Kód pojišťovny

Pevná kostra

Ilustrační obrázek

Aby mohla být naše kostra skutečně stabilní oporou, musí být kosti dostatečně zdravé a silné tak, aby této funkce byly schopny. Základní podmínkou zdravých kostí je jejich správná výživa. Onemocnění pohybového aparátu bohužel velmi „úspěšně“ soutěží a alergiemi o neslavné prvenství. Příčinou je zejména deficit určitých nepostradatelných látek. Jedná se zejména o jód, kterého musí být dostatečné množství, ale společně s ním se jedná také o vitamin E. Tyto dvě složky by měly být podávány společně, jinak je deficit obou látek. Mezi další prvek, který je pro funkci pohybového aparátu nezbytný a potřebný je hořčík. Je nutné zmínit, že hořčík mimo jiné ovlivňuje také psychickou sféru.

Deficit látek a růst organismu

Nedostatek těchto prvků je zprvu málo znatelné, ale s blížící se pubertou nabývá na své síle. Začíná to nejprve nenápadným uvolňováním páteře, což se projevuje špatným držením těla, jakoby zkrácením jedné končetiny, většinou dolní, vychýlením páteře apod.  K tomu je nutno připočíst hodiny strávené v lavicích nebo jazykových kurzech, špatně vedené tréninky nebo naprostá absence pohybu. Ve většině případů se tyto problémy vůbec neřeší  a na konci puberty, to znamená kolem patnácti let, ale i během ní zde máme již těžké vady , jako jsou skolióza, kratší dolní končetina, nevyvinutý hrudník, zkrácené Achillovy šlachy, deformovaná chodidla apod.

Svalová nedostatečnost

V případě, že souběžně s vadami nebo slabostí kosterního systému je přítomna navíc svalová nedostatečnost, atrofované svalstvo (úbytek svalstva) i celková tělesná slabost, zpravidla spojená s psychickou nevyrovnaností, pak se zcela evidentně jedná o absolutní nedostatek hořčíku v organismu. Nesmíme zapomenout, že hořčík ovlivňuje psychiku, což u dětí znamená chování a prospěch ve škole a má jiné závažnější dopady.

Reflexní terapie

Je nutné zdůraznit, že výše popisované vady pohybového systému nemají dopad pouze na pohybový systém samotný. V lidském těle vše souvisí se vším a vada páteře nekřiví pouze postavu, ale působí bolest. Narušená páteř narušuje automaticky funkci orgánů, které jsou od příslušného úseku páteře inervovány. Například narušená hrudní páteř může mít za následek narušenou funkci srdce, dýchací potíže, omezenou funkci plic, a tím i okysličování krve, sníženou funkci hormonální sféry apod.

Funkce lidské kostry

Lidská kostra zajišťuje zejména oporu těla a udržuje orgány na správných místech. Společně se svalovým systémem se stará o zajištění pohybu. Kosti, které tvoří lebku chrání mozek, hrudní koš spolu s žebry plíce, srdce i žaludek a pánev tvoří ochranu pro břišní orgány. Kosti mají svůj významný podíl na tvorbě krve. V kostní dřeni se tvoří červené a bílé krvinky spolu s krevními destičkami. Se stoupajícím věkem krvetvorba ustává v dlouhých kostech a přetrvává pouze v plochých, např. hrudní a kyčelní kosti. V kostech je skladován důležitý fosfor a vápník.

Ledviny a močový měchýř

Podle tradiční čínské medicíny jsou kosti pod vlivem ledvin a močového měchýře a řadíme je k elementu vody. Odborníci na tradiční čínskou medicínu zastávají názor, že ledviny řídí kosti a také tzv. rodí dřeň. V ledvinách sídlí také naše esenciální energie vytvářející kostní dřeň, která zajišťuje růst, pevnost zásobování kostí živinami. Ledviny společně s esencí a dření jsou navzájem propojeny systémem, kde se jednotlivé části vzájemně ovlivňují a utvářejí. Stav kostí lze hodnotit také podle stavu zubů, protože mají stejný původ jako kosti. Tak na vlasech poznáme stav našich ledvin.

Vitamin D

Pro zdravé kosti je důležitý také vitamin D. Odborníci doporučují vystavovat se slunečním paprskům po dobu 15 minut. Mezi kvalitní zdroje vitaminu D patří také rybí tuky, mořské ryby, pampeliškové výhonky, ovesné vločky nebo rostlinné oleje.

Růstové bolesti

Růstové bolesti bývají většinou velkým problémem u dětí a dospívajících, kteří velmi rychle rostou. Objevují se nejčastěji v oblasti dolních končetin v období klidu, tj. večer nebo v noci. Zcela specifickou oblastí jsou poruchy dolních končetin výlučně u dívek a zejména v období ukončování puberty. Týká se to především dívek ve věku od deseti do čtrnácti let. Jedná se o disproporci mezi fyzickým stavem a stavem žláz s vnitřní sekrecí.

Zánět kostní tkáně

Zánět kostní tkáně bývá označován jako osteomyelitida. Postižena může být vlastní tkáň kosti i kostní dřeň. Napadení kostí tkáně infekcí je zpravidla spojeno s bolestí i horečkou. Okolí zánětu je prosáklé, oteklé a bolestivé na pohmat. Mohou vznikat hnisavá zánětlivá ložiska neboli abscesy. Velmi často se jedná o komplikaci chirurgických a ortopedických zákroků. Náprava a léčba je ve většině případů komplikovanější. Léčivé látky se hůře dostávají do kostí.

Nádorová onemocnění kostí

Maligní nádory jsou vždy známkou vážných zdravotních potíží. Nádor může vzniknout primárně z buněk kostí nebo chrupavky, anebo se v kostech objevují sekundární nádory, tzv. metastázy, které byly vytvořeny v jiném orgánu, a přímým přestupem, krevní nebo lymfatickou cestou, se dostaly do kostí. Velmi často do kostí metastazuje rakovina prostaty, prsu, ledvin a plic. Rakovina kostí je nebezpečná zejména proto, že se dlouho neprojevují řádné potíže. Klasické příznaky se objevují až u pokročilých forem nádorů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.