Kód pojišťovny

Jahody - elixír zdraví i lahodná pochoutka

Ilustrační obrázek

Jsou sladké, šťavnaté, úžasně voní a ještě lépe chutnají – JAHODY! Rudé plody jahodníku, které milují děti i dospělí. Kromě toho, že je toto ovoce tak lahodné, má minimum kalorií a spoustu pozitivních účinků na naše zdraví!

SILNÝ ANTIOXIDANT Svou ostře červenou barvu nemají jahody jen tak, může za ni látka s významnými antioxidačními účinky - tzv. anthocyanin. Jahody se díky němu chrání před bakteriemi a škůdci, ale tato látka významně působí i na lidský organismus a dokáže také nás ochránit před řadou chorob. Anthocyanin je totiž velmi silný antioxidant, který působí pozitivně na kardiovaskulární systém, zamezuje tvorbě zánětů a urychluje jejich léčbu. Zároveň má také protirakovinové účinky a usnadňuje proces regenerace po sportu či jiné fyzické námaze.

VITAMÍNY Jahody jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Obsahují například vysoké množství vitamínu C, dokonce více než třeba pomeranče či citróny. Jahody jsou jedním z nejlepších způsobů, jak do sebe dostat tento blahodárný vitamín - v jednom šálku sladkých plodů nalezneme přibližně 84,7 mg vitamínu C. I díky němu nás jahody chrání před tvorbou volných radikálů, zabraňují degenerativním procesům, stárnutí a vzniku mnoha typů onemocnění. V jahodách se také nachází vitamíny skupiny B, E a A, a taky spousta důležitých minerálů jako je například vápník, draslík, hořčík, železo či zinek. Jahody jsou vlastně sladkým a šťavnatým multivitaminem J. MOZEK Jahody nejsou jen lahodnou potravinou pro naše chuťové pohárky, ale také hodnotnou výživou pro mozek! Podporují dlouhodobou paměť, přispívají k omlazení funkce centrálního nervového systému a pomáhají tak našemu mozku zůstat „déle mladý“. Z nedávných výzkumů vyplývá, že by se tyto lahodné rudé plody mohly stát novou prevencí před Alzheimerovou chorobou. Jahody totiž obsahují látku fisetin, a ta chrání mozkové buňky i dráhy, které je spojují.

HUBNUTÍ Jahody jsou skvělou potravinou i v případě, že se snažíte shodit nadbytečná kila. Obsahují až 90% vody, mají minimum kalorií (jen 32kcal/100g) a honosí se také vysokým obsahem vlákniny. Díky ní se pak cítíme déle sytí a nemáme potřebu se „dojídat“ dalšími pochutinami. Vláknina v jahodách navíc zrychluje pohyb střev a naopak zpomaluje vstřebávání sacharidů a tuků ze stravy. Jahody mají také nízký glykemický index, takže se skvěle hodí i do jídelníčku diabetiků. Pokud tělo při redukčním režimu zadržuje vodu, je vhodné sáhnout právě po jahodách. Na náš organismus totiž působí jako přírodní „diuretikum.“ Pomáhají odvádět z těla nadbytečnou vodu a působí pozitivně na ledviny a močové cesty.

POCHOUTKA PRO DĚTI Kouzelná chuť, nezaměnitelná vůně i atraktivní červená barva – to vše dělá z jahod ideální zdravou sladkost pro děti. Oslava vysvědčení, narozeniny, nebo dětská párty – nejen tyto události můžeme dětem zpestřit jahodovými dobrotami. Místo obligátních zákusků plných cukrů a tuků vyzkoušejte zdravé dezerty, které budou chutnat mlsným dětským jazýčkům a „zalahodí“ i jejich oku. Taková poctivá domácí jahodová zmrzlina (již brzy na www.jeztesrozumem.cz) chutná mnohem lépe než jakákoliv kupovaná. A navíc díky ní děti zkonzumují potřebnou porci ovoce, vlákniny a vitamínů. Nejen dětské strávníky nepochybně uchvátí jednoduchý nepečený dort s jahodami (již brzy na www.jeztesrozumem.cz), jenž předčí i mnohé kalorické zákusky s těžkými tučnými krémy. Vyzkoušet můžete i jahodové smoothie s banánem, které při použití mražených jahod chutná jako krémový ledový shake. S jahodami se dá kouzlit všemožnými způsoby, stačí jen popustit uzdu fantazii a užít si tu intenzivní chuť, vůni a pořádnou nálož vitamínů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.