Kód pojišťovny

Jak na angínu a chřipku?

Ilustrační obrázek

Angína patří mezi běžné onemocnění, které dnes velmi lehce můžeme léčit pomocí antibiotik. Jedná se o akutní zánět krčních mandlí, který se šíří kapénkovou infekcí. Mezi hlavní příznaky angíny patří bolest v krku, potíže při polykání, chrapot a otok mandlí. Může také dojít k bolestem uší, horečce a zvětšení mízních uzlin.

Kouření ne

Nemocný trpící angínou by se měl rozhodně vyvarovat kouření. I vdechování kouře v blízkosti nějaké kouřící osoby značně dráždí krční sliznici. Pomoc a úlevu nám může přinést kloktání půl lžičky mořské soli, kterou  rozpustíme ve sklenici teplé vody.

Zbavte se bolesti

Bolest mandlí může zmírnit roztok připravený z květů bezu, řebříčku a máty ve stejném poměru nebo bylinného čaje z tymiánu, šalvěje a myrty. Při angíně se doporučuje žvýkat šalvějové listy nebo převalovat v ústech stroužek česneku. Značná úleva přichází tak při pití vincentky s medem.

Prissnitzův obklad

Priessnitzův obklad k zapaření postiženého okolí, a tím i jeho zvýšenému prokrvení přiložíme kolem krku mokrou vlažnou utěrku, obalíme ji igelitem, například z rozříznutého sáčku, a opět přebalíme například suchým ručníkem, nejlépe na noc. Druhý den bychom měli pociťovat úlevu a za dva dny by měly bolesti ustat. Jestliže bolesti v krku neustanou ani po tomto zásahu, rozhodně navštívíme lékaře.

Hnisavá angína

Charakteristickým bílým povlakem krčních mandlí se projevuje hnisavá angína. Ta je zpravidla provázena vysokými teplotami a někdy i zduřením mízních uzlin pod čelistmi. Pro organismus je tento stav nebezpečný a musí být léčen pomocí antibiotik, protože neléčena antibiotiky by později mohla mít následky pro další orgány, třeba i srdce nebo ledviny. Obklady na krku by mohly ulevit, ale jinak nemoc nemohou ovlivnit a bez lékaře se neobejdeme.

Chřipka

Chřipka přichází většinou v epidemiích, kdy najednou onemocní velké množství lidí. Většinou se epidemie odehrávají v průběhu zimního období, ale nákaza je přítomna mezi lidmi stále. To je také důvod, proč může člověk onemocnět chřipkou kdykoli v průběhu roku. Původcem chřipky je virus, jehož charakteristickou vlastností je, že neustále mění svou strukturu, takže proti němu nemůže imunitní systém účinně zasáhnout. Chřipka se přenáší z jednoho člověka na druhého kapénkovou infekcí při kašli nebo kýchání.  Kapénky sekretů obsahují virus z infikované osoby, kterou vdechne zdravý člověk a o tři dny u něj nemoc vypukne. Mezi první příznaky, které provázejí chřipku patří pocity mrazení nebo naopak horka a zvýšená únava, bolesti svalů, kloubů, krku, zad a bolesti hlavy, provázené někdy tlakem za očima. K tomu přistoupí horečka a v noci suchý kašel, chrapot i rýma. Teplota stoupá nad normální hodnoty a nezřídka dosahuje 38,5°C až 39°C. Při těžším průběhu nemoci se může objevit zácpa nebo zvracení. V takové situaci je nejlepší klidový režim, pít vlažný čaj. Doporučuje se řebříčkový čaj, bezinkový nebo mátový, které zmírňují uvedené příznaky. Naopak bychom neměli pít mléko, protože zahušťuje hleny, které se pak hůře vykašlávají.

Léky

Léky, které budou na chřipku spolehlivě účinkovat, jsou ty, které obsahují kyselinu acetylsalicylovou nebo paracetamol, což jsou např. Paralen nebo Anopyrin. Působení těchto léků zvyšuje současně působení podávání vitaminu C. Paralen spolehlivě mírní bolesti (klouby, svalstvo apod.) a snižuje tělesnou teplotu. V žádném případě neléčí infekční a zánětlivá onemocnění.

Střevní chřipka

Prudká nevolnost provázená zvracením, silným průjmem a někdy dokonce i horečkou, to je střevní chřipkové virové onemocnění, přenášené kapénkovou infekcí, ale možná nákazou získanou na koupalištích a veřejných prostorech. Mezi lidové recepty patří nastrouhání jablka na jemno a po lžičkách je sníme. Nejlépe však uděláme, když použijeme osvědčené prostředky zakoupené v lékárně. Účinná je také rýžová polévka s nastrouhanou mrkví, kterou můžeme podávat i dětem. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.