Kód pojišťovny

Strašák osteoporóza

Ilustrační obrázek

Prvním příznakem osteoporózy bývá často až zlomenina, a to nejčastěji v kyčelním kloubu, zápěstních kůstkách nebo obratlích. Varovným signálem je snížení tělesné výšky nemocného. Degenerativní onemocnění kostí – osteoporóza způsobuje řídnutí kostí. Nemoc postihuje většinou ženy v období menopauzy, protože u nich dochází ke zvýšenému úbytku vápníku a estrogenu (tj. hormonu, který má také vliv na kostní hmotu).

Osteoporóza se však může objevit také u mladších žen a mužů. Kromě dědičného základu ovlivňuje vznik osteoporózy nezdravý životní styl, nedostatek tělesného cvičení, některá onemocnění nebo užívání některých léků.

Silné svaly

Odborníci všeobecně doporučují tělesné aktivity (chůzi, běh, tanec), protože při těchto aktivitách zapojujeme celé tělo, aniž by naši váhu neslo kolo nebo nadnášela voda.  Doporučuje se cvičit 30 minut 3krát týdně. Zejména síla zemské přitažlivosti napomáhá ke zpomalování úbytku kosterní hmoty, ale je také prokázáno, že takové cvičení podporuje její nový přírůstek. Do cvičebního programu by se také mělo zařadit cvičení s činkami, protože lidé, kteří jsou vybaveni vyšším podílem svalové hmoty, jsou podstatně méně náchylní ke vzniku osteoporózy. Kostní tkáň je během svalové kontrakce stimulována k sílení a růstu.

Rovnovážná cvičení

Také nesmíme zapomenout na rozvíjení pružnosti, pohyblivost a rovnováhy. Doporučuje se cvičit 5 až 10 minut 3krát týdně. Jestliže máme dobrou koordinaci a svalovou sílu snižuje se pravděpodobnost pádů a s ním související úraz. Doporučené jsou také kurzy jógy nebo tai-či nebo také postačí krátké každodenní protažení doma.

Už žádné výmluvy

Jestliže máte sedavé zaměstnání, je pro vás pohyb více než nutností. Nemusíte zrovna navštěvovat organizované kurzy, ale úplně postačí, když místo výtahu použijte schody nebo začnete do práce chodit pěšky. Pokud jste ještě mladí, nevymlouvejte se na to, že máte ještě dost času.  Čím dříve s pohybem začnete, tím jenom lépe.

Nejdůležitějším obdobím pro vybudování pevné kostry a udržení jejího dobrého stavu v pozdějších letech je v průměru prvních 35 let života. Poté v důsledku výše jmenovaných příčin naše tělo začíná pomalu stárnout a úbytek kostní hmoty je mnohem rychlejší než její obnova.

Strava

Našim kostem prospívá zejména dostatečný přísun vápníku, hořčíku, vitamin D, fosforu, jódu a vitaminu E. Pokud máme problémy s nadváhou, měli bychom přebytečná kila shazovat pomalu a posupně bez extrémních výkyvů, protože ty naše tělo velmi oslabují. Rozhodně se nenechte nalákat na rychlá a jednoduchá doporučení, ale spolupracujte s odborníkem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.