Kód pojišťovny

Středomořská kuchyně - zdraví na talíři

Ilustrační obrázek

Středomořská kuchyně je celosvětově vyhlášená. Intenzivní chuť, vůně bylinek, čerstvost potravin – to vše dělá z této stravy nezapomenutelný gurmánský zážitek. V souvislosti se středomořskou stravou se ale nemluví jen o její chuti, ale také o zdravotních přínosech! Mnohé studie prokázaly, že středomořská kuchyně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, je prevencí proti vzniku karcinomů a zvyšuje průměrný věk.

Stravování ve Středomoří je založeno primárně na spoustě čerstvé zeleniny, ovoce, kvalitních olejích, olivách, oříšcích a semínkách. Jako zdroj bílkovin figurují na talířích Italů, Řeků či Španělů hlavně ryby, mořské plody, nebo kvalitní mléčné výrobky v podobě feta sýru, mozarelly či hutných poctivých jogurtů. Většina typických středomořských jídel je navíc jednoduchá na přípravu a obsahuje jen několik základních ingrediencí. V jednoduchosti zkrátka spočívá krása, chuť i zdraví.

Ovoce a zelenina

Nedílnou součástí středomořského jídelníčku je čerstvé ovoce a zelenina. Díky tomu obsahují jídla spoustu vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny. Chcete-li se řídit středomořským vzorem, dopřejte si k snídani čerstvé ovoce, ovocný salát s jogurtem a v létě si vychutnejte třeba osvěžující svačinu v podobě vychlazeného melounu. Ten navíc působí močopudně a zabraňuje tak zadržování vody v těle a otékání končetin, když je venku přílišné horko. V případě, že si dopřáváte slané snídaně, nezapomínejte k ní přidat pořádnou porci čerstvé zeleniny.

Olivový olej

Je právem přezdíván jako „tekutý zázrak“ či „elixír zdraví“. Jedná se o jednu z nejzdravějších surovin vůbec! Olivový olej má unikátní složení, obsahuje totiž vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, který působí na regeneraci organismu. Olej z oliv je tak vyhledávaný nejen pro přímou konzumaci a využití v kuchyni, ale také se hojně používá v léčitelství, farmacii i v kosmetickém průmyslu. Pro středomořskou kuchyni je olivový olej jednou ze základních surovin. V našich končinách se ale naštěstí také stále častěji objevuje mezi stálými ingrediencemi při přípravě pokrmů. A to je dobře! Tento olej totiž zlepšuje činnost žaludku, podporuje tvorbu žluči a také snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění. Taky zlepšuje trávení a urychluje metabolismus tuků. Díky nenasyceným mastným kyselinám pomáhá snižovat krevní tlak i hladinu cholesterolu.Není náhodou, že obyvatelé Středomoří, kde je olivový olej každodenní součástí jídelníčku, jsou jen zřídka postiženi infarktem nebo mozkovou mrtvicí. 

Ryby

Nedílnou součástí středomořské kuchyně jsou čerstvé ryby. Jelikož se obyvatelé Středomoří nachází přímo „u zdroje“, mají to o něco snazší než my, žijící ve vnitrozemí. I přesto bychom ryby v našich jídelníčcích neměli opomínat, ať už ty mořské, nebo pro nás lépe dostupné sladkovodní. Ryby jsou plné vitamínů A, D, B, vápníku, fosforu, zinku a v neposlední řadě mají vysoký podíl přírodního jódu. Rybí maso obsahuje také vysoce kvalitní bílkoviny a jsou nenahraditelnou zásobárnou omega-3 mastných kyselin. Ty mají opět příznivý vliv na snižování hladiny krevních tuků, působí protizánětlivě, snižují tlak a mají mírný protisrážlivý účinek, takže redukují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Bylinky a koření

Bazalka, koriandr, rozmarýn, saturejka či oregano. Bylinky, které se v středomořské kuchyni objevují nejčastěji a mají na lidský organismus blahodárné účinky. Popohání metabolismus k vyššímu výkonu, usnadňují trávení a mimo jiné obsahují celou škálu účinných antioxidantů, které vychytávající volné radikály a chrání nás tak před vznikem rakoviny. Navíc každý pokrm nádherně provoní a dodají mu nezaměnitelnou chuť. Zkuste třeba v kuchyni trochu zaexperimentovat, využít nezaměnitelné aroma konkrétních bylin a navíc díky nim z jídla vytvořit zdraví prospěšný pokrm.

Pokud se na větší experimenty necítíte, sáhněte po osvědčených „klasikách“ středomořské kuchyně. Oblíbená kombinace rajčat, mozarelly a bazalky vás zaručeně nezklame. Letní večer zpestří i poctivý salát plný čerstvých oliv, zeleniny a sýru, který Řekové nazývají Choriatiki. Snoubí se v něm chuť šťavnaté zeleniny spolu s bylinkami, olivovým olejem a intenzivní slaností (a přitom jemností) feta sýru, jenž je vyroben z kozího a ovčího mléka. A pokud zatoužíte po něčem sladkém, volte čerstvé ovoce, nebo zkuste lahodné smoothie s řeckým jogurtem, vlašskými ořechy a medem. Taková sladkost totiž nejen uspokojí chuťové pohárky, ale zároveň dodá tělu spoustu blahodárných látek a živin! (recepty již brzy na www.jeztesrozumem.cz a našich facebookových stránkách) 

 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.