Kód pojišťovny

Radost z nakupování

Ilustrační obrázek

Dostihla vás momentální depka, seřval vás šéf, je vám smutno nebo máte nevěrného manžela? Snadná pomoc, běžte nakupovat a udělejte si radost. Ženy v podobné situaci jdou ještě do cukrárny, ke kadeřníkovi, za kosmetičkou. Nová věc, popřípadě změna vzhledu představuje spolehlivou náplast na emoční bolístku. Nutno však dodat, že se jedná pouze o dočasnou „pomoc“. Pokud však takové nakupování je časté a my nakupujeme zcela bez rozmyslu a jen z rozmaru, může to vést až k závislosti na nakupování. S nárůstem hyper a supermarketů, nových obchodních značek a dostupností půjček se nakupování stalo tak snadné.

Závislost na nakupování

Závislost na nakupování je nemoc, jako ostatně každá jiná závislost. Psychiatři ji také řadí mezi impulzivní poruchy, jako je například kleptomanie, patologické hráčství apod. Postiženým pacientům jsou ordinovány zejména antidepresiva. Podle dosavadních statistik postihuje tato porucha zejména ženy, ale ani muži nejsou výjimkou. Z jakého důvodu vlastně závislost na nakupování vzniká? Prapříčinou může být nízké sebevědomí, nějaké období nedostatku, pocity úzkosti nebo jisté materiální založení. Chorobná závislost na nakupování postihuje všechny generace, společenské vzory i národy. Nejobtížnější je odhalit její začátek, protože její konec je v nedohlednu.

Pomáhá vůbec něco?

Nejprve si musí blízká rodina všimnout, že některý její člen tahá domů až příliš mnoho nových věcí. Většinou se jedná o šatstvo, kabelky, kosmetiku a současně si dotyčný stěžuje, jak je těžké vyjít s příjmem. Poté je nutné postiženého dostat k lékaři, nejlépe k psychiatrovi nebo psychoterapeutovo. Odborník se bude snažit hledat příčinu, předepíše vhodný terapeutický plán, povede nemocného k lepšímu sebeovládání a zejména se bude snažit pracovat na posílení jeho sebevědomí. Je to však dlouhá cesta.

Jistá diagnóza

Oficiální termín pro závislé na nakupování je podle Americké psychiatrické asociace shopaholik. Pro tyto jedince je důležité naučit se využívat volný čas, cvičit, chodit na kulturní akce, nastartovat a naplnit svůj život jinak než záchvatovitým nakupováním. Pokud je postižena žena, musí hospodaření rodiny převzít někdo jiný, nejlépe manžel. S mužem, který touží chorobně utrácet, je jednání o poznání složitější. Muž si těžko nechá vzít svou kreditní kartu. Podle odborníků někteří muži, kteří se octnou v lásce k nakupování bez peněz, mají tendenci ke krádežím. Psychiatrické ordinace se dnes plní pacienty, kteří se octli v exekucích s velkými dluhy a existenčními potížemi a jejich příběhy příliš veselé nejsou. Je také zvláštní, jak rozdílný může být pohled na nakupování u mužů a u žen. Zatímco ženy vnímají nakupování jako relaxaci nebo dokonce koníček, pro muže to ve většině případů znamená stres a špatně strávený čas.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.