Kód pojišťovny

Nepříjemné ječné zrno

Ilustrační obrázek

Každého z nás jistě potrápil malý vřídek nebo pupínek na okraji víčka. Pravděpodobně se jednalo o ječné zrno, latinsky hordeolum, které vzniká zánětem povrchových žlázek při okraji víčka. Pokud se zanítí mazové žlázky, které jsou uloženy hlouběji ve víčku, jedná se o vlčí zrno neboli chalazion. To se v prvních fázích může projevovat otokem celého víčka. Vlčí zrno na rozdíl od ječného nebývá bolestivé, i když je větší.

Příčinou ječného zrna bývají infekce – obvykle ji mívají na svědomí bakterie rodu stafylokok. K tomu, aby se ječné zrno u vás rozvinulo, můžete sami napomáhat svou neopatrností. Riziko vzniku zrn totiž roste v případě, že si člověk sahá do očí nemytýma rukama nebo si aplikuje kontaktní čočky, aniž by se předem pečlivě umyl. Ječné nebo vlčí zrno také častěji mívají ženy, které si nechávají na obličeji make-up během spánku. Rizikovými faktory jsou dále mastná pokožka nebo celkově snížená imunita. Dalšími rizikovými faktory jsou i některá onemocnění: blepharitida (chronický zánět okrajů víček) nebo rosacea (chronické onemocnění kůže na obličeji). Lidé, kteří jimi trpí, by měli být na své oči zvlášť opatrní

Léčba

Ječné ani vlčí zrno obvykle nemívají zvlášť dramatický průběh a léčit byste je měli šetrnými metodami: přikládat na víčko nahřátý vlhký ručník na pět až deset minut, třikrát až šestkrát denně a několikrát denně oko i namasírovat. Snažte se také oko šetřit: rozhodně zapomeňte na make-up a odložte i kontaktní čočky a raději se vraťte k brýlím. NIkdy se nepokoušejte hnis ze zrna vymačkat! Infekční bakterie byste mohli roznést po celém oku a jeho okolí. Až v případě, že potíže nezačnou během 48 hodin vůbec ustupovat, vyhledejte lékaře.
Lékař by vás měl vyšetřit i v případě, že se otok neomezí jen na oční víčko, objeví se na tváři nebo jiné části obličeje, pokud se objeví horečky nebo z oka vytéká hnis či hustý výtok, nebo se na víčku objeví puchýř. Varováním jsou také zrakové problémy – například dvojité vidění. Jedná-li se opravdu jen o ječné zrno, nebude mít lékař s diagnózou žádný problém. Počítejte s tím, že vám lékař při vyšetření bude svítit a soustředěně hledět do oka, podívá se pod víčko. Nemusíte mít strach, obrácení víčka naruby nebolí, a lékař se tak může ujistit, jak to s vaším zdravotním problémem vypadá.

Máte-li ječné zrno, je téměř jisté, že se brzy úplně vstřebá. Obvykle z něj po třech dnech vyteče hnis a úplné vyléčení přijde po týdnu. Jestliže se na víčku vtvoří ložisko s hnisem, ale nevytéká, může lékař pomoci naříznutím a odstraněním hnisu. Tento zákrok je doprovázen podáváním antibiotické masti, aby se zánět nerozšířil. V případě vlčího zrna se může objevit složitější průběh. Lékař může předepsat kapky a masti: antibiotika a kortikoidy. Oko se maže několikrát denně, aby mu mohly antibakteriální a protizánětlivé složky  ulevit. Vlčí zrno se léčí déle než ječné, někdy jde až o měsíce. V případě vlčího zrna se také stává, že onemocnění přejde do chronické fáze. Infekce se zapouzdří do bulky, která nebolí, ale je patrná pohmatem a je pod víčkem i vidět. Tato bulka se odstraňuje chirurgicky, poměrně snadným zákrokem, při kterém lékaři vyoperují celou zanícenou žlázku. I když je oko při tomto zákroku umrtvené, je tento výkon nepříjemný, ale víčko se zahojí během několika dní.

Je možná prevence?

Trpíte-li vznikem zrn v očích, měli byste se držet několika zásad, které přímo souvisejí se zmíněnými rizikovými faktory jejich vzniku. Onemocnění se daří v případech, kdy si člověk sahá do očí špinavýma rukama, proto se pokuste zajistit, aby vaše ruce byly co nejčistší. Bedlivě dbejte na čistotu kontaktních čoček, pokud je nosíte. Vyházejte prošlá malovátka, nepůjčujte si je s nikým. Jestliže trpíte na záněty očí, dodržujte pečlivě léčebné pokyny lékaře, abyste problém vyřešili: pokud bude infekce doléčena, klesne i riziko vzniku zrna.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.