Kód pojišťovny

Žíly, za které se stydíme

Ilustrační obrázek

I když trápí každého čtvrtého člověka, neradi o nich mluvíme, protože se stydíme. Řeč je o hemoroidech. Někdy se stydíme tak moc, že jejich léčbu odkládáme, a raději zažíváme velké bolesti.
Hemoroidy jsou rozšířené žíly. Tyto žilní pleteně v oblasti konečníku máme všichni – bez nich by nám těmito místy neproudila krev. Pokud jste zdraví, pak o nich nevíte, vykonávají pro nás neocenitelnou službu: tvoří jakýsi polštář uzavírající těsně konečník a brání samovolnému úniku střevních plynů a stolice. Problémy s hemoroidy má velká část z nás. Podle odhadů jimi trpí kolem 40 procent obyvatelstva, a po padesátce dokonce více než polovina. Hemoroidy častěji trápí ženy, až dva až čtyřikrát častěji. První příznaky se poprvé objevují v těhotenství. Přesné údaje o onemocnění však neexistují, protože mnoho lidí jde k lékaři, až když nezvládá potíže s hemoroidy spojené.

Přestože nás tedy hemoroidy trápí nejvíce po padesátce, mohou se vyskytnout v jakémkoli věku. Není výjimkou, že jimi trpí i docela mladí lidé.

Odborníci uvádějí několik příčin, které mohou za vznik potíží s hemoroidy. Na prvním místě stojí špatné stravování s přemírou kořeněných a tučných jídel a potravin, které mají vliv na tuhou stolici, a absence potřebného podílu vlákniny. Dalším rizikovým faktorem je obezita. Na cévy v oblasti konečníku je vyvíjen velký tlak, což způsobuje zvětšení hemoroidů. Žilní hemoroidální pleteně jsou tenkostěnné, elastické a stlačitelné. Pokud jsou stlačovány příliš, nemůže v nich volně proudit krev a kvůli jejich městnání a rozpínání dochází až ke vzniku uzlů. Určitou roli mohou hrát i genetické dispozice. Bylo prokázáno, že jedinec, jehož rodiče a sourozenci trpí hemoroidálním onemocněním, má třikrát vyšší riziko onemocnění. Obtíže zhoršuje i nadměrná konzumace alkoholu a kofeinu, které způsobují zvýšené prokrvení v oblasti konečníku, a tím i větší náplň hemoroidálních žil.
Samostatnou kapitolou je těhotenství, a to nejen kvůli hormonálním změnám, ale i vzhledem ke zpomalenému návratu krve ze žil v dolní části těla. Po porodu je riziko ještě větší kvůli tlaku na poporodní cesty, a tedy i žíly.

Potíže o sobě dají vědět

Na přítomnost hemoroidů nás upozorní krvácení. Většinou jde jen o stopové množství, které objevíme na toaletním papíru, a tedy i ve stolici. Déle mohou hemoroidy působit bolest a pocit tlaku v řitním otvoru a kanálu, mohou svědit a způsobovat zduření, vlhnutí či výtok z konečníku. Většina z nás se snaží tento problém řešit bez pomoci lékaře. Pacienti by však měli navštívit lékaře co nejdříve. Je totiž třeba vyloučit další možná onemocnění, která způsobují bolest a krvácení v oblasti rekta.

Největší komplikací léčby je právě „pozdní“ příchod k lékaři. V lehčích fázích onemocnění ve většině případů postačí konzervativní léčba ve formě dietních a režimových opatření a doporučených léků. Pro zástavu krvácení a zmírnění příznaků se používají antihemoroidální masti a hlavně venofarmaka (léky na žíly). Venofarmaka zlepšují pružnost žilní stěny, ovlivňují její propustnost, zlepšují tok lymfatickými cestami a potlačují zánět. Masti a čípky mají v léčbě hemoroidálního onemocnění úlohu pouze podpůrnou.
Někdy však konzervativní léčba nestačí, protože pacient návštěvu odkládal moc dlouho nebo se problémy vracejí. V takové chvíli je nezbytný lékařský zákrok. Ten se zpravidla provádí ambulantně nebo v rámci tzv. jednodenní chirurgie. Při zákroku jsou používány miniinvazivní způsoby operace, kdy je maximálně snížena nutnost hospitalizace. Rovněž pooperační bolesti po tomto typu operací jsou mnohem menší v porovnání s operacemi klasickými.

Doba hospitalizace po zákroku je maximálně dva dny. Veškeré zásahy jsou prováděny v místě, kde se nevyskytují nervová zakončení, a tím se ošetření stává bezbolestným, takže se pacienti nemusí bát a měli by lékaře navštívit co nejdříve.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.