Kód pojišťovny

Móda „naboso“

Ilustrační obrázek

Bosá chůze je trend – ne každá módní vlna ale přináší něco dobrého. Díky této se lidé zajímají o zdravý pohyb a zdravé obouvání. Chůzí naboso nebo v minimalistické obuvi primárně zlepšíme funkci nožní klenby. V návaznosti na správnou funkci plosky můžeme přes svalové řetězce ovlivnit funkci kotníku, kolene, kyčelního kloubu, pánve, páteře, ale také bránice a svalů pánevního dna, které se zásadně podílejí na držení a správném fungování našeho těla. S bosým chozením je třeba začít pozvolna, na měkčím povrchu a optimálně si o tomto způsobu pohybu něco přečíst nebo konzultovat tento záměr s fyzioterapeutem. Ideální věk, kdy začít s bosých chozením neexistuje, ale platí, čím dřív, tím lépe. Ve starším věku totiž dochází ke změně kvality čití a pomalejšímu vedení nervových vzruchů, k poruchám rovnováhy, snížení svalové síly i pružnosti.

Chození naboso je vhodné pro všechny, kteří dokážou zdravotně zhodnotit své limity. Za předpokladu, že budeme dodržovat pravidla chůze nebo běhu naboso, pohybovat se v terénech, které jsou spíše měkké, můžeme své plosce a celému tělu prospět. Pro bosý běh je vhodné využít kvalifikovaných běžeckých trenérů, kteří pomohou redukovat množství chyb, jichž se u bosého běhu můžete dopustit. Většina z nás dnes chodí s výrazným dopadem na  patu a nemá optimální odvíjení plosky nohy. Bosonohá chůze v centru měst není příliš vhodná, a to zejména z hygienických důvodů. Dnes už ale vznikají i stezky pro bosé nohy. Pro zdraví nohou jsou více než vhodné stezky vybudované v přírodě speciálně pro chůzi bosky (takzvané Kneippovy chodníky) – s brouzdalištěm, kamínky a podobně.

Každá změna povrchu je pro chodidlo a receptory v něm podnětem, což platí i pro bosé chození v bytě – většinou toho nenachodíme tolik, aby nás rozbolely nohy. Nohou mohou alespoň chvíli dýchat a prstům dopřejeme volný prostor. Vadu či deformitu nohy je třeba korigovat speciálními vložkami do bot či obuvi i doma – i v takovém případě je však třeba boty vyzout a aktivně s nohami cvičit.
Cvičit naboso je obecně velmi vhodné. Dobré je pomalejší cvičení typu pilates nebo jóga. Během cvičení vnímáte postavení chodidla a to, jak jeho aktivace mění napětí a postavení  jednotlivých částí těla.
Pokud se vám špatně hojí rány nebo trpíte onemocněním, které snižuje citlivost či prokrvení nohou, chození naboso pro vás není dobré, vyzkoušet však můžete bosé boty.
Patříte-li mezi diabetiky, je vhodné záměr chůze naboso konzultovat s odborníkem, a vždy je třeba dbát zvýšené pozornosti před poraněním nohy.
Důležité je nohy zatěžovat postupně. Než se vydáte na celodenní túru bez bot, měla by být vaše noha v dobré kondici – pružná, ohebná a kůže mechanicky odolná.

Naboso v přírodě

Kamínky, mech, tráva, a když si pak zvyknete, tak třeba i strniště, větvičky a podobně pro naše nohy představují skvělou reflexní terapii. Výborná je procházka bosky v ranní rose. Nohy jsou významným termoregulačním orgánem, při přehřátí se nejlépe ochladíme s nohama ve studené vodě. Procházka ranní rosou je skvělý způsob otužování. Vlastníte-li zahradu, můžete si vytvořit svůj vlastní masážní chodník s různými povrchy, protože chodidlo si rychle na daný povrch zvykne a pak přestane reagovat. Potřebuje stále nové podněty (ale pozor na tvrdé povrchy jako jsou asfalt nebo dlažební kostky – nejsou totiž pro chození bosky vhodné).
Pro toho, kdo se prozatím bojí v přírodě vyzout, existují takzvané minimalistické boty. Pokud si takto natrénujete, je vhodné posléze začít zkoušet skutečnou chůzi bosky. Doma je dobré míti různé typy povrchů (koberce, podložky), aby plosky mohly vnímat různorodost a měnit zapojování svalů.

Můžete si také dopřát reflexní masáž plosek nohou u odborníka. Sice mnohdy určité body při tomto ošetření mohou bolet, ale konečným výsledkem je uvolnění celého těla.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.