Kód pojišťovny

Naslouchejme svému tělu

Ilustrační obrázek

Naše tělo nám dává často najevo, že s ním něco není v pořádku. My ale tyto varovné signály zanedbáváme.

Jak řešíme bolest hlavy? Vezmeme si ibalgin, bolest odezní a víc už neřešíme. Přitom bolest hlavy může být informací o nejrůznějších potížích. Může ukazovat záněty vedlejších nosních dutin, může ukazovat na migrénu, ale může být také příznakem encefalitidy, toxoplazmózy, boreliózy, mozkové příhody. Pokud je bolest hlavy častá nebo nárazová, měli bychom vyhledat lékaře.

Únava v kombinaci s dalšími příznaky, jako jsou suché sliznice, malátnost, spavost, špatná koordinace chůze a pohybů, zrychlení pulsu a pokles krevního tlaku může být signálem zanedbaného pitného režimu. Odpařením jednoho litru vody se zbavíme energie v hodnotě 2520 kJ. Denně bychom měli vypít jeden a půl až dva litry tekutin. V době fyzické práce a při sportu tři litry a více.
Cítíme-li  pulzující bolest v zubech, může nás trápit zánět zubů, odumírající nerv nebo také zubní kaz. Příčinou mohou být i odhalené zubní krčky.

Nedostatek energie, poruchy spánku a špatné trávení svědčí o tom, že s námi něco není v pořádku. Nezdravý životní styl (kouření, alkohol, chemicky upravovaná strava, škodliviny z ovzduší) způsobuje, že v organismu je přemíra volných radikálů. Ty vyvolávají oxidační stres, který vede k předčasnému stárnutí organismu. V menším množství nejsou volné radikály škodlivé, posilují imunitu a ničí rakovinové buňky. Když se jich vytvoří nadbytek, je nutné je ničit pomocí antioxidantů. Při dietním režimu  však často podléháme módním trendům a z jídelníčku vynecháme některé potraviny. Hodně se mluví o vyloučení lepku ze stravy, ale pokud nemáme prokázanou nesnášenlivost na lepek, není důvod ho vynechávat. Často lidé nejedí sýry, přitom zrovna sýry jsou zdrojem bílkovin a vápníku. Doporučuje se vybírat ty s obsahem tuku do 30 procent.

Záda bolí každého. Bolest mezi lopatkami je nejčastější známkou běžných onemocnění páteře či zádových svalů. Mezi lopatky však někdy vystřeluje i bolest při zánětu žlučníku. A někdy, vznikne-li náhle, může jít i o doprovodný příznak infarktu. Většinou je však srdeční infarkt provázen pocitem tíhy na hrudníku, může vás rovněž bolest oblast krku, levého ramena, paže či čelisti. Nemocnému bývá i nevolno a bolí ho břicho.

S rostoucím věkem nás začíná trápit bolest kloubů. Záleží na tom, kdy bolest začíná a jakého je charakteru. Cítíte bolest kloubů, když vstanete z postele, nebo poté, co déle sedíte? Mohlo by se jednat o první příznaky artrózy. První změny probíhají v chrupavce, která postupně ztrácí pevnost a pružnost. Pozvolna ubývá a může docela zaniknout, takže při pohybu dochází na odhalených kostech k většímu tření a podráždění, což samozřejmě působí bolest. Na okrajích kloubních ploch se vytvářejí výrůstky. Ty se snaží kloub stabilizovat, ale přitom ho dělají méně pohyblivým a deformují ho.

Artróza je bolestivé onemocnění, které může postihnout kterýkoli kloub. Nejčastěji se ale projevuje v těch, které jsou staticky zatížené – tedy ve velkých nosných, jako jsou kyčle a kolena. První signály většinou rozchodíme, ale po větší námaze a večer se bolest zvětšuje. V pokročilejších stadiích pak přichází bolest i v klidu nebo v noci.
Větší únava, slabost, někdy i deprese, zvýšená teplota a měkké otoky kloubů, které bolí při pohybu i v klidu, mohou být prvním znakem revmatické artritidy. Typické pro toto onemocnění je, že jsou symetricky postiženy stejné klouby na obou stranách těla, i to, že se nemoc projevuje na více kloubech najednou. Nejprve se jedná o ranní ztuhlost doprovázenou bolestí, pak přicházejí otoky a deformity drobných kloubů na rukou a nohou. Nemoc ale nevynechává ani velké, jako jsou kolena, lokte, ramena či kyčle. Onemocnění může provázet tzv. sekundární osteoporóza.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.