Kód pojišťovny

Detoxikace

Ilustrační obrázek

Co si pod pojmem detoxikace organismu máme představit?

V podstatě se jedná o zbavení těla toxických neboli jedovatých látek, které se v něm z různých důvodů nahromadily. Jedovaté látky se do našeho organismu dostávají každý den z našeho životního prostředí. Tyto látky se dostávají do plic, kde se ze sliznice vstřebávají do krve a jsou tak roznášeny po celém organismu až do místa cílového působení nebo usazení.  Částice, které ulpí na sliznici dýchacích cest, především prachové, dehtové a jiné, se organismus snaží vyloučit nejjednodušší cestou, a sice zvýšením tvorby hlenu a vykašláváním.  Chronické zasažení těmito látkami oslabí řasinkový epitel, který přestane plnit svou funkci a tím přispívá k hromadění škodlivin v dýchacích cestách.  Organismus se zanáší více, než je schopen vyloučit. Nedobrovolně vdechujeme řadu chemických látek, i když si koupíme nový nábytek (lepidla), koberce, plovoucí podlahy.

Chemické látky

Chemické látky mohou do organismu vniknout nejen vdechováním, ale i potravou. Tímto způsobem vstupují do těla pesticidy, herbicidy, hnojiva, růstové stimulátory, tedy látky používané při ošetřování rostlin proti škůdcům nebo pro zlepšení výnosů hospodářských rostlin. Bohužel ani živočišná výroba není bez chemie. Zvířata jsou často léčena antibiotiky, také jejich potrava je umělá a obsahuje růstové látky. Dnešní potraviny jsou přizpůsobeny hektické době a životnímu stylu. Zvykli jsme si vše konzervovat, mnohé produkty mají prodlouženou trvanlivost, ale vše je vzdálené přírodní stravě. Dnešní potraviny jsou prakticky mrtvé, protože vše je rafinované, čištěné, odtučněné, atd. Potraviny obsahují aromata, barviva dochucovadla. Stále větší oblibě se těší uchovávání v plastových obalech, tedy umělých hmotách. Mezi další jedy patří dioxiny, těžké kovy, alkoholy, léky, radioaktivita.

Vlastní metabolismus

Náš organismus také ničí produkty vlastního metabolismu neboli látkové přeměny. V těle se vzhledem k vlastnímu metabolismu a mikroorganismům, jež v něm žijí, vyrobí spousta toxických látek. Jedná se o alkoholy, aldehydy, indol, skatol, methan atd. Další zátěží pro náš organismus představuje užívání léků, jako jsou antibiotika, hormonální přípravky a jiné.

Mikroorganismy

Člověk se setkává také s toxiny mikrobiálními (produkty, bakterií, virů, plísní, parazitů). Mikroorganismy mají jediný cíl. Použít makroorganismus jako živnou půdu pro své rozmnožování, a tím aprakticky zničit.  Jsou schopné v organismu vytvořit infekční ložiska, která dokážou odolávat imunitnímu systému. Ložiska svoji aktivitou makroorganismus postupně oslabují a ničí.  V těle člověka žije řada mikroorganismů, některé jsou tělu prospěšné, jiné jsou škodlivé. Imunitní systém je drží zpátky. Pokud dojde k oslabení organismu, pak se tyto škodlivé látky mohou projevit a způsobit nemoc.

Popelnice

V přeneseném slova smyslu představuje náš organismus takový odpadkový koš. Po celou dobu našeho života střádáme odpad. Někdo již od svého nitroděložního vývoje. Příroda nás vybavila orgány, které mají detoxikační schopnosti. Toxické látky poté, co se dostanou do krve, jsou transportovány do jater (zde probíhá detoxikace), dále krví do ledvin a poté se odpad vyloučí močí nebo stolicí. Zbytky jichž se tělo nedokáže zbavit se ukládají v tukové tkáni, v mezibuněčném pojivu. Ukládat se tak mohou prakticky v kterémkoliv orgánu v těle a podle toho vyvolávat nemoc. Každý jedinec je jiný a má různou genetickou, enzymatickou i detoxikační výbavu. Ten, kdo je dobře vybaven, nemá dlouhodobě žádné potíže.

Projevení nemoci

V případě, že je genetická výbava slabší, dochází k projevům různých nemocí podle zatíženého orgánu. Může se jednat o ekzém, alergii, kloubní záněty apod. Tyto nemoci by nevznikly, kdyby se v organismu nenahromadily toxické látky. Zanesený organismus stárne, a proto bychom neměli věnovat pozornost pouze svému zevnějšku, ale čistit organismus také zevnitř.

Přírodní detoxikace

V posledních letech se medová masáž těší velké oblibě a pro své blahodárné účinky se doporučuje jako „vysavač“ usazených toxinů v organismu. Tento typ masáže oživuje organismus, prospívá při nadměrných stresech, stavech slabosti nebo při chronických potížích. Medová hmota napomáhá k přirozené obnově detoxikačních schopností organismu a doporučuje se aplikovat při stavech, které mají souvislost s usazováním toxinů v organismu. Patří zde například potíže srdečního oběhového systému, alergie (kromě alergie na med), revmatická onemocnění svalů a kloubů, žaludeční a střevní potíže, chronický únavový syndrom atd.

Pocity klienta

Při masáži bychom neměli pociťovat bolest. Mezi nejvíce ošetřovanou oblast lidského těla patří páteř, respektive místa podél páteře. Masáž by se rozhodně neměla provádět na obličeji, břiše ani v oblasti hrudníku. Toxiny, které se vyskytují v oblasti nohou „vytáhne“ právě masáž zad.

Postup masáže

Technika masáže má svůj postup, který není obtížný a můžeme si ho poměrně snadno osvojit. Budeme potřebovat podložku, na kterou si masírovaný lehne na břicho, polévkovou lžíci medu – záleží na velikosti masírovaných zad a starší ručník na setření vzniklé hmoty. Pokud je med zcukernatělý, musíme ho rozpustit ve vodní lázni. Teplý med je na pokožce velmi příjemný. Med dále rovnoměrně rozetřeme po zádech po obou stranách páteře. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.