Kód pojišťovny

Kouzlo baněk

Ilustrační obrázek

Baňkování neboli vakuová masáž se u nás využívá především při potížích s pohybovým aparátem. Ulevuje totiž od bolesti, regeneruje namožené a ztuhlé svaly, pomáhá rozproudit lymfatický systém, odstranit toxiny z těla a nastartovat obranyschopnost organismu. V kombinaci s akupunkturou pomáhá udržet tělo v celkové kondici.

Jedná se v podstatě o vakuovou terapii. Než terapeut přiloží k tělu baňku, která může být skleněná, silikonová nebo gumová, vytvoří v ní podtlak, a to například vyhořením kyslíku zapáleným smotkem vaty nebo tlakovou pumpou. V nádobce tak vznikne vakuum a po okamžitém přiložení na kůži dojde k přisátí baňky a přisátí kůže do ní. Baňky se přikládají buď na reflexní místa, akupresurní body, nebo bolestivé oblasti. Baňka na nich pod tlakem způsobí silné prokrvení a okysličení.

Baňkování „slouží“ k posílení samoléčebné schopnosti organismu, regeneruje ho a zvyšuje jeho výkonnost. Prostřednictvím této metody dochází k prokrvení tkáně a zlepšení krevního oběhu, k odplavení nahromaděných škodlivých látek z těla, podporuje se správná funkce lymfatického systému a látkové výměny.
Baňkování využívají i pacienti, které trápí ztuhlé svaly, bolesti zad, kloubů či krční páteře a v důsledku toho i bolesti hlavy – migrény. Proceduru využívají i ženy, které si stěžují na bolestivou nebo nepravidelnou menstruaci. Sací síla lehkého podtlaku v bodech na břiše stimuluje vnitřní orgány, zlepšuje peristaltiku a sekreci a také zvyšuje kvalitu trávicích šťáv, které přispívají k dobrému trávení. Baňkování má příznivý dopad na naši imunitu a nervový systém. Pomáhá tak například s nervozitou, psychickým napětím nebo potížemi se spánkem.

Intenzita baňkování

Slabé tonizační baňkování má za cíl nabít organismus energií. Při tomto druhu se kůže vtahuje do baňky opravdu velmi jemně a baňka se nechává na kůži jen po krátkou dobu. Je vhodné i pro děti a starší osoby.
U středně silného doplňovacího baňkování je sání silnější kůže může pod baňkou až zfialovět. Stále se však jedná o druh, který je jemný, a právě proto jej lze použít i v citlivých oblastech břicha či obličeje.
U silného vypouštěcího baňkování vzniká velmi silný podtlak, kůže zarudne a rychle zfialoví. Baňky se na kůži nechávají až 20 minut.
Pohyblivé baňkování neboli baňková masáž se nejčastěji aplikuje na záda. Po odsátí vzduchu a přiložení na kůži terapeut jednou nebo dvěma baňkami opatrně jezdí po zádových svalech ve směru vláken. Tato masáž může mít jak sedativní, tak i povzbuzující efekt a pomáhá od bolesti.

Délka procedury je individuální, pohybuje se mezi dvaceti a pětačtyřiceti minutami. Také cena se u jednotlivých terapeutů může lišit – odvíjí se také od toho, zda je zároveň aplikována i akupunktura nebo další masáž. A jak často si baňkování dopřát? Podle konkrétních obtíží se s vámi terapeut domluví na intervalech, kdy proceduru podstoupit znovu. Ze začátku to bývá jednou, někdy i dvakrát týdně.

Lidé se po terapii cítí lehčí a plní energie. Po baňkování musíme zvýšit příjem tekutin pro podporu vylučování toxinů z těla. Při baňkování může někdo cítit jen jemný tah kůže, někoho ale může bolet. Připravte se ale na to, že v daném místě, kde dochází k podtlaku, vám vzniknou podlitiny, respektive červená, někdy červenofialová kola. Za několik dní zmizí, ale do té doby není vhodné se slunit nebo chodit do solária.

I když je baňkování bezpečná metoda, jsou skupiny lidí, které by se jí měly vyhnout. Určitě jej nepodstupujte, trpíte-li onemocněním krve, jako jsou trombózy, hemofilie nebo špatná srážlivost. Baňkování je nevhodné při křečových žilách, cévních výdutích a gangrénách, otevřených ranách, hnisavých infekcích a onemocněních kůže, jakými jsou plísně, ekzémy nebo akné. Podstupovat byste jej neměli ani při psychických onemocněních, vysokém tlaku nebo v případě těhotenství. Terapeut by se vás vždy měl zeptat na váš aktuální zdravotní stav.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.