Kód pojišťovny

Menopauza

Ilustrační obrázek

V období nástupu menopauzy dochází k velkému množství hormonálních změn, který mohou být doprovázeny různými nepříjemnými projevy. Může se jednat například o návaly horka, poruchy menstruačního cyklu, řídnutí vlasů, poruchy spánkového rytmu, únavu nebo bolesti hlavy.

Menopauza je fyziologický děj, kterým žena prochází zcela přirozeně ve věku mezi 48. až 55. rokem věku. Toto období trvá několik let, protože dochází ke změně životní funkce i poslání ženy. V průběhu menopauzy nastává postupné snížení až vyhasnutí funkce vaječníků. Přechodný stav však nemusí mít zcela plynulý průběh.

Pohled tradiční čínské medicíny

Z pohledu tradiční čínské medicíny dochází ke snížení energie ledvin, a to může mít nejrůznější průběh. Ledviny zajišťují rovnováhu mezi vodou a solí, mezi teplem a chladem,  zejména v období přechodu dochází ke snížení schopnosti ochlazení organismu. Z tohoto důvodu se vše v organismu posouvá ke stavu většího horka a následného vysoušení. Celý děj začíná v ledvinách, avšak postupně dochází k poškození jater a srdce. Právě z těchto důvodů se mohou objevit některé z příznaků, jako jsou návaly horka, noční pocení, suchost poševní sliznice apod. Dále se mohou objevit stavy většího psychického napětí, nervozita, podrážděnost a také deprese. Vše je také doprovázeno stavy, kdy dochází ke změnám metabolismu s následným přibíráním nebo hubnutím. Co tedy dělat, aby se nám zdravotní potíže v období menopauzy vyhnuly, či zmírnily?

Sklízíme

V období přechodu se tělo začne projevovat tak, co si ženy naskládaly za své předchozí období. Najednou se projeví veškeré nevhodné zátěže na orgánech, které byly přetěžovány nevhodným životním stylem, špatnou skladbou potravin, stresem, léky podobně. Pokud chceme své potíže zmírnit, je potřeba provést změny ve třech základních rovinách, a to ve stravě, životním stylu a pohybu.

Strava

Stravovací opatření by měla vycházet z vlastního uvědomění o péči a starost osobního zdraví a spokojenosti. Odborníci doporučují zejména snížit spotřebu červeného masa a živočišných tuků. Přednost mají především ryby a kvalitní bílkoviny. V zimě můžeme konzumovat masa více, v létě naopak méně. Obecně je nezbytné zařadit větší množství zeleniny, a to jak syrovém, tepelně upraveném i kvašeném stavu. Vhodné je připravit si presované saláty jako doplněk k hlavnímu jídlu.

Ledviny

Bývají nejvíce zatížené nadbytkem bílkovin, nerovnováhou mezi vodou a minerály v potravě a také častou konzumací pozdních večeří. Se solí bychom měli zacházet obezřetně, protože nadmíra soli zatěžuje ledviny a způsobuje zadržování vody v těle a kloubech.

Játra a srdce

Játra mají významnou detoxikační i metabolickou úlohu. Pro snížení funkce jater je potřeba snížit množství tuku v potravě, smažení omezit na minimum a používat kvalitní, za studena lisované oleje. Dáváme si také pozor na množství chemie ve stravě i životním prostředí. Játra poškozuje přílišná konzumace sladkostí. Srdce nám přináší rytmus, harmonii a také radost. K poškození srdce dochází nevyváženým jídlem, nadbytkem cukru a tuku a nepravidelnou stravou. Z těchto důvodů je důležité jíst pravidelně a nepřejídat se. Kořením a alkoholem srdce velmi zatěžujeme.

Rychlost života

V životě není důležitá pouze práce, ale také odpočinek. Stres je nejvíce zatěžující složkou našeho zdraví. S přibývajícím věkem můžeme zúročit své nabyté životní zkušenosti a už se nemusíme rozčilovat nad zbytečnými a nepodstatnými záležitostmi.  Již si můžeme nalézt čas pro sebe a měly bychom si více vážit samy sebe.

Pohybová aktivita

Pohyb patří mezi základní motor našeho života. Během pohybu jsou do krve uvolňovány endorfiny, hormony dobré nálady, které pomáhají tlumit bolest a také zvyšují pocit štěstí. Cvičení řadíme mezi formu aktivní meditace, protože jestliže běháme nebo posilujeme, zapomínáme na běžné starosti a místo toho se soustředíme na pohyby našeho těla. Kombinace přílivu energie, lepší nálady a sníženého napětí je vynikající prostředek, jak se vyrovnat se stresem a zvýšeným napětím.

Pohyb je jednou z nejlepších investic, kterou můžete do své sebeúcty vložit.

Pořádně se nadechněte

Relaxační techniky patří mezi aktivity, které vedou ke zklidnění a uvolnění. Napomáhají ke snížení krevního tlaku, srdečního rytmu, úpravě rytmu dýchání a vyplavování stresových hormonů. Mezi oblíbené a prospěšné cvičení patří jóga, hluboké dýchání a meditace. Relaxační aktivity by neměly trvat příliš dlouho. Rozhodně bychom neměli zapomínat na sebe a občas si zajít do sauny, na bazén nebo na wellness. Vhodné je, když si uděláme krátké volno a uděláme si krátké volno v některém z wellness hotelů.

Zvolněme tempo

Je potřeba si uvědomit, že přece jen stárneme a musíme nejen pracovat, ale musíme také odpočívat, a to jak aktivně, tak i pasivně. Ani kvalitní spánek není žádnou samozřejmostí. Stres je nejvíce zatěžující složkou našeho zdraví, zejména v období menopauzy. Měli bychom se dívat na život z té lepší stránky. S přibývajícím věkem máme nabývat zkušeností a získávat nadhled. Nízké sebevědomí a pocit vlastní nedostatečnosti provází mnoho žen již od jejich dětství. Některé tak naprosto ztratí zdravé sebehodnocení a neustále složí druhým a chtějí se zavděčit. V takovém modelu setrvávají po velký kus života.

Vnímání sebe sama

To, jakým způsobem se ženy vnímají a jak se cítí, je v současnosti zásadně ovlivněno všudypřítomným prosazováním aktuálních vzorů ženské krásy. Stačí se jen podívat do minulosti, jak zcela bizardní vzory týkající se krasy byly doslova uctívány. Dnes jsou nám doslova vnucovány určité šablony, do kterých bychom se měly jako ženy vtěsnat. Podle posledních průzkumů drží hladové diety již osmileté dívky jen proto, aby se podobaly svým idolům. Média nám neustále vnucují obrazy štíhlých a usmívajících se dívek, které jsou oblečeny podle nejnovějších trendů. Průměrná žena má však zcela jiné míry a vzhled než upravený ideál z photoshopu. Není potom divu, že se dívky nebo ženy často potýkají s anorexií nebo bulimí, či dalšími poruchami výživy. S tím také souvisí stále vyšší počet psychických onemocnění a problémů. Nejprve churaví naše duše a potom churaví naše tělo.

Nízká sebeúcta

Malá sebedůvěra, nízké vědomí o vlastních kvalitách přispívá k velké nespokojenosti se sebou samým a svým životem a k psychickému a emočnímu strádání a také ke vzniku psychosomatických chorob. Změna postoje k sobě samé a ignorace nesmyslných požadavků společnosti a časopisů není zcela jednoduchá, ale ne nemožná. V každé ženě je schopnost jednání, prezentování se způsobem, kterým oceňuje sama sebe a také ostatní lidi kolem sebe. Můžeme se naučit projevovat navenek zdravé sebevědomí, které je vždy přitažlivé a současně podporovat a povzbuzovat jiné.

Zbavte se přílišné kritiky

Není dobré, když se neustále bičujeme k tomu, abychom byli ve všem perfektní. Kritický až hyperkritický přístup vede stejně nakonec k velké osobní nespokojenosti a zdravotním kolapsům. Takové chování se velmi odráží ve výchově dětí a je nanejvýš výkonnostní a podobá se soutěži.  Nenechte se ovládat a nechtějte žít jen pro druhé, ale také pro sebe. Rozhodně se nesrovnávejte se ženami, které vlastně neexistují. Nikdy se nebudete cítit atraktivní, jestliže bude vaším standardem krása a image žen, které jsou uměle vytvořeny. Ztrácíte tak drahocenný čas a energii, která lze využít daleko prospěšněji.

Neodmítejte pochvalu

Věřte si a neodmítejte pochvalu a kompliment, prostě za ně poděkujte. Přijměte skutečnost, že  druzí vás třeba vidí jinak, než se vidíte vy sama, a líbí se jim na vás to, za co vám složili poklonu. Najděte si své vlastní „posilovače“ sebedůvěry a vlastní cesty ke zvýšení atraktivity a zdraví. Více se usmívejte a dívejte e lidem do očí. Zaměřte se na to, abyste se cítila dobře a příjemně. Vztah s ostatními a sebeúctou udělá doslova zázraky a zvýší naši sebedůvěru. Buďte hrdé a nezávislé ženy, ale neztrácejte svoji ženskost. Cesta k sobě samé, lásce a ke skutečnému  pojmenování toho, co je pro nás důležité je velmi dlouhá, ale určitě stojí za to po ní jít nalézt právě to, co pro svůj život potřebujeme.

Péče o pleť

Je vůbec reálné bránit se stárnutí? Zub času jistě nezastavíme, ale nikdo nechce patřit do starého železa, každý chce vypadat dobře co možná nejdéle. Anti – aging patří mezi současné trendy, je velkým byznysem, avšak není pro každého  a ne všichni umějí stárnout s grácií. Existují lidé, pro které jsou estetické zákroky životní styl, bez kterého nejsou již schopni se obejít. Většinou se jedná o vnitřně velmi nespokojené jedince a berou sebe samotné jako zlepšující se projekt. Dokonce i velmi mladá děvčata touží po úpravě zevnějšku. Pokud budeme kupovat drahé kosmetické preparáty, nebudeme dostatečně a kvalitně spát a jíst, výsledky se takřka zcela jistě nedostaví.

Kritické partie

Velkou chybou v péči o pleť je zaměřit se pouze na obličej. Náš věk nejvíce prozradí krk a dekolt, kde je pokožka velice jemná. Není nutné mít doma zásoby krémů za tisíce korun. Jestliže toužíme po zpomalení času, musíme omezit své zlozvyky, zavést pozitivní změny v péči opleť a vsadit nejprve na jednoduchost. Je potřeba se kvalitně odlíčit a to jak ráno, tak  i večer. Během noci pleť regeneruje a metabolismus vylučuje toxiny, pokud ráno pouze opláchneme obličej vodou a naneseme krém, vše, co metabolismus vyloučil jako odpad, zapracujeme zpět do pokožky. Velmi prospěšná je návštěva kosmetičky, alespoň jednou za měsíc.

Krásné ruce

Pro krásné ruce se doporučuje provést jednou za týden zábal, ruce namazat například bamackým máslem nebo kokosovým olejem, poté si na ně navlékneme igelitové sáčky, zabalíme do ručníku a necháme působit co nejdéle. Další výborný prostředek je argánový olej, který můžeme použít na pokožku, nehty, a také na vlasy. Příjemná je také lázeň na celé tělo s mořskou solí nebo bylinkami.

Hormonální jóga

Hormony v našem těle hrají velmi rozhodující roli, nemohou být nahrazeny jinou látkou a v organismu mají určitou konkrétní úlohu. Hormonální jóga dokáže harmonizovat hormony štítné žlázy, slinivky, pohlavní hormony a také stresové hormony. Ženy, které pravidelně cvičí hormonální jógu, kvitují její účinky a jsou velice spokojené.

Umění stárnout

Co je smyslem života? Proč se štveme za materiálními věcmi a je nám vše málo a nedostačující? Určitě se každý čas od času zamyslí nad některou z výše uvedených otázek. V průběhu celého našeho života se učíme a získáváme zkušenosti. Někdy za ně také draze zaplatíme a to nejen finančně, ale i svými hlubokými prožitky. Život je krásný a žít je umění, ale ještě větší umění je zestárnout a zachovat si po co nejdelší dobu zdravé tělo i mysl. Měli bychom se o to alespoň pokusit a čas od času se zastavit a znovu nabrat sílu.

Zmírnění návalů

Návaly o různé intenzitě trpí zhruba 75% žen v přechodu, mohou být absolutně nepředvídatelné nebo se naopak objevují s vteřinovou pravidelností, trvají několik sekund nebo celé minuty a nikdo zatím zcela přesně neví, z jakého důvodu. V některých částech světa je dokonce považují za známky zdraví a ženy je vítají, u nás je však většina žen pokládá za nepříjemnou událost. Existuje celá řada hypotéz, které se snaží vznik návalů vysvětlit. Jedna z nich tvrdí, že jsou výsledkem vazomotorické nestability, která ovlivňuje nervová centra a tok krve, což se později projevuje pocitem náhlého horka. Další teorií je, že podvěsek mozkový zvyšuje tvorbu hormonu, který stimuluje folikul jako reakce na sníženou tvorbu estrogenu a progesteronu. Návaly se pak projeví jako následek snahy těla dosáhnout nové hormonální rovnováhy. Dalším vysvětlením je, že probíhající hormonální změny dráždí nervy a cévy, cévy jsou z toho důvodu nadměrně rozšířené a vyvolávají pocit horka. S použitím fototerapie lze návaly do jisté míry zmírnit.

Doporučení

Pro zmírnění návalů jsou vhodná následující doporučení:

- jíst celozrnnou stravu a eliminovat konzumaci cukrů

- zaměřit se na potraviny s vysokým obsahem vápníku a vitamínu E

- pít denně několik šálku denně šalvějového čaje (na jeden šálek potřebujeme 1 polévkovou lžíci, necháme odstát 20 minut)

- pravidelně cvičit – např. provádět hormonální jógu

Ztenčování poševních stěn

Ztenčování sliznic společně se ztrátou elasticity poševních stěn způsobuje často nepříjemný pocit suchosti u mnoha žen, které mají menopauzu. Tento stav je způsoben sníženou tvorbou estrogenu ve vaječnících a většinou nepůsobí žádné větší potíže. Pokud se však do pochvy dostane zánět, může vyvolat bolesti. V rámci prevence se doporučuje užívat 44-600 m.j. vitaminu E denně (pouze 50-150 v případě, že trpíme diabetem, hypertenzí apod.), pít alespoň 2 litry vody denně, používat některé z bylinných mazání.

Retence tekutin

Zadržování tekutin v těle se v přechodu vyhne pouze málo žen, často se přidruží ještě další příznaky, jakými jsou otoky, deprese, změny nálad. Hormony, jejichž hladina a tvorba se během menopauzy mění a pomáhá regulovat vyvážený stav tekutin v organismu (zejména estrogen). Neobvyklé výkyvy v tvorbě estrogenu při menopauze způsobují, že v těle stoupá hladina sodíku a v buňkách se hromadí více vody. Řešením však není omezení tekutin, ale právě naopak. Voda je přirozené diuretikum, základem zdraví buněk a je nezbytnou součástí léčby retence tekutin.

Bolesti zad

Některé příznaky, které se objevují při menstruaci, se poměrně často objevují také i během přechodu. Ty jemné změny v hormonech mají svůj způsob, jak nám dát najevo, že se něco děje. Bolesti v kříži mohou být často způsobeny hromaděním vody nebo stresem. Při chronických bolestech odborníci doporučují cvičit cviky zaměřené na páteř, jemné masáže a doplnění minerálních látek.

Osteoporóza

Osteoporóza neboli řídnutí kostí je strašákem mnoha žen. Projevuje se postupnou ztrátou kostní masy, což vede ke kosterním deformacím a zlomeninám, zejména v kyčelní oblasti. Díky hormonálním změnám v přechodu, rozdílům ve stravě a celkovému nedostatku pohybu se vyskytuje ve větší míře u žen. Ztráta kostní masy začíná již po třicátém roce věku a plně se rozvine v přechodu díky změnám v hladině estrogenu. Z části je tento problém také zaviněn nevhodnou stravou a častými drastickými dietami. Vápník, který je dlouhou dobu spojován se zdravou kostrou, můžeme dostat do těla pomocí celé řady potravin. Není však jediný, který ovlivňuje zdraví našich kostí. Mezi další důležité prvky patří také fosfor, vitamin D, jód nebo hořčík. Osteoporóza převažuje zejména u žen s malými tenkými kostmi.

Prevence osteoporózy

V rámci prevence nebo zmírnění projevu osteoporózy je důležité:

- konzumovat přiměřené množství zdravých tuků a přiměřené množství bílkovin,

- neomezovat příjem vápníku pouze na mléčné výrobky, ale i další potraviny, j ež vápník obsahují,

- snížit příjem takových látek, které přispívají ke ztrátě vápníku (např. káva, sycené nápoje, alkohol atd.),

- konzumovat listovou zeleninu, ořechy, semena, tofu nebo mořské řasy,

- věnovat se vhodné pohybové aktivitě a pravidelně se jí věnovat,

- konzultovat s odborníkem vhodné doplňky stravy.

Kegelovy cviky

 Procvičováním tohoto svalu je nesmírně jednoduché. Jedná se sadu speciálních cviků, které jsou podle jejich auta Dr. Kegela, který je začal používat v roce 1940 jako nechirurgickou léčbu inkontinence (neudržení moče). Cvičení je zcela přirozené a můžeme ho provádět zcela vědomě v průběhu dne. Nejprve si musíme uvědomit, že se jedná o sval, který používáme k zastavení močení a stáhnutí rekta (řiti). Tyto cviky spočívají ve stahování a uvolňování tohoto svalu. Doporučuje se cvičit denně deset minut. Začneme ráno s padesáti cviky, odpoledne přidáme sto a večer padesát. V7sledky budou úměrné času, které tomuto cvičení budeme věnovat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.