Kód pojišťovny

Péče o suchou pleť

Ilustrační obrázek

Pokožka je tenká vrstva kůže na povrchu a je složena z vrstevnatého dlaždicového rohovatějícího epitelu. Ve spodní vrstvě tohoto epitelu dochází k soustavnému dělení buněk. Buňky, které vznikají nově postupují směrem k povrchu pokožky, kde dochází k obnově opotřebované, odumřelé, zrohovatělé buňky, které se soustavně olupují. Celý tento děj nové vzniklé buňky ze základní vrstvy k povrchu až po její zrohovatění a odloučení trvá běžně okolo tří týdnů. Rohovatějící buňky jsou odolné vůči mechanickým vlivům a tvoří tak ochrannou vrstvu kůže.

Melanin

V hlubších vrstvách pokožky můžeme nalézt zrníčkovitý kožní pigment, který se nazývá melanin – dodává kůži tmavé zbarvení. S věkem dochází ke zvýšení množství melaninu. Novorozenec má melaninu málo, jeho kůže je světlá a v dospělém věku melatoninu postupně přibývá. Pigment nás současně chrání před škodlivými vlivy UV záření. Pokožka má poměrně malou resorpční schopnost a vstřebává také látky, které jsou rozpustné v tucích.

Škára

Jedná se o tenkou vrstvu kůže, která se skládá z vaziva, elastických vláken a tukových buněk. Je prostoupena krevními cévami, nervovými vlákny, vlasovými váčky – folikulami, potními a mazovými žlázami. Rozhraní mezi pokožkou a škárou je nerovné.  Škára na svém povrchu vytváří výběžky, v kterých se nachází hmatová tělíska. Ve škáře jsou obsažená elastická vlákna, která dodávají pokožce pružnost a pevnost. Škára má bohaté cévní zásobení.

Podkožní vazivo

Spojuje kůži spolu s podkožními útvary svalovou povázkou a periostem. Podkožní vazivo je řídké, posunlivé vůči svému podkladu a tím umožňuje posunlivost celé kůže. V podkožním vazivu se nachází různé množství tukových buněk. Rozložení tukové tkáně se u obou pohlaví liší. U žen dochází k ukládání podkožního tuku zejména v oblasti prsou, hýždí, boků a stehen, u mužů se jedná především o oblast břicha.

Diagnostika suché pleti

Suchá pleť je také označována jako sebostatická nebo hypolipická. Jedná se o pleť se sníženou produkcí maz a často i se sníženou produkcí potu.  Kožní maz společně s potem a rozpadajícími se rohovými buňkami zevní části pokožky tvoří ochranný kožní film na povrchu kůže.  Není vytvořena správná ochrana vůči zevním vlivům a také je nedostatečně krytý povrch rohové vrstvy. Nedostatečná ochrana kůže způsobuje ztrátu vody z pokožky i vnitřních struktur. Hovoříme o dehydrataci kůže. Pleť je méně odolná a vyžaduje zvýšenou péči. Zpočátku je povrch pleti hebký a póry jsou jemné až nezřetelné. Test promaštění je negativní, kůže je elastická.  Jedná se o typ pleti, který vidíme nejčastěji v mladistvém věku. 

Včasná péče

Jestliže se s cílevědomou péčí nezačne včas, dochází ke ztrátám napětí a dehydrataci pokožky. Na kůži se začínají objevovat drobné vrásky, kůže se svrašťuje. Společně se ztrátou pružnosti pokožky dochází ke ztrátám její tonizace a vypnutá pleť přechází v některých obličejových partiích v lehkou ochablost. Známky ochabnutí nacházíme při nedostatečném ošetření již u třicátníků. Tím, že je hydratace pokožky nerovnoměrná, dochází k rychlejšímu olupování, šupění povrchu.  Rohová vrstva je tenčí. Je nezbytná soustavná péče, protože jinak dochází k předčasnému stárnutí. Kůže bez ochrany kvalitního kožního filmu stárne daleko rychleji.

Šetrné zacházení

Suchá pleť potřebuje zejména šetrné zacházení a doplnění ztráty kvalitního ochranného filmu. Jestliže chceme zabránit dehydrataci je základem péče doplňování pitného režimu, používání kvalitních přípravků z kvalitních tuků. Při ošetření nesmíme zapomenout na správné provedení masáže pomocí kvalitních regeneračních olejů. Suchá pleť bývá poměrně často šupinatá, drsná a matná. Tuto drsnost však nesmíme zaměňovat se zhrubělým povrchem mastné kůže. Jakákoliv aplikace peelingu by způsobila podráždění, zčervenání až nepříjemné pálení. Pro odstranění drsnosti a zjemnění povrchu bláhodárně působí, kromě masáže vlahé olejové zábaly. Nesmíme také zapomínat, že se často jedná o pleť choulostivou, kterou můžeme velmi snadno podráždit. Z těchto důvodů volíme přípravky méně složité se zklidňujícími účinky. Suchou kůží nebývají postiženy pouze oblasti obličeje, ale také kůže celého těla. Je tedy více než vhodné do každodenní péče zahrnout také péči celkovou.

Šetrné čištění

Při ošetření suché pleti provedeme nejprve šetrné čištění a použijme šetrné čistící mléko nebo hydrofilní olej neutrální nebo bazalkový. Také u suché pleti se nachází spousta nečistot v podobě líčidel, zbytků krémů apod. Pak je vhodné pleť dočistit např. levandulovou vodou. V žádném případě by pleťová voda neměla obsahovat alkohol. Po očištění pleti provedeme masáž.

Zklidňující masáž

Na zklidňující masáž použijeme např. jojobový olej, a to buď santalový, růžový nebo neutrální. Olej se nanáší v několika kapkách na zvlhčený obličej a pomocí jemných speciálních tahů vmasírujeme do pokožky. Po masáži je pleť zvláčněná, jemná zklidněná a více pružnější. Na závěr ošetření aplikujeme zklidňující masku nebo masku s obsahem mořských řas, zejména pokud dochází k jejímu ochabnutí. Při rozšířených žilkách se doporučuje např. maska s obsahem éterických olejů a extraktů, které napomáhají drenáži z krevních vlásečnic, jako je např. cypřiš nebo rozmarýn. Také je vhodný zábal z rostlinného oleje, který aplikujeme po dobu 20 minut.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.