Kód pojišťovny

Diabetes

Ilustrační obrázek

V současnosti mnozí odborníci hovoří o epidemii diabetu. Ve vyspělých zemích za ni stojí zejména absence pohybu, nevhodné stravovací návyky, nezdravý životní styl a stres.

Vysoká hladina cukru v krvi, tzv. hyperglykémie vede k poškození celé řady orgánů, zejména očí, ledvin, periferních nervů a cév. Tyto projevy onemocnění jsou označovány za komplikace diabetu, protože ohrožují nejen život pacientů, ale také jeho kvalitu.

Bez bolesti

Diabetes nebolí, a proto se mnohdy odhalí až v pokročilém stadiu. Z těchto důvodů je velmi důležité věnovat pozornost preventivním prohlídkám, jejichž výsledky na mohou upozornit na zvýšenou hladinu cukru v krvi.

Zpozornět bychom měli pokud máme dlouho sucho v ústech, neustálou žízeň a chodíme i několikrát za hodinu močit. Dalším varovným signálem je rozmazané vidění, nehojící se rány, časté infekce, bolest hlavy a ztráta libida.

Základem je dieta

Základní formou léčby je dietní opatření. Diabetici by měli jíst denně asi šest menších porcí a stravování musí být rovnoměrné a vyvážené. Mezi zásady diabetického jídelníčku patří zejména:

  •  Vyloučení volných cukrů ze stravy (sladkosti, cukr, moučníky, sušenky).
  •  Omezení živočišných tuků (sádlo, smetanové výrobky).
  •  Omezení soli.
  •  Zajistit dostatečný přísun vlákniny.
  •  Pití dostatečného množství neslazených tekutin.
  •  Bílkoviny konzumovat střídmě (zaměřit se zejména na libové maso – kuřecí, králičí, apod.
  •  Snížení hmotnosti – udržování optimální tělesné váhy je pro diabetika zásadní.

Dva typy diabetu

Diabetes 1. typu, kdy slinivka nevytváří inzulin. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém obranný systém těla zničí buňky ve slinivce břišní, které hormon inzulin vytvářejí. Jeho úkol je snižovat hladinu cukru v krvi. Pacientů je nutno dodávat uměle vyrobený inzulin, jinak nemoc nevyhnutelně vede ke smrti. U diabetu 2. typu je hlavním spouštěčem nezdravý způsob života a obezita. Tělo nemocného sice inzulin vytváří, avšak nedokáže ho správně využít. Mezi nezbytná léčebná opatření patří správné užívání léků, v pokročilé fázi nemoci je rovněž přidáván uměla vyrobený inzulin. Ke správnému udržení hladiny glukózy v krvi často nepostačuje pouze jeden lék. U nové léčby se jedná o konzumaci dvou účinných látek s různým mechanismem účinku. Diabetikům také prospívá pohyb, protože snižuje hodnotu glykémie a zlepšuje schopnost tkání zpracovávat cukr.

Pomocníci z přírody

Existují také přírodní prostředky, které nám mohou pomoci při léčení potíží s cukrovkou. Patří zde např.:

  • Bobkový list – přispívá k regulaci hladin glukózy a současně pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů a tím zlepšuje funkci srdce a jater.
  • Aloe – vera – výtažky této rostliny se používají v přírodní medicíně již dlouhou dobu. Přispívá ke snížení hladiny lipidů v krvi, což může také nepřímo pomoci nemocným s cukrovkou.
  • Zázvor – přispívá k přirozené obranyschopnosti těla, stimuluje imunitní systém a trávení. Zázvor také pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi, podporuje sekreci inzulinu a působí také jako ochrana před šedým zákalem, což bývá častá komplikace u lidí s diabetem.
  • Hnojník obecný – jedná se o houbu, která má vysokou výživovou hodnotu a svým významem se jistě zařadí mezi uznávané léčivé houby. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, odstraňuje záněty v těle a působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Skořice – je aromatická kůra, která se využívá nejen v kuchyni, ale také je součástí silic, tinktur, olejů. Pomáhá udržet zdravou hladinu cukru v krvi a zdravou tělesnou hmotnost.
  • Chebule – z této rostliny se používá kořen a list a patří mezi uznávané pomocníky v přírodní medicíně. Kromě toho, že posiluje imunitní systém, pomáhá chránit zdraví plic a jater proti toxinům a napomáhá také regulovat hladinu cukru v krvi.

Hypoglykémie

Jedná se o stav, kdy je hladina krevního cukru nízká, což vede ke ztrátě vědomí. Stav, kdy se u diabetika, který je závislý na inzulinu začne zvyšovat hladina krevního cukru se nazývá hyperglykémie. Oba tyto stavy se velice liší a lidé si je mohou někdy plést.  Hypoglykémie může vzniknout během v průběhu několika minut a můžeme ji rychle zastavit podáním cukru. Naproti tomu hyperglykémie se rozvíjí řadu hodin nebo dnů a návrat k normálu zabere celé hodiny.  Jestliže stoupá cukr v důsledku nedostatku inzulinu, chybí buňkám dostatečné „palivo“. Ke svému přežití však energii potřebují, a proto začnou místo cukru spalovat tuky. Rozpadem tuků vznikají látky, které nazýváme ketony. Přítomnost ketonů je charakteristická pro diabetiky, kteří potřebují léčbu inzulinem.

Hormonální jóga

Pomoci hormonální jógy můžeme napomoci k zlepšení metabolismu cukru a inzulinové rezistence, aktivovat činnost slinivky a upravit hodnoty cholesterolu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.