Kód pojišťovny

Krásné svaly

Ilustrační obrázek

Kosterní svalstvo patří mezi nejobjemnější tkáň a tvoří zhruba 36 % hmotnosti těla u mužů a 32 % u žen, u novorozenců je to asi 25 %. Lidské tělo disponuje asi 640 svaly. Kosterní svalovina je tvořena příčně pruhovaným svalstvem, které je tmavě nebo světle růžové. Svalová vlákna se spojují do snopců, které jsou na povrchu obaleny pevnou a pružnou vazivovou blánou neboli svalovou povázkou.

Jaké rozeznáváme typy svalové tkáně?

Svaly jsou připojeny ke kostem pomocí šlach. Šlacha nacházející se blíže středu těla, se nazývá začátek svalu a je také kratší než úponová šlacha na jejím konci. Zpravidla je začátek svalu na jedné straně kloubu a úpon na druhé, vzdálenější straně, takže zkrácení svalu kloub ohne. Mezi nejmenší svaly patří sval třmínkový v uchu a mezi nejmohutnější sval patří velký sval hýžďový. Nejdelším svalem je sval krejčovský, který začíná u kyčle, prochází přes přední stranu stehna a upíná se ke kosti holenní.

Hladké svalstvo

Hladké svalstvo je světle růžové a nemá svalové snopce. Jsou součástí stěny některých vnitřních orgánů, např. střev, žaludku, tenkého střeva, dělohy, močového měchýře, ale také cév.

Srdeční svalovina

Tvoří prostřední vrstvu srdeční stěny, umožňuje pravidelné stahy srdce. Nejsilnější svalovina se nachází v levé srdeční komoře, protože zde dochází k vypuzování okysličené krve do celého těla. Srdeční svalovina v sobě spojuje vlastnosti kosterní i hladké svalové tkáně. Vlákna srdeční svaloviny jsou navzájem spojena můstky.

Sval

Sval je orgán lidského těla, jež umožňuje aktivní pohyb. Veškeré svaly dohromady tvoří svalovou soustavu. Základem svalů jsou svalové buňky, oocysty, které se liší svou strukturou a funkcí – podle toho, jaký typ svalové tkáně tvoří. V lidském těle se nachází tři typy svalové tkáně: kosterní svalovina, hladká a srdeční.

Svalová práce

Sval pracuje, když dochází k jeho kontrakci (stahu), což je důsledkem řetězce chemických reakcí, které jsou zajištěny myofibrilami. Nervové podráždění aktivuje aktin a myozin, které se zasunou do sebe – sval se stáhne. Příčně pruhovaná svalovina je napojena na kostru a zajišťuje pohyb. Díky těmto svalům se můžeme pohybovat. Tato svalovina je ovládána lidskou vůlí. Hladké svaly zaji3ťují například posun potravy v trávicí trubici, vypuzení plodu z dělohy apod. Srdeční sval také není ovládán vůlí. Pravidelná a nepřetržitá činnost srdeční svaloviny je nezbytná k zajištění krevního oběhu.

Fascinace

Síla a svaly jsou společně spjaty již odpradávna. Vypracované svalstvo bylo znakem krásy již  ve starověkém Řecku a sportovci byli velmi uznávaní. V Římě byl kladen velký důraz na fyzický rozvoj a gladiátoři museli být nesmírně fyzicky zdatní. Fascinace dokonalým tělem a svalstvem se odrážela zejména koncem patnáctého století zejména v malířství, a to v dílech Leonarda da Vinciho. Lidé toužili odjakživa být krásní.

Hlídejte slezinu a žaludek

Tradiční čínská medicína vyzdvihuje činnost sleziny, která mimo jiné řídí naše svalstvo. Slezina úzce souvisí s prvkem Země a k jejímu systému v rámci těla patří žaludek, maso (svalstvo) rty a ústa. Činnost veškerého svalstva neodvíjí od přísunu živin a krve. Slezina má na starosti přepravu a přeměnu esence potravy, aby ji vytvářela a vyživovala svalstvo. Jestliže slezina zvládá vše bez problémů, svaly jsou mocné a pevné a jsou schopny optimálního výkonu. V případě oslabení sleziny dochází k ochabnutí svalstva a rychlejší únavě. Oslabení energie sleziny se také projevuje ochablostí končetin nebo dokonce atrofií svalů. Veškeré končetiny potřebují energii z výživy žaludku, avšak k dopravení výživy je nezbytně nutná činnost sleziny. V opačném případě může dojít k poklesu vnitřních orgánů (dělohy, ledvin, žaludku).

Úbytek svalových vláken a svalová bolest

V průběhu našeho života dochází k úbytku svalových vláken, což si běžně ani neuvědomujeme, a jakmile zjistíme omezení našeho pohybu, bývá již většinou dost pozdě. Svalová bolest je zapříčiněna dlouhodobým přetěžováním určité svalové skupiny svalů. Jedná se zejména o svalstvo zad a krku, kdy jejich přetěžování úzce souvisí se sedavým způsobem našeho života. K bolesti také často dochází vlivem působení jejich solí ve svalech v důsledku velké fyzické námahy. Předcházet svalové bolesti je snazší než ji léčit. Odborníci doporučují zahřívat svaly před námahou, dokonale protáhnout a relaxovat svaly po výkonu, mít přiměřené oblečení, aby svaly neprochladly, mít vyváženou stravu a správnou obuv. Bolest svalstva může být také průvodním jevem různých onemocnění – například chřipky.

Tvorba svalové hmoty

Pokud chceme získat kvalitní svalovou hmotu, je nezbytné snížit příjem tuku a naladit se na pravidelný příjem potravin obsahující proteiny, sacharidy a zdravé tuky. Správné stravování je naprostý základ. Dále je důležitý přísun vitaminů a minerálních látek (vitamin A, C, E vitaminy skupiny B, železo, vápník, hořčík). Dostatečné množství tekutin a kyslíku je pro svalstvo nezbytné. Další podstatnou složkou je adekvátní pohyb a správně zvolené posilování vzhledem k věku a fyzické kondici. Dlouhodobé vysedávání u televizoru je pro svaly naprosto nevhodné, protože postupně leniví. Také kuřáci by se měli mít na pozoru, protože v důsledku kouření se snižuje hladina kyslíku ve svalech a cigarety zpomalují růst svalové hmoty.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.