Kód pojišťovny

Potraviny, které pálí tuky

Ilustrační obrázek

Zima je obdobím, kdy se mnozí z nás snaží shodit nadbytečná kila. Vánoční hodování nezůstalo bez následků a nový rok se tak stal obdobím předsevzetí: ZHUBNU! Jaké potraviny bychom měli do jídelníčku zařadit, aby ono hubnutí šlo snáze?

ZELENÝ ČAJ

Zelený čaj je ideálním společníkem při hubnutí. Pomáhá tlumit hlad, spalovat tuky a předcházet jejich ukládání. Navíc má díky kofeinu i stimulační účinek a potlačuje únavu, takže šálek zeleného čaje ke snídani vám nejen dodá potřebnou energii, ale taky nakopne metabolismus. Aby byl účinek zeleného čaje při redukci hmotnosti co největší, měli bychom v průběhu dne vypít dva až tři šálky tohoto blahodárného nápoje.

CHILLI

Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin. Ta může za to, že nás při pojídání všelijakých jídel s chilli pálí pusa, brní rty a čelo se nám orosí. A právě kapsaicin v chilli papričkách dokáže pořádně nastartovat metabolismus. Zvyšuje totiž vnitřní teplotu těla, podporuje srdeční činnost a oběhovou soustavu. Zkrátka pusa je v jednom ohni a metabolismus v jednom kole – pořádně roztočený!

SKOŘICE

Už ve středověku byla po pepři nejpopulárnějším kořením na světě. A není se co divit. Krásně voní, každému jídlu či nápoji dodá podmanivé aroma, a taky má spoustu zdraví prospěšných účinků. Působí antibakteriálně na naše trávení, snižuje hladinu cholesterolu a zrychluje metabolismus cukrů. Zkuste si dát do kávy, čaje, jogurtu, nebo ranní kaše třetinu kávové lžičky skořice. Postará se vám nejen o lepší chuťový zážitek, ale taky díky ní zlepšíte své spalování. 

ZÁZVOR

Po zázvoru by měl sáhnout každý, kdo hubne! Zázvor totiž patří mezi potraviny, po jejichž konzumaci se zahřívá organismus a dochází tak k efektivnějšímu spalován přijaté energie. Zázvor má podobný efekt jako chilli papričky. Prohřívá tělo, zrychluje metabolismus a zabraňuje množení virů a bakterií v našem organismu. A to je účinek, který v chřipkovém období ocení nejen ti, kteří se snaží zhubnout.

KÁVA

Za předpokladu, že si zrovna nedáváte vídeňskou kávu se šlehačkou, nebo karamelové latte plné mléka a cukru, může být kafe výborným pomocníkem při hubnutí. Kofein totiž dokáže nabudit metabolismus a zrychlit spalování. Toho často využívají i sportovci – dopřejí si šálek kávy, který je nabudí a lépe díky němu při sportovní aktivitě i spalují. Káva má však také diuretické, neboli odvodňovací účinky, takže každý šálek by měl být doplněn sklenicí vody.

Ať už se při hubnutí rozhodnete sáhnout po chilli, zázvoru, kávě, nebo zeleném čaji, myslete především na to, že žádná z těchto potravin či nápojů za vás kilogramy navíc nespálí. Jen dopomůžou k efektivnější a rychlejší redukci váhy. Primární je ale kvalitní redukční jídelníček, pravidelná pohybová aktivita a úsměv na rtech - s tím půjde to hubnutí radostněji a snáze.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.