Kód pojišťovny

Jídlem k lepší náladě

Ilustrační obrázek

Padá na vás v zimě splín? Venku je stále zataženo, chladno a sychravo, slunečních paprsků si moc neužijeme a dny jsou krátké. Do práce za tmy, z práce za tmy. Není se co divit, že v zimě lidé nejvíce propadají smutku, úzkostem a špatné náladě. Pokud i na vás padají chmury, zkuste s nimi zabojovat dobrým a kvalitním jídlem! Takzvané „veselé“ potraviny totiž podporují tvorbu serotoninu, hormonu, který výrazně ovlivňuje náladu a zabraňuje depresím.

BANÁNY

Banány jsou opravdovým přírodním antidepresivem. Obsahují aminokyselinu tryptofan, která se v těle mění v serotonin. Tyto sladké plody našemu tělu dodají také vitamín B6, jehož nedostatek bývá spojený s lehčími depresemi. Banány obsahují i pořádnou dávku draslíku, jenž se podílí na správném fungování nervové soustavy. Jejich nespornou výhodou je také lahodně sladká chuť a univerzální použití ve sladkých zdravých dezertech. Zkuste třeba jahodové smoothie s banánem a lněnými semínky. To vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři.

ČOKOLÁDA A KAKAO

Kakaové boby a hořká čokoláda jsou bohatým zdrojem hořčíku, stimulují a revitalizují organismus. Kakao obsahuje látky, které působí euforicky a zlepšují nám tak náladu hned při konzumaci této pochoutky. Vedle toho se i v čokoládě opět nachází tryptofan, základní látka pro tvorbu serotoninu. Pokud se bojíte, že by se přílišná konzumace čokolády mohla podepsat na vaši figuře, zkuste kakao zakomponovat do jednouchých nízkokalorických dezertů. Takové batátové brownies nebo čokomalina vám zvedne náladu, dodá energii a navíc si toto sladké mlsání můžete užít i při redukční dietě.

POMERANČE

Citrusové plody dokážou pořádně zlepšit náladu, a to nejen při jejich konzumaci, ale i při pouhém dýchání onoho osvěžujícího aroma. Pomerančová vůně pomáhá při nespavosti a depresích, má pozitivní vliv na psychiku a také mírně sedativní účinky. Díky konzumaci pomerančů dodáte tělu také inositol neboli vitamín B8. Vědecké studie prokázaly, že zvýšený příjem inositolu dokáže už po čtyřech dnech zmírnit panické stavy a úzkosti všeho druhu. Pomeranče jsou také plné vitamínů, které v chřipkovém období potřebujeme snad ještě více než kdy jindy. Praktickou svačinkou (nejen) v zimních měsících tak může být Pomerančové smoothie s chilli nebo s hřejivým zázvorem.

TUČNÉ RYBY

Ryby žijící v chladných vodách jsou výborným zdrojem obsahu omega-3 mastných kyselin, které mají významný vliv na psychickou pohodu. Omega-3 mastné kyseliny jsou v mozku vysoce koncentrované. Podle výsledků vědeckého výzkumu přispívají k dobrému fungování paměti a jsou zvláště důležité pro zachování kognitivních schopností. Mezi příznaky jejich nedostatku patří neustálá únava, špatná paměť, výkyvy nálad, deprese, úzkostné stavy i špatný krevní oběh. Zkuste si pokrmy z ryb dopřát alespoň dvakrát týdně. Tučných ryb se nemusíte bát ani v případě, že se zrovna snažíte zhubnout. Z lososa, tuňáka nebo makrely lze vykouzlit chutný a živinami nabitý oběd, který do svého redukčního jídelníčku můžete bez obav zahrnout. Zkusit můžete třeba jednoduchý recept v podobě lososa se špenátem.

OŘECHY

Ořechy a semínka jsou výbornou zásobárnou živin. Našemu tělu dodají spoustu minerálů, kvalitních tuků a vlákniny. Oříšky mají ale také blahodárný vliv na naši psychiku. Například mandle mají díky vysokému obsahu hořčíku antidepresivní účinky, dobře fungují i proti krátkodobému podráždění a prokazatelně zlepšují náladu. Kešu ořechy pak opět obsahují tryptofan, vitamíny skupiny B, které jsou pro správné fungování psychiky zcela zásadní. Rovněž jsou nabité niacinem, který zlepšuje kvalitu spánku. S kešu ořechy se dá krásně kouzlit i v kuchyni. Hodí se do snídaňové kaše, do pomazánek, salátů, nebo z nich lze rychle a jednoduše vyrobit i lahodně krémový „smetanový jogurt“.

 

 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.