Kód pojišťovny

Jak na trávící obtíže na cestách?

Ilustrační obrázek

Celý rok se těšíte na dovolenou s vidinou odpočinku, relaxu, klidu, pohody a nevšedních zážitků a místo toho se dočkáte zcela jiných zážitků – se záchodovým prkénkem! Každého druhého turistu totiž podle statistik postihne na cestách průjem….

Cestovní průjem a zažívací obtíže hrozí při každé razantnější změně prostředí. Jeho spouštědlem je nejen přítomnost nezvyklých bakterií, ale také cestovní horečka, stres, strach z létání či netradiční pokrmy a nápoje. Náš organismus zkrátka reaguje na změnu prostředí, klimatu i stravovacích návyků a dochází tak velmi často k problémům v trávicím traktu. Bublání v břiše, „nafukování“, křeče, nevolnost a neustálé odbíhání na toaletu. Jak tomu zabránit?

STŘÍDMOST

Doporučení o střídmosti platí ve všech oblastech našeho života a na dovolené obzvlášť! V prvních dnech dovolené bychom měli být v konzumaci nezvyklých potravin umírněnější a obezřetnější. Vyhýbat bychom se měli exotickým jídlům, na která není náš organismus zvyklý. Neměli bychom se ani přejídat a přehánět to v ochutnávání pouličních lákadel, jejichž vůně se line do všech stran. Tělo zkrátka potřebuje čas na aklimatizaci a přijetí všech změn, které s dovolenou souvisí. Do místních gurmánských specialit a raritních pochutin se tak pouštějte postupně, po troškách a ideálně až po několika dnech strávených v nové destinaci. Na počátku dovolené raději sáhněte po osvědčených jídlech, o kterých víte, že si s nimi vaše tělo snadno poradí. Mezi bezproblémové potraviny patří pečivo, rýže, těstoviny, tepelně upravená zelenina, případně vařené či dušené maso. Pokud dostanete chuť na čerstvé ovoce, volte raději to, které má slupku - banány, pomeranče, mandarinky, grepy, ananas atd. Neloupané ovoce je nutné opravdu důkladně umýt a celkově dbát na přísnou hygienu potravin.

POZOR NA VODU!

Voda je v prázdninových destinacích obvyklým spouštěčem průjmu a zažívacích obtíží, proto je vhodné užívat jen kupovanou balenou vodu. Balenou vodu pak používejte i k mytí zubů a oplachování ovoce. Na čaj a kávu lze používat kohoutkovu vodu, ale vždy musí projít delším varem. V jedné americké studii bylo prokázáno, že horká voda vytékající v z kohoutku, je prostá patogenních bakterií až tehdy, když je její teplota tak vysoká, že pod jejím proudem okamžitě musíme odtáhnout ruku. Takže pokud vás kohoutková voda pálí, je pro vás nezávadná! Opatrní buďte i při pití chlazených nápojů s ledem. Ledové kostky se totiž zpravidla dělají z běžné kohoutkové vody, takže stačí jeden osvěžující drink a může dojít k nežádoucím problémům.

CO JÍST?

Pokud se i přes dodržování veškerých pravidel zažívací obtíže přece jen objeví, je zapotřebí nasadit šetřící dietu. Při léčbě průjmu je důležité nahradit ztracené tekutiny vhodnou stravou a pitným režimem. Neperlivá voda, případně minerálka bez bublinek a slabý černý čaj – to jsou vhodné nápoje při průjmu a střevních peripetiích. Rozbouřené zažívání také pomůže uklidnit mátový a meduňkový čaj, heřmánek anebo lékořice. K jídlu si dopřejte jen lehce stravitelné potraviny a alespoň jeden den se vyhýbejte tukům a mléčným výrobkům. Stejně jako při prevenci je vhodné sáhnout po suchém pečivu, vařené rýži, bramborách, zeleninových polévkách, popřípadě piškotech nebo banánu. Jako rychlá první pomoc může posloužit taky živočišné uhlí, nebo léky, které jsou volně dostupné v lékárnách. S těmito opatřeními by měly obtíže zhruba do dvou až tří dnů vymizet. Lehčí průjem odezní někdy dokonce i pár hodin po podání léku. Pokud problémy přetrvávají déle než tři dny a objeví se i horečky, poruchy vědomí nebo krev ve stolici, je nezbytná návštěva lékaře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.