Kód pojišťovny

Páteř

Ilustrační obrázek

Páteř se skládá z jednotlivých obratlů, které jsou naskládány jeden na druhém. Složení každého obratle zahrnuje trnité výběžky sloužící k ukotvení důležitých svalů a šlach. Jakmile si projedeme rukou po zádech a pocítíme malé výstupky, jedná se o tyto výběžky. Samotné tělo obratle je umístěno několik centimetrů uvnitř. Mezi obratli jsou ploténky, které nevypadají jako kosti, ale spíše jako „kolagenní disky“. Každá ploténka m vnější prstenec kolagenu, stejného materiálu, z jakého se skládají šlachy a vazy. Uvnitř se nachází rosolovité jádro, tzv. nukleus. Klouby vedou pohyb každého obratle, když se páteř ohýbá, kroutí nebo otáčí, udržují smykové tření. V případě, že páteř ohýbáme nadměrně, ploténky mohou prasknout a nakonec může dojít k jejich zlomení.

Nervy

V páteři je uložena mícha, která vede z mozku dolů páteří, a její kořeny vycházejí u každé úrovně obratlů páteře. Tyto kořeny jsou citlivé na bolest, kontrolují pohyb, a řídí funkci různých orgánů. Poškozením páteře dochází k podráždění nebo skřípnutí těchto nervových kořenů a to způsobuje bolest zad. Vyhřezlá ploténka a artróza kostí jsou typickým příkladem poškození, které mohou způsobit bolest zad, hýždí, nohou nebo chodidel.

Pohyb a zatěžování

Jakmile zvedneme nějaký předmět, nebo zatlačíme na těžké dveře, v těle se vyvine určitá síla. Jedná se o přímou zátěž. Držení těla a pohyby určují zátěž a tlak na klouby. Tento tlak ovlivňuje bolest. Kompresní síly svírají klouby a komprese je do značné míry důsledkem vyvinuté svalové síly. Proto je tak důležité, jaké pozice a pohyby si zvolíme a pro jaký typ cvičení se rozhodneme.

Vyhřezlá ploténka

K tomuto zranění dochází , když se ploténka mezi dvěma obratli vyduje a poté tlačí na nerv. Existují dva vzorce nástupu potíží:Jeden je pozvolný, spojený s chronickými vzorci ohýbání páteře, jako je sedání si, druhý je ostrý, spojený s prudkým předklonem, jako když zvedáme z podlahy spadlý předmět. Akutní stav trvá většinou okolo 14 dnů. Zduření ploténky vyvolá zánětlivý proces, který se rozptýlí a my si ani neuvědomíme, že jsme si to způsobili sami. Podstatné je, vyhnout se příčině. Existuje několik typů výhřezů: výhřez soustředěný kolem obvodu ploténky, vyhřezlá ploténka vznikající v důsledku jejího ztenčení a roztržení ploténky.

Degenerativní onemocnění plotének

Prvotní degenerace se objevuje na mnoha úrovních po délce celé páteře. V případech, kdy ploténky ztrácejí tekutý obsah, páteř přirozeně ztuhne a bolest, kterou porucha ploténky způsobovala, časem zmizí. Ke ztrátě obsahu vody v ploténce dochází přirozeným procesem stárnutí.

Ischias

Název ischias se vztahuje k bolesti, která má svůj původ v páteři, ale pociťujeme ji podél sedacího nervu na hýždích a dolů po zadní straně nohy. Sedací nerv vede po zadní straně stehna, holení do prstů u nohou, a když ho sledujeme zpátky, má kořeny, které vycházejí z páteře v úrovních obratlů L4- L5 a L5-S1. Bolest, kterou postižený cítí v hýždích a nohou je důsledkem skřípnutí sedacího nervu.  U mladších pacientů je skřípnutí většinou spojováno s výhřezem ploténky a u starších pacientů se skřípnutí většinou odvíjí od kostního výrůstku. Obě kategorie ischiase mohou být uvolněné držením těla a zátěží na páteř.

Stenóza a bolesti svalů

Tento termín se vztahuje k „zúžení „ nervového kanálku v páteři. Zúžení může být způsobeno různými faktory, od vyčnívající části ploténky až po artrózu kosti nebo hypertrofované vazy. Stenóza často vyústí v ischias a vyzařující výše uvedené bolesti. Bolest, která je pociťována v zádových svalech je málokdy indikátorem „nataženého“ nebo natrženého svalu. Mediakace na uvolnění svalů bývají úspěšné pouze dočasně. Zdroj bolesti bývá daleko častěji uložen hlouběji v páteři.

Utržené a natažené vazy

K utržení vazů může dojít v důsledku nucené nepříjemné pozice kloubů při úrazu. Šlachy samotné se mohou protrhnout také ve střední části, například nárazem u srážky aut. Poškozené šlachy způsobují laxnost kloubů a často vyústí v dlouhodobou bolest kloubů. Jestliže se pomocí kontrolovaného pohybu a zpevnění svalů zcela vyhneme ohýbání páteře, kolagen se za nějaký čas zpevní, a tím se zpevní také kloub.

Doporučená pravidla pro zdravá záda

  •          Cvičte pravidelně, nejlépe každý den tak, ať vědomě aktivujete váš svalový a kosterní aparát.
  •          Udržujte rovnováhu – optimálního zdraví můžeme dosáhnout tím, že si vytvoříme rovnováhu mezi prací, spánkem, vhodnými aktivitami, povinnostmi a výživou.
  •          Vytvořte si správné pohybové stereotypy – mezi držením těla, pozicí a bolestí je přímý vztah. Vyhýbání se bolestivým a nedbalým polohám je jeden z nejdůležitějších principů.
  •          Udržujte si optimální tělesnou hmotnost – nadváha zatěžuje klouby a přispívá k mnoha zdravotní potížím.

Individuální přístup

U žádné léčebné metody neexistuje jedna konkrétní, která se hodí pro všechny nemocné byť se stejným probléme. To se týká také i cvičení. Každý jednotlivý cvik musí být odůvodněn, a pokud nutno modifikován pro konkrétní osobu. Neexistuje žádný cvičební program, který by byl prospěšný pro všechny jedince trpící bolestmi zad a povrchně předepsat jógu nebo pilatek nemocnému s nedefinovanou bolestí zad.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.