Kód pojišťovny

Obtěžující křeče

Ilustrační obrázek

Pokud na křeče trpíte, neměli byste svůj stav podceňovat, křeče totiž mohou být příznakem závažnějších problémů.
Křeč nejčastěji postihuje nohy (obvykle lýtko) a projevuje se náhlou ostrou bolestí, která je mnohdy i vidět. Může ji doprovázet ztvrdnutí svalové tkáně viditelné přes pokožku. Stah svalu, k němuž dojde proti vůli člověka, může mít celou řadu příčin. Například ho může způsobit nedostatečné zásobení krví – u osob, které mají zúžené cévy v dolních končetinách se křeče objevují při cvičení a jiné tělesné námaze.

Příčinou křečových bolestí může být i utisknutí nervů v páteři, v takovém případě ulevuje pohyb v mírném předklonu.
Křeče může způsobovat i nedostatek minerálů – draslíku, vápníku a hořčíku. Ke křečím mohou „přispívat“ i močopudné léky – diuretika. Zvýšené riziko křečí mají lidé starší a osoby s některými nemocemi – s cukrovkou či onemocněním jater, štítné žlázy nebo nervové soustavy. Riziko křečí roste i při užívání léků na vysoký tlak a na snížení hladiny cholesterolu. Potíže postihují stejně často muže i ženy, jen těhotné ženy jsou ohroženy více. Častěji křeče pociťují lidé s plochýma nohama.
I když tomu člověk, kterého po silné křeči bolí sval několik dní, nevěří, křeče jako takové většinou nejsou nebezpečné. Mohou ale být indikátorem jiného problému, který tělo má – dehydratace nedostatku potřebných minerálů nebo jiného onemocnění.

Kdy vyhledat lékaře?

Křeč samotná může trvat poměrně dlouho, i čtvrt hodiny. Ani v tomto případě  to není důvod k návštěvě lékaře. Toho bychom měli vyhledat jen v závažnějších případech. Jedná se o tyto situace:

  •          noha je nateklá nebo zarudlá
  •          bolest stále nepolevuje
  •          máte problémy s chůzí
  •          křeče se vám opakovaně vracejí

 

Křeče v těhotenství

Křeče často trápí ženy v pokročilé fázi těhotenství. Jejich vznik souvisí s omezením krevního oběhu z důvodu zvýšené zátěže (vyšší hmotnost matky i dítěte), a také s tím, že dítě tlačí na cévy a nervy, které vedou do nohou.  Někteří lékaři se domnívají, že potíže mohou souviset i s proměnami metabolismu vápníku u těhotných.
Těhotným ženám mohou pomoci tato opatření:

  •          Před spaním si protáhnout lýtkové svaly. Preventivně může fungovat i teplá koupel před usnutím.
  •          Pokud žena nemá rizikové těhotenství, vyžadující klid na lůžku, měla by se po celé těhotenství hýbat.
  •          Dobré je měnit polohu – nezůstávat v jedné pozici příliš dlouho. Zvláště rizikové je sezení  se zkříženýma nohama.
  •          Dbát na přísun hořčíku – ať už ve formě potravinových doplňků, potravin bohatých na hořčík nebo minerálek.
  •          Dbát na pitný režim.  Pokud moč není průsvitná nebo jen světle žlutá, je na místě tekutiny přidat.
  •          Používat vhodnou obuv. Ke zdravé chůzi napomohou boty pohodlné, které ale zároveň poskytnou noze potřebnou oporu.

Jak vyzrát na křeče

Od křeče si ulevíme tím, že propneme lýtkový sval zasažené nohy a zkusíme zahýbat prsty u nohou. Pomoci může i masáž postiženého svalu. Když si na nohu postiženou křečí stoupneme, může bolest povolit nebo se tím dá předejít jejímu návratu. Od křeče může ulevit i rychlá sprcha, teplá koupel, nahřátý ručník nebo naopak masáž ledová.
S křečemi se setkávají sportovci – ty postihuje „píchání v boku“ způsobené nedostatečným přísunem kyslíku, někdy ho má na svědomí  špatná hladina minerálů v krvi. Křeče v břiše způsobují kromě nedostatečného dýchání i chyby ve stravovacím režimu, nadměrné množství jídla nebo tekutin v žaludku.

Pokud se chcete křečím v nohou vyhnout – kromě pitného režimu a doplňování minerálů je dobré nesedět dlouho ve stejné pozici a nestát dlouho na tvrdém povrchu. Svaly namáhejte jen přiměřeně; pokud je přetáhnete, riziko křeče se zvyšuje.
V jídelníčku by neměly chybět zdroje draslíku (banány) a hořčíku (některé minerální vody), některé studie doporučují i zvýšený příjem vitaminů skupiny B. Naopak na alkohol, který má diuretické účinky, raději zapomeňte.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.