Kód pojišťovny

Zase ta hlava

Ilustrační obrázek

Koho z nás by sem tam nepotrápila bolest hlavy? Dovede pěkně otrávit den, ale sami můžeme přijít na to, co nám od této obtíže může rychle pomoci. Každému „zabere“ něco jiného.

Nejvíce si stěžujeme na tzv. primární bolesti, mezi něž patří tenzní či chronické bolesti hlavy nebo migrény, často se ale může jednat o banální komplikaci při poruše dynamiky krční páteře, viróze, dehydrataci nebo při přepracování. Bolesti hlavy však mohou být varovným příznakem život ohrožujícího onemocnění, jakými  jsou cévní mozková příhoda, neuroinfekce nebo nitrolební expanze. Lékaře bychom proto měli vyhledat v případě, že se bolest hlavy často opakuje nebo trvá dlouho.

Migréna se projevuje pulzující bolestí v polovině hlavy, nejvíce v oblasti čela, oka a na jednom spánku. Často se přidávají i vizuální poruchy. Záchvat bolesti při migréně trvá zhruba 4 až 72 hodin, je doprovázen nesnášenlivostí světla, hluku, pachů, někdy je doprovázen žaludečními obtížemi, zvracením. Bolestem může předcházet takzvaná aura, kdy uvidíte několik minut zrakový vjem v určité části zorného pole. Oblast se může lesknout, blikat, vlnit nebo třpytit. Po několika minutách zmizí a současně nebo po krátké době nastupuje bolest. V první fázi bolesti se podávají analgetika nebo triptany, což jsou léky užívané k zastavení migrenózního záchvatu. U pacientů s těžkými nebo častými záchvaty je indikována profylaktická léčba.

Při tenzních bolestech hlavy nás potrápí tupá bolest a zvýšené napětí svalů hlavy a krku. Bolesti jsou tlakové nebo svíravé, obvykle bez dalších somatologických příznaků, a trvají od půlhodiny do několika dnů, fyzickou aktivitou se výrazně nezhoršují. Jejich příčinou bývá stres, deprese, ale také práce u počítače, dlouhotrvající psaní a čtení, které vyvolávají poruchu spočívající ve změně napětí a prokrvení krčních a šíjových svalů. Nejčastěji problém vychází od třetího obratle, okolo něhož se tvoří usazeniny nebo svalové spazmy, které vyvolávají závratě, hučení v uších, pocity nevolnosti až na zvracení. Tenzní bolesti, zejména zpočátku, mohou dobře reagovat na nesteroidní analgetika. Tyto léky vedou často ke krátkodobé úlevě. Zásadní význam má, stejně jako při migréně, změna životního stylu, relaxace a psychoterapie. Pokud jste unaveni a přepadne vás bolest hlavy, dopřejte si dobrou kávu, ale bez mléka. Kofein prokrvuje organismus a zvyšuje krevní tlak.

Za vším hledejte stres

Ukazuje se, že časté migrény a tenzní bolesti signalizují, že nejsme v psychické pohodě. Jednou z nejúčinnějších prevencí je řešení faktorů, které problémy vyvolávají. Pokud se však nedají odstranit třeba změnou zaměstnání, zredukováním povinností nebo je na vině závažné onemocnění a podobně, musíme se snažit změnit svůj postoj k těmto situacím, snažit se snížit míru stresu, který nám způsobují. Musíme se naučit „zpomalit“. Někteří lidé preferují kulturní vyžití, jiní různé relaxační techniky nebo aerobní sporty. Když se takovým aktivitám dovedeme věnovat pravidelně a v dostatečné míře, pozitivní výsledek se jistě dostaví. V některých případech může tíživou situaci usnadnit podávání léků, jako jsou antidepresiva či antiepileptika.

V případě, že je bolest hlavy způsobena potížemi s krční páteří, zkuste jemnou masáž v postižené oblasti a obklady se zázvorem.: půl čajové lžičky sušeného zázvoru přelijte 150 ml vroucí vody, nechte vyluhovat a vlažné obklady přikládejte na krční páteř. V počátcích bolestivých stavů si dejte studené obklady na hlavu, nohy naopak namočte do horké lázně. Takto odpočívejte alespoň půl hodiny. Pokud se bolesti projevují v oblasti spánků, zchlaďte si zápěstí proudem studené vody, která zlepší průtok krve. Jestliže vás bolest hlavy přepadne někde, kde si nemůžete dopřát chladivý obklad, můžete využít aromaterapeutický roll-on. Při bolestech hlavy pomůže máta, grep a meduňka v podobě koupelových olejů, účinné jsou i esenciální oleje z levandule, mateřídoušky a majoránky. K masáži krční páteře je velice vhodný rozmarýnový olej. K úlevě od bolestí poslouží nejen koncentrované esenciální oleje, ale i hydrofilní nebo masážní oleje.

Trpíte-li bolestmi hlavy opakovaně, rozhodně užívejte dlouhodobě hořčík a vápník k udržení zdravých cév a ke snížení svalového napětí. Nesmíme zanedbávat ani dostatečný přísun vitaminu C a kyseliny pantotenové a riboflavinu, tedy jednoho z vitaminů skupiny B. Rozchodnice růžová má příznivý vliv na únavu a bolesti hlavy vyvolané stresem, je prospěšná při obtížích se spánkem a nechutenstvím, pomáhá organismu vyrovnat se s emočním stresem i fyzickou námahou a stimuluje vnímání a nervový systém. Bolest hlavy utišují i dobromysl obecná a heřmánek, který je považován za nervové tonikum a tiší bolesti. Kozlík lékařský zase zlepšuje krevní oběh a uklidňuje úzkostné stavy, svalové napětí a bolesti.

Spánek a pohyb

Abyste se vyhnuli potížím s krční páteří, myslete na výběr kvalitní židle. Stejně tak na výběr matrace a polštáře. Pokud je matrace příliš tvrdá, nebude se moci přizpůsobit tvaru těla, a to vede ke špatné poloze páteře a následně i k možným bolestem. Když je matrace naopak příliš měkká či proležená, tělo nemá pro dobrý odpočinek dostatečnou oporu. Dalším rozhodujícím faktorem je materiál, z něhož je matrace vyrobena. Vybírejte pevné materiály, které nemají sklony k proležení a vyznačují se dlouhou životností. Dobře poslouží matrace z přírodních materiálů s výplní z kokosových vláken, přírodního latexu, bavlny, koňských žíní či ovčí vlny.
Polštář má podepírat hlavu a krk tak, aby při ležení na boku s pomocí matrace a nosného roštu zabořil rameno a uložil páteř – včetně krční – do roviny, na zádech pak s příslušným zakřivením. Proto zapomeňte na velké polštáře a volte menší rozměry, kdy růžky končí těsně pod rameny.
Bolesti hlavy může způsobit i nesprávné horní hrudní dýchání, které bývá spojeno se stresem nebo pocity úzkosti. Dochází při něm k přetížení šíjových svalů a horních mezižeberních svalů. Proto cvičte hluboké dýchání, které navíc zvyšuje zásobování mozku kyslíkem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.