Kód pojišťovny

Pomocník při nachlazení

Ilustrační obrázek

Mezi nejběžnější a nejjednodušší prostředek při nachlazení patří určitě bylinkový čaj s medem.

Med, zázračný produkt přírody, nachází své uplatnění v přírodní léčbě a také v kosmetice. Patří k nevyčerpatelné studnici látek, které jsou důležité pro lidský organismus. Med však nepatří k jediným léčivým produktům, který člověk od včel získává.

Včelí med

Včely v přírodě sbírají sladké šťávy, které obsahují cukry a tyto šťávy přenášejí v medném váčku do úlu, kde je předávají dalším včelám. Ty do šťávy přidávají enzymy, které složitější cukry rozloží na jednodušší a stravitelnější. Po nějakou dobu včela sladké tekutiny tímto způsobem „natravuje“ a poté předá produkt dále. Postup se opakuje a z řídké sladiny se stává med. Z chemického hlediska med obsahuje zejména cukry, dále bílkoviny a aminokyseliny, rostlinná barviva, minerální látky, organické kyseliny, vitaminy i aromatické látky. Jedná se o užitečnou složku zdravé výživy. V medu najdeme takřka celou Mendělejevovu tabulku prvků. Mezi nejvýznamnější stopové prvky, které med obsahuje, patří železo, měď, mangan, zinek. Z dalších minerálních látek to jsou sodík, síra, fosfor, vápník a hořčík. Z pohledu zdravé výživy se jedná o potravinu, která obsahuje cukry ve stravitelnější formě než například řepný cukr. Podporuje činnost trávicí soustavy a je vhodný pro těžce pracující, sportovce a děti.

Včelí vosk

Včelí vosk je žlutá mastná hmota, která má velmi příjemnou vůni. Včela jej vytváří ve voskotvorných žlázách a k jeho výrobě potřebuje cukerné látky a bílkoviny obsažené v pylu. Včelí vosk obsahuje zejména estery, mastné kyseliny, a uhlovodíky. I když se používal odedávna k výrobě svíček, v současné se době se uplatňuje v kosmetice i v lékařství jako přísada do některých výrobků.

Propolis

Velmi oblíbeným prostředkem přírodní medicíny-hnědá pryskyřice, kterou jsou k sobě přitmeleny dřevěné části úlu. Tento včelí produkt si drží po dlouhou dobu svůj význam pro výrazné antibakteriální a antimykotické účinky. Jeho cena se odvíjí od poptávky a velikosti spotřeby výrobků s obsahem propisu. Při získávání propolis se používají různé metody, využívá se vlastností včel, které vyplňují různé mezery a škvíry v úlovném prostoru směsí propolisu s voskem. Existuje několik metod pro získávání propolisu. Může se jednat o primitivní náhodné oškrabávání závěsů rámků nebo stropních prkýnek, při čištění úlů např. před dezinfekcí, kdy síran propolis pomůže včelaři uhradit část pracovního času. Dosud vlastně nevíme, jak propolis vzniká. Jedna z teorií uvádí, že včely sbírají v přírodě různé pryskyřice, které zpracovávají s výměšky svých žláz za propolis. Z chemického hlediska obsahuje propolis pryskyřice a balzámy, vosk, éterické oleje, pyl a mnoho dalších látek. Jedním z důvodů, proč propolis nenachází širší uplatnění ve farmaceutikém průmyslu, je skutečnost, že obsah jednotlivých látek v něm kolísá.  Nedá se tedy zaručit vždy stejný účinek a stejné podmínky. Objektivně bylo prokázáno, že propolis ničí mikroorganismy a zabraňuje jejich růstu. Působí na bakterie, kvasinky a plísně. Propolis nelze používat přímo, používá se jeho výluh v 96 % lihu. Propolisová tinktura nachází mnohostranné uplatnění v kosmetice a v lékařství – od léčby bradavic až po bolest v krku.

Pyl

Zdrojem bílkovin pro včelu je pyl. Odhaduje se, že jedno včelstvo jej spotřebuje za jeden rok až neuvěřitelných 100 kg. Pyl se získává prostřednictvím pylových pastí, které se nasazují na česno úlu. Když jim včela prolézá, pyl se na pasti zachytí. Obsahuje bílkoviny, cukry, tuky, minerální látky a zejména celou řadu vitaminů- B, H, A, C a také rutin. Nejlépe jej konzervujeme přidáním do medu. Takto obohacený med je možné konzumovat, avšak pozor na alergie!

Mateří kašička

Jedná se o potravu, kterou se včelí larvy krmí do stáří tří dnů. Tato kašovitá žlutá hmota je medové vůně a ostře kyselé chuti. Najdeme v ní bílkoviny, cukry, tuky, nukleové kyseliny, látky hormonálního charakteru a takřka všechny vitaminy. Mateří kašička dokáže zabíjet mikroorganismy, ovlivňuje hojení a regeneraci poškozených živočišných tkání, hladinu cukru v krvi a stimuluje nervovou soustavu a srdeční činnost.

Včelí jed

Jed včela vylučuje z jedové žlázy. Z chemického hlediska obsahuje bílkoviny, enzymy, a látky hormonálního charakteru (např. adrenalin). Je hojně používán v humánní medicíně.

Včelami ovlivněná voda

Posledním produktem ze včelí lékárny je včelami ovlivněná voda (VOV). Jedná se v podstatě o pitnou vodu, která je v uzavřené nádobě umístěna do těsné blízkosti úlu, čímž za určitou dobu změní své vlastnosti. Dosud není známo, jakým způsobem ke změně dojde, avšak včelami ovlivněná voda má tyto účinky:

  •          zvýšení svěžesti a odstranění pocitu stálé únavy,
  •          zlepšení kožních potíží (ekzémy, plísňová onemocnění apod.),
  •          snížení glykemie a cukrovky,
  •          ústup bolestí hlavy, kloubů a páteře,
  •          zmírnění zažívacích potíží,
  •          úprava menstruačních nepravidelností a hormonálních funkcí v klimakteriu,
  •          zmírnění chronických zánětů.

V případě aknózní pleti použijeme medovou masku, kterou si můžeme zcela jednoduše připravit v kombinaci s domácím tvarohem a pár kapkami olivového oleje.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.