Kód pojišťovny

Kam až dojde lidská noha

Ilustrační obrázek

Lidská noha patří k nesmírně zatěžovanému ústrojí. Pokud máme zdravé nohy, máme velké štěstí a měli bychom se o ně také náležitě starat, aby nám ještě dlouho sloužily. Kostra chodidla se skládá přibližně z 52 kostí, což je asi jedna třetina veškerých našich kostí. Přední část nohy je tvořena pěti kostmi a čtrnácti články prstů. Pohyb mezi nártními kostmi a kostmi zánártí je omezený, avšak pohyb mezi nártními kostmi a články prstů je pro chůzi velice důležitý. Ústřední úlohu pro fungování chodidla hraje nožní klenba, jedná se o podstatný systém, který umožňuje tlumení rázů těla.

Kožní otisky

Kůže spodní části chodidel se vyznačuje otisky – hlubokými zvlněnými výběžky, které významně zlepšují schopnost úchopu. Tyto otisky vznikly proto, aby nám pomáhaly držet se podložky, což je pro správnou chůzi naprosto nezbytné. Spodní strana chodidla tak umožňuje dobrý tah na různých strukturách podložek. Kůže na ploskách nohou je podobně jako na dlaních rukou skýtá velké množství potních žláz.

Vnímavost

Kůže celého těla obsahuje množství nervových zakončení a také čidla tlaku. Tyto struktury nervového systému činí pokožku vnímavou na dotek, dodávají jí tedy vlastnost, kterou lékaři  a vědci nazývají vzrušivost. V pokožce na spodní straně chodidla se nacházejí receptory a nervy, které poskytují mozku zpětnou vazbu ohledně terénu, na kterém se nacházíme. Chodidla jsou tak nesmírně vnímavá vůči dotekům.

Vybočený palec

Jedná se o stav, kdy palec je stočený dovnitř k ostatním prstům. Bývá často způsoben nošením nevhodné obuvi, nadváhou nebo vrozenými dispozicemi. Váha těla při odrazové fázi chůze spočívá na palci pouze chvíli, protože účelem palce je poslat nás vpřed. Vbočený palec je progresivní porucha chodidla, která se vyvíjí po dlouhou dobu.

Bursitida

Vbočení palce bývá velmi často doprovázeno zbytněním bursy, což jsou zvětšené části pojivových tkání, tzv. tíhové váčky, které se vyvíjejí kolem přetěžovaných kloubů. Vbočený palec i bursy vznikají často na genetickém podkladě, ale k těmto vadám velmi přispívá nošení nevhodné obuvi.

Kladívkový prst

Kladívkový prst způsobuje nošení příliš těsné obuvi, zejména v oblasti špičky. U této deformace dochází k ohnutí jednoho z delších prstů, zpravidla druhého nebo třetího, směrem dolů. Na horní straně kladívkového prstu může dojít k vytvoření kuřích ok. Tato vada vzniká dlouhodobým tlakem na prsty v omezeném prostoru.

Mortonova neuralgie

Neuralgie je ztenčení nebo zbytnění nervové tkáně. K neuralgii dochází, když je část nervu trvale vystavena stlačením nebo výraznému tlaku. Mortonova neuralgie se objevuje na chodidle, typicky v blízkosti druhé nebo třetí nártní kosti na plosce chodidla. V méně závažných případech nebo v počátcích je tato neuralgie často vnímána jako kamínek v botě nebo píchání v prstech. Poškození nervu je možné zvrátit, jestliže dojde včas k odstranění příčin. V případě, že se tak nestane, poškození přechází do permanentního stavu. Za hlavní příčinu se považuje nošení nevhodné obuvi.

Zarůstání nehtů a puchýře

Tento problém vzniká, jestliže se volný konec nehtu na prstu zkroutí dolů a penetruje kůži. Tento stav je doprovázen bolestí, zarudnutím, otoky a někdy také infekcí. K těmto potížím dochází často u starších lidí, po úrazech nebo také nošením nevhodné obuvi. Snad každý člověk měl někdy puchýře z bot. Puchýř vzniká z důvodu trvalého tření o kůži, které může vést k odloupnutí horní vrstvy pokožky od vrstev pod ní. Vzniklá dutina se naplní tekutinou a výsledkem je puchýř.

Artróza kolene

Artrózou kolene trpí zejména starší lidé, avšak týká se také i lidí mladších. Příčiny vnuku těchto potíží mohou být různé: nadměrná fyzická nebo naopak žádná aktivita, degenerativní kloubní změny nebo nedostatečná výživa. Osteoartróza kolene se vyskytuje výrazněji u žen, pravděpodobně z důvodu nošení vysokých podpatků.

Kuří oka a mozoly

Mozol je difuzní ztluštělá oblast kůže, kuří oko je lokalizovanější zesílení kůže. Kuří oka i mozoly vznikají v místech, kde je na kůži vyvíjen trvalý silný tlak. Přestože je možné obě tyto vady odstranit chirurgicky, případně léčit konzervativně, jediná skutečná léčba spočívá v odstranění tlaku. Tlak zpravidla vytváří obuv. Většina zarostlých nehtů se týká palci nohou. Stav, kdy jsou nehty měkké, lámavé a šupinaté, se týká zejména nehtů na prstech rukou.

Kontaktní dermatitida

Kontaktní dermatitida způsobená obuví nejspíš trápí milióny lidí po celém světě, často je však přehlížena a není diagnostikována. Bota může představovat malou chemickou továrnu, do níž každodenně na dlouhé hodiny zavíráme naše nohy. Typická obuv je vyrobena z kůže, plastů, tkanin, barev, pryže lepidel, které obsahují stovky chemikálií. Mezi nejčastější alergeny patří dvojchroman draselný chrom činěné kůže, ethyl butyl thiomočovina z pryže apod. Kromě přítomnosti těchto chemikálií musíme připočíst ještě teplo a vlhko uvnitř obuvi, protože ta pomáhá jejich vyplavování z použitých materiálů, přičemž současně zvyšuje absorpční schopnosti pokožky.

Vysoké podpatky

Vysoké a jehlové podpatky jsou mezi ženami velice oblíbené. V obuvi na vysokých podpatcích se však těžiště těla posouvá vpřed. Aby mohlo dál stát vzpřímeně, musí tělo provést sérii i úprav, které mění styl postoje. Důvody těchto změn můžeme jednoduše pochopit, pokud si představíme tělo jako pevný objekt. Pokud by tělo bylo neohebné, pak ho i dvoucentimetrový podpatek vychýlí vpřed. V rámci kompenzace dochází ke změnám postoje od prstů na nohou až k vrcholku páteře. V oblasti chodidla vysoké podpatky způsobují ohnutí prstů a namáhání nožní klenby, která se při jejich nošení zvedá. Vyšší nožní klenba je většinou lidí považována za atraktivnější. Vysoké podpatky však odvádějí váhu těla z paty na plosku chodidla. Postupem času takové přetěžování vede k chronickým onemocněním pohybového aparátu.

Změna stylu chůze

Pokud umí žena na podpatcích chodit je to krásné a sexy, avšak při dlouhodobém nošení dochází k výrazným změnám těžiště a přetěžování kloubů. Boty na vysokém podpatku se s jistou nadsázkou dají přirovnat k balanční ploše, protože jejich nošením dochází k ovlivnění vnitřních svalů, takže pokud takto občas „trénujme“, je to v pořádku, ale nic se nemá přehánět.

Ploché chodidlo

Ploché chodidlo je způsobeno svalovou dysbalancí. Tento stav sice může vzniknout na genetickém podkladě, ale příčina se může nacházet také ve slabých kloubech, nadváze nebo v důsledku dlouhé nemoci. Ve výsledku vzniká plochá klenba celého chodidla, takže se celé chodidlo dotýká země. Lehčí stupně plochých lze korigovat pomocí cvičení, vložkami do bot a úpravou životosprávy.

Chodidlo s vysokou klenbou

Chodidlo s vysokou klenbou je většinou tuhé a neohebné, což limituje jeho pohyblivost a brání jeho účinné funkci. Ve většině případů se jedná o dědičnou dispozici. Problém v této oblasti se vztahuje k váze, kterou je chodidlo zatíženo. Problém v této oblasti se vztahuje k váze, kterou je chodidlo zatíženo. Místo toho, aby byl zatížen střed chodidla, váha je přemístěna do středu nártních kostí. Výsledkem může být klenba, která se táhne od paty, bolesti v kotnících a jiné přidružené potíže.

Nádor chodidlového nervu

Jedná se o růst nervu, který často doprovází bolesti bříška chodidla. Nádor se vyvíjí tak, že se skřípne nerv mezi metatarsálními hlavicemi, zejména mezi 3. a 4. prstem. Výsledkem je jeho znecitlivění.

Plantární fascitida

Tato anomálie se týká zanícení plantární povázky, šlachové struktury, vedoucí od paty k přední části chodidla. Tato šlacha, která se odtahuje od paty, způsobuje také její zanícení.

Stav chodidel a špatný krevní oběh

Špatný krevní oběh může také ovlivnit stav našich chodidel. Prsty jako první reagují na chlad, jsou viditelně bílé a později, když se stav normalizuje, jsou namodralé a zarudlé. Raynodova nemoc je mimořádně bolestivý stav. U některých lidí tvoří uzavření cév problémy ve tkáních, zejména na prstech nohou, prsty se jakoby zkrátí a zúží.

Péče o chodidla u diabetiků

Cévy, které vedou krev do nohou a do chodidel se mohou v průměru zmenšit a tak snížit množství krve v krevním oběhu. Bez dobrého a adekvátního zásobování krví dojde k úbytku potřebných živin, kyslíku a bílých krvinek, jež poskytují ochranu před infekcí. Stav, který vyplývá ze ztráty citu v chodidlech v důsledku poškození nervových zakončení, křehkou a popraskanou pokožku a nebezpečí při říznutí, kdy se v ráně vytvoří vřed nebo gangréna, dále špatnou cirkulací dochází ke snížení toku krve, otokům, nadměrnému pocení a ztrátě elasticity kůže.

Hygiena chodidel

Hygieně chodidel je potřeba věnovat dostatečnou pozornost při jejich každodenním mytí. Tím dochází k odstranění mrtvé vrstvy pokožky a zbavení bakterií. Z průměrné pokožky chodidla se vypaří na půl šálku tekutiny denně. Díky vlhkosti je pokožka jemná a pružná, a tak nepůsobí takové tření, aby způsobila puchýře. Je však ovlivňována chemikáliemi, které se uvolňují z obuvi, které mohou způsobit dermatitidy a dermatomykózy a jiná plísňová onemocnění.

Nejběžnějším problémem z vlhkosti je bromhydróza, což je odborný pojem pro páchnoucí nohy. Dochází k tomu proto, že v teple a vlhku se velice dobře daří bakteriím. Měli bychom proto věnovat pozornost obuvi, kterou nosíme, abychom se vyhnuli pocení nohou.

Základní pravidla péče

- Chodidla je nutné pravidelně omývat, zejména v meziprstních prostorech.

- Občas dopřejte svým nohám volnost a nenechávejte je neustále v botách.

- Nehty na nohou stříháme do roviny.

- Užívejte vhodnou kosmetiku na nohu – např. pudry a krémy, které zabraňují vlhkému prostředí a množení infekce.

- Poskytujte svým nohám pravidelnou pedikúru.

- Dopřejte svým nohám automasáž nebo nožní koupel.

- Pohodlné boty z kvalitního materiálu jsou základem pro zdraví našich nohou.

- Choďte občas také naboso.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.