Kód pojišťovny

Zvoní vám v uších?

Ilustrační obrázek

Příznaku zvonění v uších se odborně říká tinitus, což znamená pocit hučení v uchu nebo v hlavě. Postižený vnímá zvuk, když nepochází z vnějšího prostředí. Někdy může být tento zvuk tichý a těžko zachytitelný, v jiném případě může být tento zvuk silný až do té míry, že zabraňuje spánku. Jedná se o velmi nepříjemný fenomén, který může způsobovat mnohé nepříjemné až depresivní stavy.

Kde hledat příčiny?

V oblasti zevního ucha se nejčastěji jedná o dvě možné příčiny. První a také nejčastější je ušní maz zatlačený do oblasti zvukovodu k bubínku. K této situaci často dochází, jestliže pacient chce vyčistit zvukovod pomocí vatového tampónu. Mazovou zátku lékař většinou odstraní tím, že ji vypláchne vlažnou vodou. Mezi další příčiny patří bakteriální  nebo plísňové infekce zevního zvukovodu.  Za takových okolností pociťuje postižený ještě i určité podráždění zvukovodu, které bývá spojeno s bolestí, která se zhoršuje při pasivním pohybu ušním boltcem. Onemocnění může být doprovázeno také poruchou sluchu a slabým vodnatým výtokem z ucha.

Příčiny v oblasti středního ucha

Mezi dvě hlavní příčiny v oblasti středního ucha patří infekce a otoskleróza. Infekce středoušní dutiny mohou být akutní nebo chronické. Při akutním zánětu středního ucha se zvonění v uších projevuje poměrně velmi často, podobně jako poruchy sluchu, výtok z ucha nebo zvýšená teplota. Chronické záněty středouší se většinou odhalují hůře. Příznaky bývají zpravidla podobné jako při akutním zánětu, avšak jejich intenzita mívá různý stupeň.

Jiné onemocnění ucha

Tinitus může být také známkou jiného onemocnění středního ucha. Jedná se o otosklerózu, kdy se okolo jedné středoušní kůstky, třmínku vytváří nová kost a brání mu tak ve volném pohybu.  Důsledkem toho nemůže třmínek převádět správné zvuky z bubínku do vnitřního ucha. Postižený tak trpí zhoršující se sluchovou poruchou, která nakonec končí úplnou ztrátou sluchu. 

Příčiny ve vnitřním uchu

Mezi příčiny způsobené potížemi ve vnitřním uchu patří např. poškození vnitřního ucha nadměrným hlukem nebo poškozením jemných buněk, které vnímají zvukové vlny. Určitou roli mohou také hrát některé léky nebo degenerativní změny. Tinitus doprovází Ménierovu chorobu a vzácný nezhoubný n Dor, který vyrůstá  ze sluchového nervu a vyvolává zvonění. Léčení potíží je obtížné a vyžaduje speciální odbornou péči. Jednou z možností je používání pomůcek, které tinitus „maskují“. Jedná se  o přístroje, které se nosí v uchu obdobně jako naslouchátko. Vydávají stálý šum, který odvádí pozornost nemocného od tinitu a usnadňují  mu život s touto poruchou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.