Kód pojišťovny

Onemocnění slinivky břišní

Ilustrační obrázek

Slinivka břišní se nachází v dutině břišní na zadní straně za žaludkem. Jedná se o žlázu s vnitřní sekrecí, což znamená, že do trávicí soustavy – do tenkého střeva produkuje pankreatickou šťávu, která se skládá z enzymů. Díky nim jsme schopni trávit cukry, tuky i bílkoviny. Langerhansovy ostrůvky produkují hormon insulin a glukagon přímo do krve a tak je regulována hladina cukru v krvi.

Záněty slinivky břišní

Stejně jako každý jiný orgán může onemocnět i slinivka. Mezi hlavní onemocnění patří záněty, které mohou být akutní nebo chronické. Následně další choroby mohou vznikat jako v důsledku zánětů, např. tvorba cyst. Dalším závažným onemocněním jsou nádory slinivky. Záněty slinivky vznikají často v důsledku našich stravovacích návyků, toxických látek, které se nacházejí kolem nás, avšak mohou nastat také v důsledku autoimunitního podkladu.

Akutní záněty slinivky

Jedná se o onemocnění, které medicína dává do souvislosti s onemocněním žlučového systému, s chronickým alkoholismem, infekčními onemocněními, poškozením chemickými látkami, s traumatem břicha nebo vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku. V některých případech dochází k zánětům v období těhotenství nebo se jedná o autoimunitní záněty.  V častých případech je také zánět slinivky spojen  se zánětem štítné žlázy. V některých případech ani nelze určit příčinu.

K čemu dochází?

Při zánětu slinivky dochází k vylití enzymů a samonatrávení vlastní tkáně. Jestliže je zánět agresivní, může dojít k natrávení okolních tkání.  Do celého procesu se zapojuje imunitní systém. Enzymy narušují cévní systém a propustnost cév. Činností imunitního systému dochází k aktivaci leukocytů a dalšímu působení imunitních buněk. Dochází k bolesti, z narušení cév a z bolesti může vzniknout také šok.

Stupeň závažnosti

Závažnost akutního zánětu slinivky se odvíjí od stupně poškození. Při lehkém poškození může dojít k pouze k mírnému otoku žlázy a postupu zánětlivých ložisek do vaziva slinivky. V případě, že je zánět silnější povahy, dochází k narušení cév a následnému krvácení do tkáně slinivky. Při větším poškození může slinivka nekrotizovat a může dojít k jejímu rozpadu. Situace se může ještě více komplikovat infekcí a vznikem abscesů.  Nekrotizující pankreatitida patří mezi život ohrožující onemocnění, především díky svému průběhu a důsledkům a také díky aktivaci imunitního systému, který může stimulovat reakce, které mohou postupně poškodit celý organismus a v důsledku toho může vzniknout syndrom multiorgánového selhání., což je život ohrožující stav.

Jaké jsou příznaky?

Mezi příznaky akutního zánětu slinivky bolest v oblasti žaludku, nevolnost, zvracení. Nejprve to vypadá jako nějaká dietní chyba, ale potíže, které jsou způsobeny slinivkou, však snadno nepřecházejí. Bolest se může šířit pod levá žebra, což je varovný příznak. Jestliže bolest po přiměřené léčbě neustupuje, je potřeba myslet na možnost vzniku zánětu slinivky a je nutná hospitalizace. Bolesti u zánětu slinivky mohou být déletrvající a v případě rozvinutého zánětu, dochází k přidružování dalších příznaků, které mohou připomínat náhlou břišní příhodu. Pacient může být postupně ohrožován šokem. Závažné případy jsou řešeny na jednotce intenzivní péče. Jestliže dojde k hemorhagické nebo nekrotizující pankreatitidě, jde nemocnému o život.  Lehký zánět může odeznít do pěti dnů, u těžkých případů to může trvat půl roku i déle.

Léčba akutního zánětu slinivky

Léčba akutního zánětu slinivky spočívá v doplnění unikajících tekutin, tlumení bolesti, léčbě šoku a utlumení sekrece slinivky. Postižený nesmí nic přijímat ústy. Žaludeční obsah je nutno odsávat, a tím dojde k poklesu sekrece pankreatických enzymů. Při komplikacích infekčního charakteru se používají antibiotika. Někdy je nutné provést několik chirurgických výkonů. Mezi zvláštní případy akutního zánětu slinivky patří trauma. Především úder na oblast žaludku (např. se jedná o úder na řidítka kola). Po takových úrazech se doporučuje provést vyšetření slinivky.

Chronický zánět slinivky

Bývají vždy spojeny s deficitem sekrece zevní i vnitřní. Mezi příznaky patří bolest v oblasti nadbřišku, která může vystřelovat až do obou podžebří. Časté jsou pocity nevolnosti,  zvracení. Chronické záněty jsou vyvolány nejčastěji dietní chybou nebo alkoholovým excesem. Úlevu přinášejí analgetika – spasmolytika. Dále jsou podávány enzymy k lepšímu trávení potravy. Důležité je také dodržování dietních opatření. Ke komplikacím chronického zánětu slinivky patří tvorba cyst a nádorů. Lidé s chronickým zánětem slinivky mohou trpět také poruchami vstřebávání látek a vitaminů, špatně tráví tuky nebo mohou být chudokrevní.

Nádory slinivky

Nádor slinivka bývá velmi často rozpoznán pozdě, protože malý nádor nedělá žádné potíže ani příznaky. Nejprve dochází k nárůstu nechutenství, nevolnosti a zvracení. Posléze nastupuje žloutenka, úbytek hmotnosti, bolest z tlaku nádoru nebo tlaku stagnující pankreatické šťávy.

Diabetes melitus I.

Je podmíněn vznikem beta buněk. Projevuje se, když je jich zničeno 80%. Na jejím vzniku mají svůj podíl genetické predispozice, životní styl a virové nebo stresové situace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.