Kód pojišťovny

Kožní infekce

Ilustrační obrázek

Kožní mykotické infekce jsou způsobeny houbami. Mohou je vyvolávat vláknité houby z čeledi dermatofyt nebo kvasinkovité houby, nejčastěji rodu Candida. Kožní mykózy se vyskytují jak u žen, tak u mužů, víceméně stejně. Muže daleko častěji postihuje infekce v oblasti třísel a přilehlých částí stehen. U žen bývá častěji pod prsy, zejména pokud jsou objemnější.
Dermatofytická infekce může postihnout kůži ovlasené části hlavy nebo vousů, plosky nohou, meziprstí nohou, ruce, třísla a přilehlé části stehen, hýždě, ale také kůži obličeje, trupu a končetin.
Kožní kandidóza postihuje kožní záhyby, tedy místa vlhkého zapaření. Kvasinkovou infekci kůže nacházíme v meziprstích dolních končetin, v tříslech, v intergluteální rýze, na kůži genitálu.
V ordinacích kožních lékařů se také poměrně často objevují pacienti s infekcí kvasinkou Pityrosporum ovale, kteří mají projevy na kůži přední strany hrudníku, zad a ramen. V tomto případě se jedná o kožní plíseň, která způsobuje problémy lidem, jejichž pokožka je na tuto infekci citlivá.

Onemocnění ze zvířete

Děti často přijdou k mykotickému onemocnění, jejichž možnou příčinou jsou zejména zoofilní dermatofyta. Nakazit se mohou od nemocného zvířete, toulavé kočky či psa, nebo od morčete či fretky, kterou si pohladí u kamaráda. Přenos na jiného člověka je v těchto případech velmi vzácný a děti se nemohou nakazit vzájemně. Léčba je založena na dvoutýdenním užívání antimykotických tablet a pravidelném nanášení antimykotické masti nebo krému. Naštěstí mykózy přenesené od zvířete jsou u nás poměrně vzácné.
Stejně tak není časté dermatofytické onemocnění vlasaté či vousaté části těla a zpravidla jde též o zoofilní přenos. Ve vousech jsou mnohem častější infekce bakteriální než mykotické. Postižené místo se musí vyholit, aby se lépe aplikovala místní léčiva, na vyléčení infekce to však stačit nebude.

Nákaza je snadná

Chytit kvasinkovou infekci je poměrně snadné. Nakazit se můžeme od nemocného člověka zapůjčením ručníku nebo trička, papučí na návštěvě. Náchylnější k infekci jsou jedinci s oslabenou imunitou, lidé interně nemocní (lidé s cukrovkou nebo některými nemocemi kůže – atopici). Dále nedonošené děti, novorozenci, senioři, pacienti užívající některé léky antibiotika, cytostatika, kortikoidy).

Kožní dermatofytické mykózy, včetně kůže v oblasti vlasů a vousů jsou poměrně dobře léčitelné, i když je to někdy běh na dlouhou trať. Kožní kvasinkové infekce však mohou častěji recidivovat, proto je léčba zdlouhavá. Postihuje zejména pacienty, kteří mají k těmto infekcím predispozici. K léčbě se používají lokální polyenová nebo imidazolová antimykotika ve formě krémů, mastí, gelů, roztoků a šamponů. Pokud lokální léčba nestačí, pak je nutno předepsat celkovou antimykotickou léčbu v tabletách. Úspěšnost této léčby je velmi vysoká.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.