Kód pojišťovny

Bojovat o každý zub

Ilustrační obrázek

Parodontóza (parodontitida) je zánětlivé onemocnění závěsného aparátu zubů, tedy dásně a kosti v okolí zubu způsobené bakteriemi obsaženými v povlaku na povrchu zubu. Asi deset procent pacientů s parodontózou trpí její agresivní formou, kterou způsobují určité specifické bakterie. Tato agresivní forma je charakteristická rychle postupujícím úbytkem dásní a kosti v okolí zubu. Nemoc zhoršují i jiné vlivy, třeba cukrovka nebo kouření.

Míváte-li  často zanícené dásně, nebo vám dokonce krvácejí, nezanedbávejte  pak péči a vyhledejte zubního lékaře. Zánět dásní bývá často první etapou parodontózy a musí se urychleně řešit, jinak začnou bakterie pronikat ze zubního plaku až ke kosti a začnou narušovat vazivové ukotvení zubů.

Nejčastější příčinou nemoci je nedostatečné čištění zubů – špatná technika čištění zubů a nesprávné návyky.  Zuby se musí především dobře zbavit povlaku. Bohužel zánět dásní je první etapou parodontózy, která vzniká desítky let. Dásně přitom mohou krvácet, ale zuby bolet nemusí.
Spousta lidí omlouvá své trápení se zuby na dědičnost, ale podle odborníků genetika tak velkou roli nehraje. Určité genetické předpoklady jsou prokázány, a někteří lidé geneticky na infekční dráždění bakteriemi reagují výraznější zánětlivou reakcí, pravdou je ale, že pokud se tito lidé správně starají o své zuby, nemusejí se nemoci obávat.
Kuřáci mají sedmkrát vyšší pravděpodobnost, že u nich dojde k onemocnění dásní. Na stav našich zubů má vliv i naše strava. Vyhněte se nadbytečné konzumaci sladkostí, hlavně lepivých –  jako jsou sušené ovoce, banány bonbony. Po jídle si vždy vyčistěte zuby, není-li to možné, žvýkejte žvýkačky bez cukru. Žvýkání totiž zabraňuje tvorbě zubního plaku a kyselých bakterií, které jsou původem zubního kazu. Kromě toho pohyb žvýkačky v ústech pomáhá odstraňovat zbytky jídla z úst. Přednost dávejte potravinám s vitaminem C, který posiluje dásně a zabraňuje krvácení. Vhodné jsou též potraviny s obsahem vápníku, který je pro zdravé zuby nezbytný. Dásně si můžete i masírovat. Dásně uchopte mezi palec a ukazováček a provádějte pohyby, jako byste je něčím potírali. Tím se zlepší mikrocirkulace krve, dásně se rychle prokrví a lépe se hojí.

Počátky nemoci poznáte

Mezi typické příznaky nemoci patří krvácení, zarudnutí a otok dásní, V pokročilejších stadiích se objeví viklavost zubů, bolest při čištění a zápach z úst. Největším nepřítelem je zubní plak, který ulpívá na dásních a zubech a který uvolňuje jedovaté látky. Pokud tedy plak neodstraníme, objeví se zánět, který nemusí postihnout jen jeden zub, ale třeba tři najednou.

Léčba spočívá v odstranění povlaku, zubního kamene, někdy je zapotřebí nasadit antibiotika a dezinfekční výplachy. V pokročilejších stadiích se musí viklající zuby „zdlahovat“ a nebo se musí provést chirurgické ošetření. Někdy nezbývá jiná možnost než zub vytrhnout. Zásadní je spolupráce pacienta, jeho správné a pravidelné čištění zubů a pravidelné návštěvy dentální hygienistky, která očistí nově vytvořený povlak a zubní kámen.

Vyšetření u lékaře by mělo zahrnovat kontrolu dásní – měření houby žlábku dásně v okolí zubu, kontrolu toho, zda dásně krvácejí, nebo dokonce hnisají, jestli jsou přítomné povlaky a zubní kámen. Samozřejmostí je rentgenový snímek pro kontrolu přítomnosti poddásňového zubního kamene a pro kontrolu stavu kostí v okolí zubu. Lékaře navštivte ihned, když objevíte stopy krve na kartáčku. Stejně tak ve chvíli, kdy váš dech nepříjemně páchne a zápach neustupuje ani během 24 hodin.

Zuby si čistěte minimálně dvakrát denně. Odborníci doporučují čištění aspoň po dobu dvou minut. Myslete i na okraj dásní, na ty se zapomíná. Kartáček držte ve směru 45 stupňů vzhledem k zubům, tak, aby se jednou polovinou kartáčku čistily zuby, druhou pak dásně. Pohyb kartáčkem musí být krouživý. Elektrický zubní kartáček vyčistí zuby rychleji, ale odstraní jen o sedm procent více plaku než ty klasické. Místo zubní nitě můžete použít zubní sprchu, která dokáže pomocí tlaku vody vyčistit interdentální prostory a zároveň dásně masírovat.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.