Kód pojišťovny

Zdraví z citrusů

Ilustrační obrázek

Citrusové plody nám přinášejí nejen skvělou chuť, ale hlavně zdraví. A je jedno, po kterém druhu ovoce sáhneme.

Sladká mandarinka

Mandarinku Evropané poprvé ochutnali až počátkem 19. století. Původem se jedná o ovoce z Číny a Japonska, ale dnes najdeme na trhu druhy, které se k nám dostávají ze Španělska, Turecka a Itálie.
Toto sladké ovoce nám dodává železo, hořčík, draslík, fosfor a vápník. Díky tomu jsou mandarinky užitečné pro zajištění plynulého toku krve v cévách a pro regulaci krevního tlaku. Navíc obsahují rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, která dokáže vstřebat „zlý“  LDL cholesterol v těle. Pojídáním tohoto ovoce harmonizujeme poruchy trávicího systému (křeče, zácpa, žaludeční nevolnost) a díky vitaminu C poskytuje ochranu před virovými, plísňovými a bakteriálními infekcemi. Karotenoidy a vitamin A pak předcházejí rakovině jater a limonen (sloučenina nacházející se v mandarinkové kůře) zabraňuje rakovině prsu.

Přestože éterický olej z mandarinky mají rády hlavně malé děti, jeho účinky jsou prospěšné převážně ženám. Zbavuje je nepříjemného premenstruačního syndromu, který doprovázejí výkyvy nálad, deprese, podrážděnost nebo zadržování tekutin. Těhotným navozuje klidný spánek a osvobozuje jejich mysl od úzkosti, nervozity a strachu. Půjdete-li za někým do nemocnice, vezměte mu právě toto ovoce. Mandarinka se lehce oloupe a rozjasňuje sterilní a chladné nemocniční prostředí, eliminuje septický pach a pacientům dodává odvahu.

Limetka nejen v mojitu

V současné době získávají na oblibě limetky. Obsahují velké množství vitaminu C, železa, draslíku, vápníku. Nejenže nám zvyšuje imunitu, ale je také zásobárnou látek pro správné fungování srdce.
Čerstvá šťáva dezinfikuje trávicí trakt, proto je oblíbenou součástí mnoha receptů. V aromaterapii není éterický olej z limetky příliš známý a používaný. Přesto však velmi účinně zahání chřipku a záněty vedlejších nosních dutin. Inhalace její vůně tlumí útoky migrény a mysl chrání před lavinami apatie, úzkosti a deprese. Dvě kapky limety na lísteček máty osvěží koncentraci a zatuchlý nebo těžký vzduch v  místnosti. V kombinaci s měsíčkovým olejem hojí limetka akné, zánětlivé pupínky, zastavuje krvácení drobných ran, odřenin a předchází vzniku nehezkých jizev. Zároveň slouží jako antiseptikum, protože ničí bakterie pronikající do těla v místě poranění.
Limetka vám poslouží i v sauně, kdy oceníte detoxikační účinky éterického oleje právě z limetky. Dvě slzičky limetky, rozmarýnu a borovice kápněte do litru vody a směsí postupně během saunování polévejte horké kameny. Vonná pára společně se severskou terapií odvede z vašich svalů veškeré metabolity způsobující jejich bolestivost. Z průdušek vyžene viry a také rozjasní vaši mysl.

Opomíjený bergamot

I když nás na podzim nedostatek světla a teplých paprsků svádí k depresivním náladám, éterický olej z bergamotu udrží naši psychiku v kondici. Inhalace prostřednictvím aromalampy či difuzéru otevře plicní sklípky a očistí naše dýchací cesty. Čerstvá šťáva z bergamotu je méně kyselá než citronová, avšak více hořká než grapefruitová. Ukrývá v sobě enzymy, které snižují hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu.
První éterický olej z bergamotu zavoněl před čtyřmi sty lety a dostal jméno podle italského města Bergamot, kde se poprvé objevil na trhu. Giovani Maria Farina z citronu, bergamotu, mandarinky, jasmínu, violky, kadidla, santalu a cedru vytvořil „vůni století“ – Eau de Cologne, neboli kolínskou vodu, jež se stala jedním z nejslavnějších produktů na světě. Od té doby tak bergamotový éterický olej využívá nejen parfemářský průmysl, ale i potravinářský. Aromatizují se jím čaje Earl Grey, likéry nebo cukrovinky.

Grapem ke kráse

Grapefruit byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibiku. Jako ovoce vhodné ke konzumaci vešel ve známost až v 19. století. V současnosti známě čtyři barevné druhy grepů – bílý, žlutý, růžový a červený, s jejichž barvou se liší jejich chuť (kyselá, sladká, hořká). Přesto však všechny plody, nehledě na barvu, mají v podstatě stejné léčivé vlastnosti.
Sníte-li je před jídlem, přispějí k redukci váhy a k pravidelnému vylučování. Přibližně devadesát jedna procent vody, velké množství vlákniny a elektrolytů tvoří jak nutričně výživnou svačinku, tak i důležitou potravinu pro hydrataci organismu.
Obsah draslíku a lykopenu (červené rostlinné barvivo s antioxidačními účinky) a cholinu (vitamin B8) také pomáhá udržovat zdravé srdce. Podílí se na zmenšení  rizika vzniku mozkové příhody, na snížení krevního tlaku  a vysoké hladiny triglyceridů. Trápí-li vás celulitida, můžete zkusit grapefruit rozředěný v mandlovém oleji na pravidelné masáže postižených oblastí. Směs rozhýbe stagnující tok lymfy, prokrví a vypne pokožku.

Éterický olej s grapefruitem se doporučuje zvláště v zimním období. Podobně jako bergamot navozuje radostnou náladu a odhání chmury v zimních měsících.
Grapefruity, mandarinky, bergamot i limetky jsou nabité vitaminem C. Jeho konzumace v přirozené formě (šťáva, čerstvé ovoce) obnovuje kožní buňky poškozené sluncem, znečištěným životním prostředím, redukuje vrásky a zlepšuje celkovou strukturu pokožky. Vitamin C hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu, který je hlavní stavební hmotou pojivových tkání. Je prokázáno, že projevy stárnutí jsou vázány na kolageny. Kolagen je substance tvořící 40 % proteinů v organismu a udržuje pružnost buněk naší tkáně. Čím méně kolagenu budeme mít, tím více bude pokožka vystavena procesu stárnutí  a vzniku vrásek, ale objeví se i zdravotní problémy – pomalé hojení ran, bolesti zad, revmatismus, záněty šlach.

Éterické oleje z grapefruitu, mandarinky, bergamotu i limetky mají společnou vlastnost – fotosenzibilitu. Pokud je tedy použijete rozředěné na pokožku (jako masážní přípravek), nevystavujte ji po aplikaci minimálně dvanáct hodin na slunci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.