu. Kůže je zásobárnou těchto látek. Kůže také plní funkci smyslového orgánu a vnímá dotyk, tlak, chlad, teplo a bolest.

Vitaminy pro krásu

Kůže obsahuje řadu důležitých látek. Mezi nejvýznamnější patří vitaminy. S kůží je neodmyslitelně spjat vitamin D. Probíhá v ní přeměna neaktivní formy vitaminu D na aktivní, tedy takovou, jakou organismus dokáže využívat k tvorbě kostí. Součástí této přeměny je sluneční záření. K zajištění nutné denní dávky vitaminu D postačí doba asi deseti minut, po kterou by na pokožku obličeje a hřbetů rukou dopadalo sluneční záření z polozatažené oblohy. Není tedy nutný intenzivní sluneční svit, jak se mnozí domnívají. Dobré je také vědět, že pro tvorbu vitaminu D je třeba část světleného záření zvaná UVB. Tuto složku záření ale neumí produkovat solária.

Další důležitou skupinou vitaminů v kůži jsou tzv. lapače volných radikálů, které mimo jiné velmi silně zasahují do procesu stárnutí pokožky. Jedním z nejdůležitějších je vitamin C. Množství vitaminu C se v pokožce snižuje spolu s postupujícími roky života. Ženy kolem padesátého roku života mají zhruba 60 procent z celkového množství vitaminu C v období dospívání. Zdrojem této látky je především jídlo. Vitamin C se podílí na syntéze kolagenu, protože podporuje schopnost kolagenních vláken přizpůsobovat se. Tento vitamin najdeme v citrusových plodech, rybízu, jahodách, paprice, květáku, rajčatech, v melounu, kysaném zelí, bramborách a v listové zelenině.
Kosmetické firmy ale hledají  stále lepší cesty jak přísun vitaminu C do pokožky zajistit. Vylepšují metody jak jej ke konkrétní buňce dopravit a zařídit jeho správné využití. Takový proces je obtížný a zatím se stále ukazuje, že pokud chce žena zajistit své pleti potřebné množství céčka, je nejúčinnější metodou užití jedné tablety tohoto vitaminu denně.

Významným prvkem je i derivát vitaminu A, který je součástí mnoha kosmetických přípravků určených pro pěstění pleti.  Tento vitamin je pro pleť důležitý především v souvislosti s oddálením stárnutí. Vedle toho je významným prostředkem v léčbě akné a lupénky. Důležitou úlohu má i po opalování, kdy dokáže uvést do pořádku změny vzniklé působením UV záření, jako je narušení kolagenních vláken. Do pokožky se opět dostává částečně vstřebáváním ze stravy (rybí tuk, vajíčka, játra, mrkev, mléčné výrobky, žluté ovoce a zelenina), ale dobře ho dokážeme využít i z lokálních prostředků, jako jsou krémy nebo séra.

Vedle vitaminů pleť obsahuje i řadu minerálních prvků. Velmi důležitý je například zinek a selen. Oba stopové prvky jsou důležité pro zachování zdravé pokožky, zinek se využívá jako doplněk při léčbě akné a oba prvky se velmi pozitivně podílí na kvalitě nehtů a vlasů. Pokožka ale obsahuje i sůl, chlorid sodný, nebo hořčík a vápník. Poslední dva jmenované prvky jsou významnou složkou vody z Mrtvého moře, které se využívá pro léčbu lupénky. Oba podporují správné rohovatění kůže.

Už tedy víme, že tajemství zářivé pleti spočívá v dobré hydrataci a aktivních kolagenních vláknech. Jakmile povolí a začne jich ubývat, pokožka ztrácí pružnost. Jestliže už tělo není schopné si kolagen vyrábět přirozenou cestou, můžeme mu ho dodávat v syntetické podobě (získává se např. z rybích kůží). Otázka nyní stojí jak – tedy jaké kosmetické prostředky a jakým způsobem je do pokožky vpravit. Měly by to být přípravky obsahující kolagen nebo vitaminy; krémy, pleťové masky či séra. V kosmetologii se objevují stále nové generace nanotechnologických přípravků s prokazatelně dokonalejšími regeneračními účinky. Je to tím, že se účinné látky daří dostat do hlubších vrstev pokožky např. metodou mezoterapie, jehličkou nebo pomocí některého přístroje. Mohou to být výplně, většinou na bázi kyseliny hyaluronové, jejichž funkce spočívá nejen v dodání objemu a modelování obličeje, ale také v „podložení“ kůže, takže se vyrovná a zmizí vrásky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.