Kód pojišťovny

Po čem ženy netouží

Ilustrační obrázek

Odhaduje se, že asi každá sedmá žena má obtíže související s PMS – tedy trpí premenstruačním syndromem. Zkratkou PMS se označují potíže způsobené výkyvy hladiny hormonů v těle souvisejícími s menstruačním cyklem, které se objevují v jeho druhé části – mezi ovulací a menstruací. Potíže ale mohou souviset i s chemickými změnami v mozku (hladina serotoninu). Vliv mají i deprese nebo stres, které samy o sobě PMS nezpůsobují, ale mohou jeho příznaky zhoršit. Tyto problémy mají ženy, které už mají dítě, zvláště pokud trpěly i poporodní depresí nebo afektivní poruchou.

Základním rysem PMS je, že se příznaky objevují ve druhé polovině menstruačního cyklu: objeví se nejdříve 14 dní po prvním dni menstruace a do dvou dnů po jejím začátku zase odezní.

Pokud  vás před menstruací rozbolí prsa, pravděpodobně půjde o nepříjemnost související s ženským cyklem. PMS má ale celou řadu příznaků, které tak jednoznačně neodkazují k hormonální příčině. Mezi ty fyzické patří například akné, trávicí problémy (podrážděný žaludek, nadýmání, zácpa, průjem), bolesti hlavy nebo zad, bolesti kloubů nebo svalů, otoky rukou nebo nohou.
PMS se projevuje i v oblasti psychiky a chování: únavností, nespavostí nebo naopak spavostí, záchvaty chuti k jídlu či jinými změnami apetitu, problémy se soustředěním a pamětí, napětím, podrážděností, výkyvy nálad nebo výbuchy pláče, narušením sexuální apetence, případně úzkostí či depresí. PMS může navíc zhoršovat příznaky jiných  nemocí, které s cyklem nesouvisí: například migrén, astmatu, alergií nebo epilepsie.

Zkratkou PMDD se označuje premenstruační dysforická porucha – stav, kdy jsou problémy typu PMS takové, že ženě způsobují vážné obtíže a znemožňují jí práci nebo ničí osobní vztahy. I od takto závažných  potíží mohou ulevit léky, nejčastěji se používá jeden z typů antidepresiv.

Pomoc při PMS

Pravidelná aerobní aktivita může ulevit od pocitů únavy nebo deprese. Lékaři doporučují rychlou chůzi, běh, jízdu na kole nebo plavání, při kterých se zvýší váš tep a zabrat dostanou i plíce. Je nutné cvičit pravidelně po celý měsíc – tedy i mimo dny, kdy vás trápí příznaky PMS. Doporučuje se alespoň půlhodina této zátěže denně nebo alespoň po většinu dnů v týdnu.
Není na škodu osvojit si postupy, díky nimž se dokážete uvolnit: dechová cvičení, meditaci nebo jógu. Některým ženám pomáhá i autohypnóza. Ulevit si od stresu a PMS můžete i masážemi. Samozřejmé je také respektování  pravidel spánkové hygieny: dostatečné množství spánku a pravidelný denní rytmus – o víkendu vstáváme ve stejný čas, na který je naše tělo navyklé přes týden.

Chcete-li oslabit příznaky PMS, zařaďte do jídelníčku více složitých sacharidů – například celozrnné potraviny (pečivo, těstoviny, cereálie), luštěniny, celozrnnou rýži, zeleninu a ovoce. Důležitý je příjem vápníku, který zajistí kromě mléčných výrobků třeba i listová zelenina. Omezit by se měl příjem soli, tuků, bílého cukru a pochopitelně i kofeinu a alkoholu. Nezbytností je dodržování pitného režimu, ovšem bez slazených nápojů a nápojů s kofeinem. Pomůže také, budete-li dbát na pravidelný jídelníček: místo tří hlavních jídel si dávejte šest menších nebo z hlavních jídel uberte a přidejte tři malé svačinky. Tento postup zajistí stabilnější hladinu tělesného cukru.

O některých látkách vědci zjistili, že mohou od obtíží způsobených PMS ulevovat – jejich podávání ve formě doplňků stravy může ženám pomoci. Jde o výše zmíněný vápník (1200 mg denně, ideálně v kombinaci s vitaminem D), hořčík (360 mg denně – zadržování tekutin, napětí v prsou, otoky), vitamin E (400 IU denně, ovlivňuje hladinu prostaglandinů), kyselinu listovou (400 mg denně). Některým ženám pomáhají rostlinné přípravky – pupalkový olej, ginkgo, zázvor, třezalka. Pokud se rozhodnete užívat rostlinné doplňky stravy, poraďte se se svým lékařem. Některé z nich totiž mohou ovlivňovat účinek léků.
U většiny žen lékaři dokážou najít řešení, které jim uleví a umožní normálně fungovat i v náročnějších dnech. I když si myslíte, že příčina vašich potíží – PMS – je jasná, je lepší vyhledat lékaře. Jednak vám diagnózu potvrdí a může vás nasměrovat k různým možnostem léčby, jednak může vyloučit některé jiné zdravotní problémy, které mohou mít podobné příznaky. Patří k nim deprese, úzkost, menopauza, chronický únavový syndrom, syndrom dráždivého tračníku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.