Kód pojišťovny

Nechte se hýčkat pomocí masáže

Ilustrační obrázek

Již v dávných dobách patřila masáž mezi prostředky, které sloužily k odstraňování únavy a bolesti a celkově osvěžovala tělo. Nejstarší písemné památky o masáži přicházejí z Egypta z tzv. Ebersova papyru. Zde byla masáž uváděna jako jeden z léčebných postupů. Egypťané používali při masáži vonné esence, masti a olejen nebo také nilské bahno. Masáž znali také staří Číňané a Indové. Babylóňany a Syřany byla masáž využívána především ve vojsku. Do Řecka a Říma se masérské umění rozšířilo z Egypta.

Různé typy masáží

Existují různé typy masáží od klasických, které jsou v Evropě vyhledávány nejčastěji, až po speciální techniky, které pocházejí z Indie a Asie a zaměřují se nejen na fyzickou, ale i psychickou stránku těla. Pomocí masáže můžeme odstraňovat následky stresu, únavu způsobenou jednostranným zatěžováním a nedostatečným pohybem. Pravidelnými masážemi dochází ke zlepšení výživy svalů a celkové obranyschopnosti organismu.  Také dochází k ovlivnění centrálního nervového systému a jednotlivé orgány jsou prostřednictvím reflexních bodů a energetických drah celkově posíleny. Masáž přispívá k lepšímu odtoku zplodin látkové výměny, podporuje spánkovou harmonii a pomáhá zlepšit činnost krevního a mízního oběhu.

Pozor na přehnanou bolest

Jestliže má mít masáž veškeré blahodárné účinky, musí probíhat bez nepříjemných pocitů a nadměrné bolesti. V opačném případě by došlo k reflexnímu stažení svalů jako reakci na bolest a výsledek by byl zcela protichůdný, než bychom očekávali. Rychlá a někdy i mírně bolestivá masáž bývá někdy využívána u sportovců a to výjimečně krátce před výkonem.

Klasická masáž

Klasická masáž patří mezi nejvyhledávanější masáže u nás. Dochází při ní k uvolnění celého těla a může být prováděna vzestupně nebo sestupně. Tato masáž je vhodná pro jedince s potížemi pohybového aparátu, dýchacími potížemi, u chronických potíží nebo u hluboko lpějících jizev. Klasická masáž prospívá také těm, kteří žádnou bolest nepociťují, ale potřebují nabrat energii.

Thajská masáž

Existuje několik typů thajských masáží. Tradiční thajská masáž spočívá v práci s tělem formou aplikované jógy a akupresury. Dochází k otevření a pročištění energetických drah a k uvolnění celého těla. Díky speciálním cvikům se uvolní postupně celé tělo. Thajské masáže odstraňují energetické bloky a stimulují také činnost vnitřních orgánů. Na rozdíl od klasické masáže se nepracuje pouze rukama, ale maséři využívají také dlaně, lokty nebo chodidla. Thajská masáž je delší a trvá zhruba minimálně 1,5 hodiny, ale i déle. Thajské masáže napomáhají k od bolestí zad a celkové únavy, od napětí ve svalech, stresu.

Lymfatická drenáž

Lymfodrenáž je masážní metoda, která je aplikovaná na lymfatický systém a provádí se pomocí jemného tlaku, při kterém nejsou použity speciální oleje ani masážní emulze. Lymfatická drenáž se primárně používá pro zlepšení otokových stavů, při velkém zatížení nohou, migrénách nebo jako prevence proti celulitidě.  Lymfodrenáž se doporučuje zejména pro zvýšení imunity, detoxikaci organismu a prevenci vzniku křečových žil.

Baňkování

V Číně byly tato metoda používána po tisíciletí. Použití baněk má dvojí účinek. Jednak se z organismu odplaví potními žlázami a lymfatickým systémem veškeré nečistoty, tkáň se výborně prokrví a zlepší se krevní oběh. Současně dojde při masáži k uvolnění ztuhlých svalů a k odstranění bolesti.  Baňkování můžeme kombinovat např. s masírováním pomocí jedné baňky nebo přikládáním na konkrétní akupresurní body. Používání baněk má dvojí účinek : všeobecný (pročištění krve, zlepšení oběhu a autonomního nervového systému). A místní (odstranění bolesti, uvolnění ztuhlých svalů apod.).

Segmentová masáž

Tato masáž se provádí bez použití masážních prostředků zcela nasucho v místech druhotně reflexně vyvolaných změn. Jedná se o speciální terapeutický masážní zásah, kdy je dán přesný masážní postup. Masáž se používá zejména u poúrazových a pooperačních stavů, při potížích s vnitřními orgány, při degenerativních kloubních onemocněních.

Masáž chodidel

Na chodidle můžeme nalézt celou řadu akupresurních bodů, které jsou propojeny s celým tělem, a proto masáž chodidel může ulevit od bolesti jiným orgánům. Masáž chodidel dokonale stimuluje lymfatické dráhy, a tím také celý imunitní systém. Masáž se hodí provést také jako součást pedikérských služeb nebo u syndromu unavených nohou, při křečích nebo po celodenní práci.

Masáž lávovými kameny

Tato masáž je v posledních letech velmi oblíbená, neboť působí a harmonizuje celý  organismus do hloubky. Nesmí se však provádět u pacientů s křečovými žilami, u jedinců, kteří jsou citliví na teplo nebo trpí sníženou citlivostí na teplo, při vysokém krevním tlaku. Existuje několik typů těchto masáží, kde se využívá různých teplot lávových kamenů nebo se provádí masáž teplými a studenými lávovými kameny.

Míčková masáž

Navazuje na techniku míčkování  a provádí se pomocí molitanového míčku různé velikosti podle ošetřované partie. Pomoci této techniky ovlivňujeme kůži, podkoží a povrchově uložené svaly, zlepšujeme odtok lymfy a zlepšujeme prokrvení tkání.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.