Kód pojišťovny

Cvičte v přírodě

Ilustrační obrázek

Lidé v běhu života, v nemoci, ve zdraví, v dobrých i špatných časech vždy nalézají v přírodě něco, co je pro ně cenné a činí je spokojenějším a silnějším. Vliv přírody je velmi posilující a můžeme vidět na všech zahrádkářích nebo včelařích, že jsou daleko spokojenější a silnější než lidé, kteří nemají žádné koníčky a jen vysedávají doma. Přírodní prostředí má díky svému estetickému vlivu velký přínos pro naše emoce a city. Dochází tak ke stimulaci našeho organismu a urychlení zotavení při duševní únavě. V dnešní době se ukazuje, že lidé preferují přírodní prostředí oproti jiným místům a kontakt s přírodou je velmi uklidňuje a podporuje mentální zdraví. Aktivity, které jsou prováděny v přírodě, jsou prospěšné pro všechny věkové skupiny a také pro osoby se specifickými potřebami.

Malé děti

Malé děti milují hru a učení v přírodě. To by si měli uvědomit všichni rodiče a lidé pečující o děti. Vlivem her a pohybu v přírodě dochází ke zlepšení sebedůvěry, sociálních dovedností, znalostí a také pohyb a hry se pozitivně projevuje v jemné motorice. Dále dochází k posilování imunitních dějů a zlepšení celkového zdraví. Výuka dětí venku by měla probíhat během celého roku a měla by být přirozenou součástí procházek, nejedná se tedy o „povinné učení“ jaké známe při vypracovávání domácích úkolů.

Aktivity v přírodě

V přírodě lze praktikovat mnoho zajímavých činností, které jsou spojeny s pohybem a a pobytem v přírodě. Patří zde např.: chůze a běh, který můžeme aplikovat v různých terénních podmínkách společně s nordic walkingem nebo během do vrchu nebo různé formy cvičení v přírodě – ranní jóga, výběhy, přírodní areály, překonávání umělých překážek nebo různé přírodní víceboje. Mezi velmi oblíbené patří také potápění a plavání v přírodním prostředí a lukostřelba. V současné době již můžeme v mnohých parcích vidět také posilovací stroje, kde si mohou lidé zacvičit a zpevnit tak své svaly. Na posilovacích strojích je však omezen počet různých pohybů, a proto můžeme zcela přirozeně při cvičení využít možnosti posilování vlastního těla.

Pracujme na duševním zdraví

Naše emocionalita, duševní a fyzické zdraví ovlivňují celý náš život. Duševně zdravý člověk je především schopen radovat se ze života. Spokojený život je asi nejdůležitější charakteristikou duševní pohody. Duševně zdravý člověk má požitek z nejdůležitějších součástí života – rodiny, společnosti zaměstnání. Tyto součásti nemusí být zdaleka perfektní. Duševně zdravý člověk se umí těšit z maličkostí a obyčejného života. Pro naše duševní zdraví je také důležitá sebeúcta, svoboda a zodpovědnost. Pocit, že máme kontrolu nad svým životem, jsme vůči sobě pravdiví a zodpovědí za své činy nás činí realistickými a opravdovými. Pouze v takovém případě jsme schopni učit se ze zkušeností a tolerovat a akceptovat ostatní jedince. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.