Kód pojišťovny

Hudba nám prospívá

Ilustrační obrázek

Hudbu lidé milují snad od prvopočátků své existence a hudba vždy působila dobře na naši duši. Využití hudby je velice široké a neslouží jen pro naši duševní potěchu a kulturní zážitek, ale je také považována za léčivý prostředek. Nevěříte? Využití hudby v medicíně může být dvojí. Jednak při ambulantní léčbě v rámci psychoterapie nebo např. při léčbě pacientů v rehabilitačních ústavech. Zejména v současné době, kdy se čas jakoby neustále zrychluje a svět je uspěchaný a neurotický, může být hudba krásným pohlazením.

Jen si tak klidně lehnout

Stačí pár minut odpočinku, kdy si jednoduše lehneme nebo sedneme, zavřeme oči a zaposloucháme se do hudby, která nám přináší radost. Hudba dokáže mnohé: zvyšuje průtok krve cévami, zmírňuje svalové křeče a napětí, snižuje tepovou frekvenci, pomáhá posílit imunitní systém, utišuje bolest, reguluje stresové hormony, zlepšuje duševní vývoj malých dětí, posiluje paměť a zlepšuje schopnost soustředění, zlepšuje náladu a zvyšuje naši výkonnost.  Je potřeba si najít malinkou chvilku a ponořit se do snění a nechat na sebe působit krásné tóny, potřebujeme být nejen výkonní, ale také i správně odpočinutí.

Léčba deprese

Podle odborníků naslouchání krásným tónům hudby dokáže změnit naši náladu mírnit tak příznaky deprese. Hudba má schopnost selektivně aktivovat a stimulovat neurochemické systémy a struktury mozku, které jsou spojené s pozitivní náladou, emočním nastavením, pozorností a paměti způsobem, kterým jsou aktivovány prospěšné změny.

Propojení hudby se zdravím

Hluboké propojení hudby se zdravím můžeme dosáhnout také díky muzikoterapii, která může mít mnoho různých podob. Vynikající způsob, jak se můžeme dostat do dobré nálady, je hudbu provozovat – buď zpívat, nebo hrát na nějaký hudební nástroj. Terapie pomocí hudby je doporučována také mnohými psychoterapeuty a psychology.

Využití muzikoterapie

Muzikoterapie využívá jak hudbu, tak i rytmus, zvuky, tóny, zpěv a s tím také spojený pohyb nebo aeroterapie. V různých částech našeho těla dochází k rezonanci s jinými zvuky a tóny. Za vlivu muzikoterapie můžeme zpracovat naše emoční rozladění, křivdy, svalové napětí a strachy. Zpěv a také dýchání má velký vliv na veškeré tělesné i psychické procesy. Huba představuje také specifickou formu komunikace a je určena lidem všech věkových kategorií. Kořeny muzikoterapie sahají daleko do minulosti, avšak teprve v nedávné době se dostává do okruhu vyššího zájmu. V rámci muzikoterapie se používají např. různé typy bubnů, chřestidla, rolničky, tibetské mísy, flétny, gongy, zvonkohra, brumble apod.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.