Kód pojišťovny

Bolestivé rameno

Ilustrační obrázek

Dlouhodobě trpíte bolestmi ramene a nepřikládáte jim význam. Jednoho dne ale zjistíte, že udržet rameno v klidu je téměř nemožné.
Ramenní kloub neboli ramenní pletenec je nejsložitější kloub celého těla. Skládá se ze tří kostí – pažní kosti, lopatky a klíční kosti. Funkce ramenního kloubu je vždy spojena s funkcí krční páteře, hrudní páteře, žeber, kyčlí a pánve, proto se nedá hledat příčina bolesti vždy jen u ramena a naopak. Bolest ramene se totiž projeví i v relativně vzdálených oblastech.

Bolesti ramene vznikají v důsledku nesprávného nebo dlouhodobého přetěžování. Vynecháme-li artrózu ramenního kloubu, úrazy a vrozené vady ramenní oblasti, pak mezi nejčastější diagnózy a funkční poruchy ramenních kloubů patří takzvaný syndrom zmrzlého ramene, impingement syndrom, záněty šlach. Sportovci si stěžují na nestabilnost kloubů.

Ženy trápí syndrom zmrzlého ramene

Toto onemocnění e projevuje především výraznou bolestivostí a omezením pohyblivosti ramene. Bolest bývá velmi intenzivní jak v klidu, tak především při pohybu a často nám nedopřeje spánek. Pohyblivost je omezena ve všech směrech, kde nejčastěji dojde k omezení rotací a pohybu paže nad úroveň ramen. Ke zhoršování potíží dochází velmi rychle.
Tento stav může způsobit úraz ramene, dlouhodobá imobilizace ramen, zánětlivý proces v oblasti ramenního pletence a jeho měkkých tkání, impingement syndrom ramene nebo autoimunitní onemocnění. Někdy vás bolestivost ramene může postihnout po návratu z dovolené. Příčinou bývá spuštěná klimatizace a „zmrzlým“ ramenem bývají postiženi především řidiči. Strnulá poloha, klimatizace a dřívější funkční porucha v oblasti ramenního pletence mohou vyvolat podobné příznaky jako zmrzlé rameno.

Lékař vám při těchto potížích předepíše léky proti bolesti, kortikoidy a klidový režim. Z invazivních metod může lékař zvolit obstřik kortikoidovou injekcí s nesteroidními  antirevmatiky. Bohužel tato směs má i nepříjemnou vlastnost – leptavost tkání, tedy narušení struktur měkkých tkání, do kterých je tato látka vpravena. Proto se tyto tkáně stávají křehčími a náchylnějšími na možná traumata (natržení, přetržení). Proto lékař neaplikuje injekci více než třikrát.

Z pohledu fyzioterapie je nejdůležitější podrobný kineziologický rozbor, který odhalí funkční změny, trigger pointy ve svalech, které mohou mít za následek zřetězení potíží i ze vzdálených svalových skupin. Často fyzioterapeut odhalí blokády krční a hrudní páteře či žeber, spasmy svalů nebo ostatních měkkých struktur. Odhalí se vadné držení těla, přetížená oblast bederní páteře a krční páteře, neaktivní hluboký stabilizační systém páteře, ale i zřetězené bolesti v oblasti paže, ruky, pánve a dolních končetin.
V akutní fázi je jako léčba účinná trakce ramenního kloubu a techniky měkkých tkání, které přetížené svaly uvolní a zmírní tak bolest. Vhodnou volbou jsou metody jako DNS, Klappovo lezení nebo Vojtova metoda. Na ošetřenou oblast je vhodné aplikovat kinezio tejp, který bude rameno nejen fixovat, ale zároveň odlehčí horní vrstvu kůže a podkoží a pro krev a lymfatickou tekutinu tak vytvoří větší prostor, aby mohly všechny škodlivé látky odvést pryč.

Impingement ramenního kloubu


Funkce ramene je zajištěna řadou vazů, šlach a dalších měkkých struktur a každá z nich může být poraněna, což může vést k rozvoji obtíží v jejím okolí. Impingement syndrom vzniká přetěžováním měkkých struktur ramene.
K rizikovým sportům patří volejbal, tenis, házená, ale i posilování. Jestliže svaly nepracují ve správném časovém zapojení a některé z nich se přetěžují, dochází k disharmonii a hlavice pažní kosti není dostatečně centrována, a to vylučuje správné fungování celého ramenního pletence včetně lopatky.

Jednou z příčin útlaku měkkých struktur ramene jsou vrozené strukturální změny na kostech nebo vazech pletence ramenního. Častou příčinou  vzniku tohoto stavu jsou úrazy. Nejčastěji dojde k poškození měkkých tkání po pádu na rameno. Po nárazu celá oblast pletence oteče, což je způsob těla, jak chránit oblast před poškozením, a celý ramenní kloub se znehybní. Znehybnění vede k útlumu svalové činnosti, svaly postupně ochabnou a ramenní kloub se stává nestabilním.

Toto onemocnění se projevuje bolestí ramene, která se umocňuje v noci, kdy se nedá na poškozeném rameni ležet. Bolest se objevuje v klidu, ale i při zátěži. Dalším z příznaků je bolestivost při zvednutí paže, k největšímu útlaku dochází v rozmezí 70-120°. Bolest je stálá a velmi nepříjemná. V akutním stadiu může dojít vlivem omezení látkové výměny až k zánětlivému procesu. V chronickém stadiu může dojít k sekundárním změnám ve struktuře šlach a vazů, dochází k usazování vápníkových iontů a postupné kalcifikaci.

Pacient od lékaře dostane protizánětlivé léky, nesteroidní antirevmatika. Dále může užívat léky na uvolnění svalů a předepíše se rehabilitace. Rehabilitační program zahrnuje magnetoterapii, ultrazvuk nebo laser. Žádná z těchto metod ale neřeší příčinu. V obtížnějším případě lékař na bolestivé rameno aplikuje obstřik kortikoidy, které sice mají protizánětlivé účinky, ale naproti tomu narušují strukturu měkkých tkání. Stejný účinek mají i metody ozařování. Moderní metodou léčby je aplikace rázové vlny, která rychle léčí zánět ve šlaše nastartováním metabolismu a reparačních procesů uvnitř svalu samotného a jejíž účinek je velmi rychlý a spolehlivý.
Z pohledu fyzioterapie léčba impingement syndromu spočívá v odhalení příčin těchto potíží a nácviku správného stereotypu pohybu. Fyzioterapeut vyšetří měkké tkáně funkčně spojené s celým pletencem ramenním, kloubní vůli a schopnost stabilizace ramene. V případě nálezu nějakého omezení odstraní blokády krční a hrudní páteře nebo žeber, technikami měkkých tkání uvolní vzniklé trigger pointy. Pro prodloužení efektu terapie můžeme použít pružnou pásku kinezio tejp. Tejpovací páska vydrží na těle i pět dní. Je oporou nejen pro správnou funkci svalů, ale pomáhá stabilizovat celý pletenec i při pohybu.

Nedrží na správném místě?

Nestabilita neboli instabilita ramenního kloubu je označení pro recidivující luxaci neboli vykloubení ramen. Nejčastěji k němu dochází při pádu na horní končetinu nebo při velmi silném úderu. Zpravidla dojde k vykloubení ramenního kloubu v přední části, zadní luxace jsou vzácné. Terapie vykloubeného ramene je konzervativní. Kloub se navrátí do správné pozice a celá paže se zafixuje v poloze u těla. Je nutné dodržet délku fixace šest týdnů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.