Kód pojišťovny

České superpotraviny z lesa

Ilustrační obrázek

Taky rádi vyrážíte na lov do lesa? Na lov borůvek, malin a ostružin? Tyto sladké drobné plody jsou nejen barevným a sladkým symbolem léta, hlavně obsahují řadu vitamínů, minerálů a velmi silných antioxidantů! Lesní plody mají také významné účinky na lidskou psychiku. Například borůvky pomáhají chránit mozek před vlivy stresu a flavonoidy, které se v nich nachází, zpomalují úpadek duševních schopností souvisejících se stárnutím. Není se tedy čemu divit, že se lesnímu ovoci už v dávných dobách připisovala magická moc…

BORŮVKY

Borůvky patří mezi nejsilnější antioxidanty na celém světě! Za své prvenství vděčí především látce, která se nazývá anthocyanin. Tato látka má na svědomí typickou sytou modrou barvu borůvek a také zabarvení, které tyto plody zanechávají v našich ústech a na rukou. A právě ono výrazné barvivo hraje klíčovou roli v prospěšnosti tohoto ovoce. Vysoký podíl anthocyaninu působí na funkci mozku, likviduje volné radikály a zlepšuje proces regenerace organismu. I když se anthocyanin nachází i v dalších druzích ovoce, v borůvkách ho najdeme úplně nejvíce! Borůvky se již odedávna používají také jako lék na průjmy a střevní problémy. Drží v těle vodu, působí protizánětlivě a zklidňují zvracení a žaludeční obtíže. Také pomáhají na vysoký krevní tlak a zlepšují zrak a vidění! Pravidelně by je měli konzumovat především ti, kteří tráví hodně času u počítače, koukají dlouhou dobu na monitor a pociťují pálení očí. Díky borůvkám se oči unaví později. Zároveň tyto tmavé plody zlepšují noční vidění a zabraňují šerosleposti. Borůvky můžete mlsat jen tak, přidat je do smoothie, do kaší či do jogurtů. Vykouzlit se z nich dají i zdravé dezerty, které zalahodí nejen chuťovým pohárkům, ale také našim očím – a to doslova! J

MALINY

Tyto šťavnaté sladké plody mají vysoký obsah vitamínu C, který posiluje imunitu. Také obsahují komplex vitamínů B, který pomáhá při látkové výměně a zároveň působí proti stresu a migréně. Fosfor a železo v malinách zase pomáhají při krvetvorbě, správné funkci srdce a nervové soustavy a vápník se stará o zdravé kosti a zuby. Na mužskou i ženskou sexuální výkonnost pak příznivě působí zejména zinek, který se nachází v mailinových zrníčcích. Sladké růžové plody jsou výjimečným a významným zdrojem kyseliny ellagové, která je velmi silným antioxidantem. Maliny obsahují také třísloviny, které pomáhají čistit střeva, účinně působí proti nadbytečnému zadržování tekutin v těle a usnadňují „odvodňování“ organismu.  Toto drobné lesní (nebo i zahradní) ovoce má vliv i na hladinu cukru v krvi. Dokáže ji pozvolna snižovat a pomáhá i v boji proti cholesterolu a zvýšenému krevnímu tlaku.

Maliny jsou univerzálními plody, které lze konzumovat čerstvé, tepelně upravené, ve sladké podobě i ve slaných variantách jídel. Zkusit můžete například zeleninový salát s krůtím masem zpestřenými několika malinami, nebo kuřecí steak s malinovou omáčkou. Pokud ale toužíte spíše po tradičních sladkých pokrmech, určitě vás okouzlí čokoládové dortíky s malinami, vydatná ovesná kaše ke snídani nebo třeba krémové smoothie, které si můžete sbalit i s sebou do práce nebo na cesty. 

OSTRUŽINY

Není divu, že na tyto tmavé plody vyráží do lesa stále více lidí, nebo si je dokonce pěstují na vlastní zahrádce. Ostružiny v sobě totiž ukrývají spoustu minerálů a vitaminů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy. To jsou látky, které jsou důležité zejména pro ty, kteří trpí cévními potížemi jako jsou křečové žíly, slabé cévní stěny, vysoký krevní tlak či hemoroidy. Pomáhají dokonce i při problémech s mužskou erekcí, což potvrdily i odborné výzkumy a studie. Bioflavonoidy v ostružinách také celkově zpomalují stárnutí a chřadnutí organismu. 

Pokud se vydáte na sběr ostružin, trhejte ty nejtmavší, které na keříku najdete. Čím sytější totiž mají ostružiny barvu, tím více prospěšných látek obsahují. Konzumace ostružin je vhodná i při léčbě  nachlazení, angíny, chřipky, kašle a zánětu dutin. Dokáží výrazně podpořit léčbu a urychlují rekonvalescenci a návrat do aktivního a vitálního života. Využít můžete i samotné lístky ostružiníku a uvařit si z nich lahodný a zároveň maximálně zdravý čaj. Látky, které se v listech nachází, působí protizánětlivě a užívají se například při léčbě dásní, infekcích v krku, a nebo při poranění kůže. 

S ostružinami se dá kouzlit i v kuchyni. Koláče, bublaniny, sladké džemy a marmelády. V této podobě se s ostružinovými dobrotami setkáváme nejčastěji. Pokud ale chcete maximálně využít blahodárné účinky ostružin, dopřejte si je ideálně v čerstvé podobě. Místo bonbónů dětem raději dopřejte misku sladkých ostružin a svůj den třeba zdravě nastartujte sladkou snídaní (recept již brzy na jeztesrozumem.cz a facebooku), která vám hned po ránu dodá do těla pořádnou dávku antioxidantů!

 

Autor: Eva Šimčíková

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.