Kód pojišťovny

Alergické problémy

Ilustrační obrázek

V současné době patří alergická onemocnění k těm, jejichž počet má neustále vzrůstající tendenci. Takřka každý druhý jedinec má viditelné projevy alergie, ať už v podobě rýmy, uslzených očí, ekzému  nebo astmatu. Nejvíce početné jsou alergie potravinové, z toho největší procento se týká alergie na lepek a bílkovinu kravského mléka. Mnozí lidé, kteří trpí chronickými  potížemi mají alergie na svoje vlastní mikroorganismy, na léky a další látky. Tyto typy alergie se však nemusí projevovat výše uvedeným projevy, ale může převažovat zácpa, bolesti hlavy, žlučníkové potíže, otoky, podrážděnost, bolesti kloubů, změna chování u dětí, poruchy metabolismu apod.

Alergické reakce

Alergie představuje a neúměrnou reakci imunitního systému na cizorodou látku, v jejichž důsledku dochází v organismu k vyvolání zánětlivé reakce se všemi příznaky zánětu (otok, zarudnutí, lokální zvýšení teploty, bolest a poškození funkce (alergický ekzém, vyšší teplota postiženého místa, bolest). Alergické reakce mohou být časné nebo pozdní s ohledem na dobu, kdy se organismus setkal s daným alergenem. Alergeny nepředstavují pro organismus cizí chemické látky, ale běžné přirozené a přírodní látky, jako je prach, peří, mléko, zvířecí chlupy, mouka apod. Léčba alergií spočívá v tlumení příznaků podáním antihistaminik, v případě astmatu se podávají také inhalační kortikoidy, což jsou látky, které rozšiřují průdušky. V rámci prevence mohou alergici používat perorální vakcíny v podobě kapek nebo injekcí píchané vakcíny.

Pohled celostní medicíny

Přesná příčina, z jakého důvodu organismus reaguje alergicky na  určitou látku není známa. Celostní medicína uznává skutečnost, že alergicky reaguje organismus, který je chronicky drážděný toxickými zátěžemi, jež se v něm nahromadily v důsledku životního stylu. Velké množství toxických látek dokáže narušit správnou funkci detoxikačních orgánů, především jater.  Z pohledu tradiční čínské medicíny je zátěž jater považována za hlavní důvod alergií. Pracuje s názorem, že toxické látky, které játra nedokážou detoxikovat, zlikvidovat nebo zpracovat, následně poškozují jaterní tkáň. S ohledem na nedostatečnou funkci jater pak dochází ke vzniku alergií. Kromě jater je také důležitá správná funkce střev a jejich čistota. Dobře fungující lymfatický systém a ledviny jsou dalším předpokladem správné funkce organismu.  Alergické reakce stejně jako každé jiné onemocnění mají svůj zdroj v celostním systému. Existují informace o tom, že člověk v hlubokém bezvědomí nereaguje alergicky s látkou, na kterou je jinak alergický. To rovněž dokládá skutečnost, že původ alergie souvisí také s psychikou. Alergie patří mezi poruchu imunity a ta má úzkou souvislost s psychickými faktory.  V současné době i klasická medicína uznává propojenost psychiky a tělesných onemocnění, hovoříme o tzv. psychosomatických onemocněních.

 

Funkce střev

V tenkém střevě se nacházejí ostrůvky imunitní tkáně, ve kterých dochází k dozrávání imunitních buněk. Také zde probíhá trávení a vstřebávání živin, minerálů, vitaminů. V tlustém střevě dochází ke vstřebávání vody a žijí v něm v symbióze mikroorganismy, které jsou pro člověka prospěšné a pomáhají vytvářet vitaminy a dále rozkládat potravu avytvářet odpadv podobě stolice. Jestliže přijímáme alergeny ve formě potravy, dostáváme do střeva léky, narušujeme mikroflóru užíváním antibiotik a nevhodnou stravou (nadměrná konzumace masa, mouky, mléčných produktů), pak ve střevě přeroste nežádoucí mikroflóra, především plísně, zejména plísně produkující toxiny, mohou prorůstat střevní stěnou a šířit se do gynekologických orgánů a močových cest. Toxiny se zaplaví i lymfatický systém střeva, jež představuje zhruba 70% mízního obranného systému organismu. Dále se toxiny dostanou také do vegetativního nervstva, který řídí činnost střev a kvůli němuž pak může docházet k poruchám pohyblivosti a dalších funkcí střeva. Jestliže dochází ke špatné produkci trávicích šťáv, pak se objevují potíže ve formě nadýmání, tlaků, nadměrné tvorby hnilobných plynů, která dále prostupují střevní stěnou, zatěžují játra, způsobují neklid, špatnou náladu apod. V důsledku špatného trávení a zánětlivých procesů ve střevech dochází k poruše vstřebávání důležitých látek.

Děti

Čím dál více dětí má kožní potíže a vzápětí se u nich projeví kožní potíže typu seboreické dermatitidy, která následně přejde v kojenecký a atopický ekzém. Jestliže jsou tyto děti testovány, vždy je u nich nález intolerance nebo alergie na bílkovinu kravského mléka. V minulosti se ekzém začal vyskytovat v době, kdy matka přestala kojita kojenec byl převeden na umělou výživu. Dnes se však vyskytuje ekzém také u dětí, které jsou plně kojeny. Stále také stoupá počet dětí, které od malička trpí na záněty dýchacích cest, což se většinou projevuje opakovaně a dítěti jsou nasazena antibiotika. Časté podávání antibiotik však narušuje střevní mikroflóru. V případě velmi malých pacientů platí, že výrazný podíl na jejich zdravotním stavu má výživa matky před a během těhotenství, její celková konstituce a přístup k životu. Tím, že se budoucí matka stará o své zdraví, předává mnoho ze sebe do svého budoucího dítěte.

Příklady alergenů

Z potravin patří mezi nejčastější alergeny např.: kravské mléko, pšenice, lepek, vejce, ryby, hovězí,, vepřové maso, umělé tuky, mléčné výrobky houby, celer, petržel, papriky, citrusy,, ořechy. Alergie na potraviny býv zkřížená s alergií na pyly. Některé potravinové alergeny tepelnou úpravou alergizující schopnost ztrácejí. Z chemických látek to bývají nejčastěji konzervanty, dochucovadla, pesticidy, barviva apod.  Z kovu patří mezi nejčastější alergeny zinek, nikl a amalgám. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.